VoIP intercom systeem • Goeiedag,

  Ik ben bezig met het ontwerpen en bouwen van een VoIP intercom systeem voor live tv producties. Doel van een dergelijk systeem is dus multiplex communicatie tussen crew leden zoals cameramensen, regie en presentatoren.

  Op het moment lijkt het erop dat het systeem zal bestaan uit een Asterix server met een zelf geprogrammeerde arduino als intercom unit. Door gebruik te maken van open source projecten hoop ik alles kwa tijdsbesteding redelijk in het gareel te houden.

  De docenten op school vinden het echter erg lastig om mij hierin te begeleiden, er is geen informatica docent en de natuurkunde docenten vinden het lastig om in te schatten hoe haalbaar het is en geven ook aan dat ze me inhoudelijk niet kunnen helpen. Daarom ben ik dus op zoek naar iemand die redelijkerwijs kan inschatten hoe haalbaar dit project is, en bij mogelijke vastlopers kan helpen.

  Groeten,
  Balte • Hoi Joost,

  op dit moment is het plan om de ontwerp cyclus te volgen.

  het probleem wat opgelost dient te worden is dat digitale intercomsystemen te duur zijn in aanschaf, en analoge systemen niet flexibel genoeg zijn ivm verschillende locaties en meerdere kanalen.

  Een uitgebreider programma van eisen kan ik je eventueel via de mail toesturen?

  Groeten,
  Balte


 • PWS TU Delft admin

  Beste Balte,
  Gaaf project! Natuurlijk kunnen wij jou hier helpen met vragen wanneer je vast loopt, je kunt dan altijd een onderwerp posten hier op het forum.

  Wat ik me wel af vraag is wat voor structuur je in gedachte hebt voor je profielwerkstuk. Heb je al nagedacht over welk probleem je wilt oplossen of welke vraag je wilt beantwoorden? Heb je al hoofd- en deelvragen?

  Ik denk dat het goed is om deze eerst op te stellen voordat je bedenkt wat voor praktisch deel daarbij hoort. Laat het me even weten en als je er niet zo snel uit komt kunnen we er altijd samen even naar kijken!

  Groetjes,
  Joost


 • PWS TU Delft admin

  Beste Balte,
  Dat klinkt goed, als jij mij het ontwerp kan sturen graag! Als het goed is kan je je bestanden ook uploaden bij een reactie, dat zou nog mooier zijn!

  Groetjes,
  Joost • Hoi Joost,

  Excuses voor de late reacties. Ik heb dit project niet veel tijd gegund in mijn vakantie, maar nu begint het werk weer.

  Als het goed is heb ik een bijlage geupload waarin in ieder geval een programma van eisen is opgesteld. Het daadwerkelijke concept laat nog even op zich wachten, zover ben ik nog niet met schrijven gekomen.

  Het traject zal er ongeveer als volgt uit komen te zien:
  vooronderzoek naar technologieën en opties => concept opstellen/bouwen/testen en itereren => uiteindelijk test in productie bij de lokale omroep => eindrapport schrijven

  Het vooronderzoek en eerste concept zitten al redelijk in mijn hoofd, maar ik moet dat wel nog netjes uitschrijven.


 • PWS TU Delft admin

  Beste Balte,

  Dit ziet er al aardig goed uit! Ik zie dat jullie al flink wat tijd in het oriënteren/onderzoek hebben gestopt.

  Wat voor mij op dit moment nog niet helemaal duidelijk is, is welk onderdeel jullie precies willen gaan ontwerpen en welke onderdelen jullie "out-of-the-box" willen gaan gebruiken?

  Verder neem ik aan dat het voor jullie nu vast staat dat jullie met dit onderwerp verder gaan?

  Groetjes,
  Joost • Joost,

  Ik ben de afgelopen tijd bezig geweest met het schrijven van een concept. Hierin wordt denk ik je vraag beantwoord.

  Het idee is om enkel de missing links tussen de open source projecten te schrijven. Kort gezegd is dat: FreeSwitch aansturen middels een NodeJS server en een gebruikersinterface bouwen.

  In dit eerste concept is nog niks over hardware gerept, dat zal pas in een tweede concept na de herfstvakantie komen. Het idee is dan ook dat wat nu op papier staat zo rond de herfstvakantie ook in het echt zal bestaan.


 • PWS TU Delft admin

  Beste Balte,

  Dat ziet er goed uit! Is het een optie voor jullie om de Node server in de cloud te hosten? Bijvoorbeeld bij AWS of DigitalOcean?

  Veel succes!

  Groetjes,
  Joost


 • PWS TU Delft admin

  Beste Balte,

  Helemaal goed! Ik wilde voorkomen dat je zelf met daadwerkelijke servers aan de slag zou gaan om tijd te besparen.

  Veel succes!

  Groetjes,
  Joost • Ik beschik zelf over een vps waar ik een node server op kan hosten, vanwaar die vraag ineens? • Voor de implementatie van WebRTC is een beveiligde verbinding nodig. Dat op zichzelf is geen probleem, maar voordat de browser deze verbinding accepteert is er een certificaat nodig. Dit zorgt voor complicaties, maar is niet te vermijden. Ik zie een aantal oplossingen met elk zijn nadelen en voordelen.

  1 unregistered certificate

  • Voordeel, turnkey solution. Project blijft toegankelijk voor minder geavanceerde gebruikers
  • Nadeel: gebruikers aanleren om waarschuwingen weg te klikken.

  2 local dns

  • Voordeel, geen waarschuwingen.
  • Nadeel, ingewikkeld om te installeren.

  3 hosting in de cloud

  • Voordeel, veilig certificaat, makkelijker te installeren dan dns, samenwerking meerdere fysieke locaties
  • Nadeel, vps en domeinnaam is vereiste, internetverbinding vereiste.

  Hierbij valt oplossing 2 wat mij betreft af, dit is namelijk niet flexibel inzetbaar. Oplossing 1 heeft ethische bezwaren, alhoewel de verbinding niet minder veilig is (omdat deze zich binnen het lokale bevind) leren we gebruikers aan om waarschuwingen van de browser te negeren. Oplossing 3 heeft als nadeel dat niet op iedere locatie een internetverbinding beschikbaar is. Het voordeel van oplossing 3 is dat meerdere fysieke locaties een intercom kunnen delen. Dus bijvoorbeeld een studio, een remote studio en een locatieverslaggever.

  Mis ik hierin nog een oplossing, en wat zijn jouw meningen over de beste oplossing?


 • PWS TU Delft admin

  Hoi Balte,

  Mij lijkt optie 3 zeker het makkelijkst. Wat betreft optie 1 en 2 heb je denk ik gelijk.

  Ik weet alleen niet precies op wat voor locaties je het systeem wilt kunnen testen/gebruiken. Tegenwoordig kun je overal natuurlijk wel aan een internet verbinding komen via een hotspot van je telefoon desnoods dus dit hoeft misschien geen probleem te zijn? De plekken waar je het wilt gaan gebruiken zou ik als voornaamste argument gebruiken voor één van de 3 keuzes.

  Groetjes,
  Joost • Zonder hier uitvoeriger onderzoek naar gedaan te hebben doe ik de aanname dat dit op twee locaties gebruikt zal worden:

  1. een studio omgeving - waar een vaste internetverbinding ligt
  2. een live locatie - kerk, sporthal, theaterzaal etc. waar vaak een vaste internetverbinding ligt, maar de vraag is of deze van voldoende snelheid / betrouwbaarheid is.

  Een nadeel is dat je hier op het platteland al snel in buitengebied zit waar vaak nog enkel adsl beschikbaar is. Een hotspot op de telefoon is een mogelijkheid, maar brengt zeker extra kosten mee.

  Als je in de broncode kijkt op https://github.com/baltedewit/openintercom dan zul je misschien ook begrijpen dat er een extra reden is om niet voor optie drie te kiezen. Mijn client -> server beveiliging is niet optimaal, omdat ik gebruik maak van ongeregistreerde clients. Dat zou opgelost moeten worden met bijvoorbeeld tokens die verstrekt worden en gecontroleerd etc. Al met al een fikse uitbreiding van FeathersJS vrees ik.

  Ik denk dat oplossing 3 de beste oplossing is om dit probleem zo goed mogelijk op te lossen, maar tegelijkertijd brengt het wel flinke nadelen mee. Ik ga me denk ik op het moment beperken tot oplossing 1, omdat ik daarmee de minste tijd besteed en ik altijd nog aan oplossing 3 kan gaan denken mocht er nog ergens wat extra tijd vandaan komen.


 • PWS TU Delft admin

  Beste @balte,

  Dit klinkt als een verstandige keuze. Vergeet niet om deze keuzes goed te beargumenteren in je PWS om aan te geven dat je hier over na hebt gedacht.

  Heb je nog specifieke vragen waar ik je nu mee kan helpen?

  Groetjes,
  Joost


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.