Praktisch gedeelte PWS Antibioticaresistentie • Geachte mevrouw/mijnheer,

  Mijn naam is Wout en ik zit in VWO5. Dit jaar moet ik een profielwerkstuk maken en hiervoor is mij het vak Scheikunde toegewezen. Ik heb inmiddels mijn onderwerp gekozen (antibioticaresistentie) en heb ik de volgende hoofd- en deelvragen geformuleerd:

  Hoofdvraag:
  Hoe wordt een bacterie resistent tegen antibiotica?

  Deelvragen:

  1. Wat zijn bacteriën en hoe word je er ziek van?
  2. Wanneer is de bacterie ontdekt?
  3. Wat zijn antibiotica?
  4. Hoe en wanneer is het antibioticum ontdekt?
  5. Hoe wordt een nieuw antibioticum gemaakt?
  6. Hoe wordt een bacteriële infectie verholpen?
  7. Wat is antibioticaresistentie?

  Als praktisch gedeelte zou ik graag een natuurwetenschappelijk onderzoek willen uitvoeren, maar ik weet nog niet precies wat ik zou moeten doen. Zelf dacht ik wel om bijvoorbeeld aan te tonen dat een bacterie resistent geworden is tegen een bepaald middel maar ik zou niet weten hoe en waar ik dit precies zou moeten uitvoeren.
  Misschien kunnen jullie ons helpen?

  Alvast bedankt, met vriendelijke groet,

  Wout Hamelink • Beste Wout,

  Misschien heb je wat aan deze pagina. Misschien is het ook leuk om te kijken of bacteriën eerder resistent worden bij de ene stof ten opzicht van de andere stof. Ik weet alleen niet of het makkelijk is om aan antibiotica of iets dergelijks te komen, omdat dit alleen op recept wordt voorgeschreven, en dat is natuurlijk niet voor niks.
  Het is ook leuk als jullie iets anders dan antibiotica kunnen testen, waarvan je denkt dat bacteriën dood gaan en te kijken of ze hier ook resistent tegen worden na verloop van tijd (zie bijvoorbeeld deze pagina).
  Hopelijk kunnen jullie er wat mee. Als jullie nog vragen hebben, stel ze gerust.
  Succes!

  Groetjes,
  Tirsa


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.