Dialyseren
-
Hallo,
Mijn vriendin en ik doen samen ons profielwerkstuk over dialyseren. We hebben al een hoofdvraag en ook deelvragen bedacht maar we weten niet of dit goed is. En of het wel relevant genoeg is, dat het bij de hoofdvraag past. Dit zijn onze deelvragen en hoofdvragen.
Hoofdvraag:
Kun je een dialyse apparaat nabootsen?
Deelvragen:- Waarom is de duur van het dialyseren gemiddeld 4 uur?
- Wat zou een eventuele oplossing kunnen zijn om het proces dialyseren sneller te laten verlopen?
- Werkt een dialyseapparaat het zelfde als dat de nieren doen ?
- Hoe werkt hemodialyse en wat is het verschil met peritoneaal dialyse?
- Hoe worden de stoffen door dialyseren gescheiden van elkaar?
- Wanneer is dialyseren noodzakelijk?
- Kan dialyseren ook delen in je lichaam beschadigen?
- Welke invloed heeft een nierziekte/dialyse op het leven van de patiënt?
- Wat heeft een goede bloedbaan te maken met dialyseren?
Wat vinden jullie ervan. Laat het ons weten.
M.v.g. MLucas
-
Ha Lucas,
Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen of je (i) iets wilt ontwerpen of (ii) wilt onderzoeken. Heb je al in het stappenplan gekeken van deze site? Het lijkt alsof jullie, aan de hand van de hoofdvraag, iets gaan nabouwen. Maar in de deelvragen is dit dan weer niet zo. Wees hier in helder.
Om jezelf te checken of de hoofd- en deelvragen goed op elkaar aansluiten, kun je voor jezelf een kort antwoord (hypothese) opschrijven over de hoofdvraag. Hieruit komt informatie die dus in de hoofdvragen besproken moet worden. Om te beginnen - Wat is een dialyse apparaat? - Waarom zou je dit willen nabootsen? - die vragen mis ik.
Het zou kunnen dat jullie niets willen ontwerpen, slechts onderzoeken. Dan is de hoofdvraag een ja/nee-vraag. Probeer deze jezelf eens open te stellen. Iets als; Wat is de functie van een dialyse apparaat en hoe reageert een mens hierop. Probeer voor jezelf je fascinatie te bepalen - Hoe ben je bij dit onderwerp gekomen?
Probeer wat te spelen hiermee. Gaat dat lukken?
Grt.
Noor