Hoi,
Wij zijn Laura en Lieke en zitten op het moment in 6 vwo op het Kalsbeek College in Woerden. Ons PWS gaat over het opwekken van energie uit GFT afval. Hiervoor hebben wij kleinschalige biogasinstallaties gebouwd. Deze bestaan uit een afgesloten emmertje met GFT afval er in. De gassen die ontstaan worden via een slangetje opgevangen in een maatcilinder. Deze maatcilinder staat op zijn kop in een bekerglas met een klein waterlaagje. Zo kunnen wij het opgevangen gas, uit de maatcilinder halen door extra water toe te voegen.
Alleen nu lopen wij tegen een paar probleempjes aan, namelijk: er ontstaat in een keer heel veel gas of er ontstaat helemaal geen gas. Dit hangt een beetje af van welk afval we hebben gebruikt. Ook is het gas wat geen methaan (we krijgen het gas niet aangestoken), waarschijnlijk is het alleen koolstofdioxide.
Wij hoopten dat iemand hier voor ons misschien ideeën had om onze biogasinstallaties rendabeler te maken (of om er meer methaangas uit te krijgen). We dachten zelf misschien om de de afgesloten emmertjes in een warmte bad te zetten.
Informatie over het (scheikundige deel van het) vergistingsproces is ook altijd welkom, dit is namelijk erg moeilijk te vinden.
Alvast bedankt en groetjes Lieke en Laura!