Koolhydraten in bier
-
[h]Vraag van Williamjaimy[/h]
Hallo,
Wij willen het koolhydratengehalte in bier analyseren voor ons profielwerkstuk. Onze vraag is hoe we dat moeten doen en of we misschien op de TU die proeven zouden kunnen uitvoeren, als de technieken te moeilijk zijn om op onze school uit te voeren.
met vriendelijke groet,
Jaimy en William
[h]Reactie van Sara Kraus[/h]
Hoi Jaimy en William,
Leuk onderwerp! Wat voor test hebben jullie zelf al gevonden? Als het nodig is kunnen we altijd kijken of we testen op de TU kunnen doen, maar waarschijnlijk kan er op je eigen school al meer dan je denkt!
Groet,
Sara
[h]Reactie van williamjaimy[/h]
Hoi sara,
Tot nu toe nog geen, we hebben technieken gezocht waarbij we op gaschromatografie kwamen of hoge druk/prestatie vloeistof chromatografie gekomen, maar de kolom die daarvoor nodig is is vrij duur en geavanceerd hadden we begrepen, er stond ook dat omdat de techniek zo nieuw was het moeilijk was om er goede resultaten mee te krijgen. Daarnaast dachten we aan dunne laags chromatografie, maar we zijn bang dat we dan last kunnen krijgen van andere stoffen die in het bier zitten of dat het niet mooi te onderscheiden is. We hebben een proef op het moment gepland staan van school om suiker geloof ik te kunnen titreren uit wijn, omtoveren naar bier zou geen moeite moeten zijn, maar dat is wat op het moment op de planning staat. Misschien dat jullie nog iets weten?
Groeten,
William en Jaimy -
Hoi William en Jaimy,
Dunne laag chromatografie is een goed idee. Je zou niet echt last kunnen krijgen van andere stoffen, omdat deze andere retentietijden zullen hebben. Met de grootte van de oppervlakte en referentiestoffen (waarvan je de concentratie weet) zou je de concentratie in het bier kunnen berekenen.
Een andere methode is het gebruiken van een glucose meter die diabetes patiënten gebruiken om hun glucose te meten. Je moet hier wel voor zorgen dat je een meter gebruikt die de juiste suikers analyseert. Hierbij kan je geen maltose berekenen.
Je zou kunnen proberen uit te vinden of er een bepaalde stap is het brouwproces waarin de verhouding suiker belangrijk is (sacharose/glucose/maltose) en met de waarden uit de bovenstaande meetmethodes verder beredeneren hoeveel maltose er dan in het bier zou zitten.
HPLC, een analyse techniek veelal gebruikt in het lab zou jullie onderzoekje misschien wat vergemakkelijken, maar het is niet altijd mogelijk om deze proeven op de TU uit te voeren, omdat hier natuurlijk onderzoek op wordt gedaan.
Ik hoor graag van jullie of jullie hiermee wat kunnen! Heel veel succes,
Sara