Biogasinstallaties op GFT afval
-
Hoi,
Wij zijn Laura en Lieke en zitten op het moment in 6 vwo op het Kalsbeek College in Woerden. Ons PWS gaat over het opwekken van energie uit GFT afval. Hiervoor hebben wij kleinschalige biogasinstallaties gebouwd. Deze bestaan uit een afgesloten emmertje met GFT afval er in. De gassen die ontstaan worden via een slangetje opgevangen in een maatcilinder. Deze maatcilinder staat op zijn kop in een bekerglas met een klein waterlaagje. Zo kunnen wij het opgevangen gas, uit de maatcilinder halen door extra water toe te voegen.
Alleen nu lopen wij tegen een paar probleempjes aan, namelijk: er ontstaat in een keer heel veel gas of er ontstaat helemaal geen gas. Dit hangt een beetje af van welk afval we hebben gebruikt. Ook is het gas wat geen methaan (we krijgen het gas niet aangestoken), waarschijnlijk is het alleen koolstofdioxide.Wij hoopten dat iemand hier voor ons misschien ideeën had om onze biogasinstallaties rendabeler te maken (of om er meer methaangas uit te krijgen). We dachten zelf misschien om de de afgesloten emmertjes in een warmte bad te zetten.
Informatie over het (scheikundige deel van het) vergistingsproces is ook altijd welkom, dit is namelijk erg moeilijk te vinden.Alvast bedankt en groetjes Lieke en Laura!
-
Beste Lieke en Laura,
Sorry voor mijn late reactie. Ik heb het erg druk gehad met het voorbereiden van een workshop, daar mee is het vragen beantwoorden er helaas een beetje bij ingeschoten. Vandaag heb ik het ook erg druk, maar morgen heb ik meer tijd. Dan ga ik voor jullie kijken wat ik kan vinden.
Groetjes,
Tirsa -
Beste Lieke en Laura,
Biogas wordt geproduceerd in een zuurstofloze omgeving. Jullie hebben de emmer afgesloten, maar er zit waarschijnlijk wel gewoon zuurstof in de emmer. Misschien is dat de reden dat jullie geen methaan produceren. Op sommige scholen heb je speciaal glaswerk, waarvan de inhoud vacuüm gezogen kan worden. Misschien hebben jullie dit ook op school en kunnen jullie dat proberen?
Een ander idee is om de emmer 'leeg' te zuigen met een stofzuiger. Ik weet niet hoe goed dit werkt met jullie opstelling, maar als alles helemaal is afgesloten, op het buisje dat het gas vervoert na, kan je via dit buisje je emmer vacuüm zuigen. Het materiaal van je emmer en waarmee je de emmer hebt afgesloten moeten dan wel sterk genoeg zijn. Als je iets vacuüm zuigt komt er namelijk een hoop druk op te staan. Als het materiaal dan niet sterk genoeg is breekt het.
Wat ook een idee is, is om te proberen de zuurstof te vervangen door stikstof. Je zou dan de stikstof naar binnen kunnen blazen via het buisje. Je moet dan wel een klein gaatje hebben aan de andere kant waar de zuurstof naar buiten kan. Je moet dit lang genoeg doen, zodat alle zuurstof vervangen is door stikstof. Als je denkt dat dit is gebeurd, moet je natuurlijk wel het gaatje weer sluiten! Je kan ook gedurende je proef constant stikstof naar binnen blazen en het gas dat uit je emmer komt opvangen. Dit zal dan een mengsel zijn van de gassen die het afval heeft geproduceerd en stikstof.
Ik weet niet hoe jullie opstelling er precies uit ziet, dus ik weer niet hoe haalbaar dit is.
Verder is er op de Nederlandse en Engelse Wikipedia aardig wat informatie te vinden. Ook op de site van GroenGas en Johan Carels is het een en ander te vinden.Succes!
Groetjes,
Tirsa