Wet van Bernoulli
-
U heeft aangegeven het niet erg te vinden om eventuele vragen aan u te stellen. Bij deze hebben wij dus een paar vragen voor u.
Ten eerste is het ons nog niet helemaal duidelijk waarom de snelheid van de lucht aan de bovenkant van de vleugel niet gelijk is aan de onderkant.
U heeft gezegd, net zoals wij hebben gelezen, dat de snelheid boven de vleugel sneller is omdat de bovenkant van de vleugel bol is. Hierdoor zal de lucht een langere afstand moeten afleggen. De lucht zal echter deze langere afstand afleggen in dezelfde tijd als aan de onderkant van de vleugel. Onze vraag is waarom? Waarom is het niet zo dat de bovenkant er gewoon een langere tijd over doet, met eenzelfde snelheid als de onderkant van de vleugel. Onze natuurkunde docent zei dat het lag aan de eigenschap van lucht om de luchtdruk gelijk te houden. Als de bovenkant er langer over doet dan de onderkant dan ontstaan er luchtdruk verschillen. De lucht wil dit voorkomen en gaat dus sneller stromen. Wij lazen echter weer in een natuurkunde boek dat het niet geheel juist is dat het moment dat allebei de stromingen aan het einde van de vleugel komen gelijk is. De lucht aan de bovenkant zal zelfs eerder aan het einde van vleugel zijn dan de lucht aan de onderkant. Hierbij zou dan alsnog die luchtdrukverschillen ontstaan. We snappen dus niet hoe het nou precies zit. Graag antwoord hierop -
Beste Peter,
Als je het principe van een vleugel met de wet van Bernoulli wil uitleggen, moet je de aanname maken dat de snelheden aan de profiel achterzijde bijna hetzelfde zijn. Dit is een aanname, dus niet helemaal waar.
Een uitgebreid en algeheel kloppend verhaal kun je hier vinden: http://www.av8n.com/how/htm/airfoils.html#sec-airfoils
De uitleg in die zin is iets te lang om in een post te zetten. Ik zou deze even goed doorlezen en stel gerust vragen aan me via deze topic wat je onduidelijk vind!
Groeten,
Hubert