vermindering geluidshinder van snelwegen • Geachte,

  Wij zijn twee scholieren van het Sint-Janslyceum in 's-Hertogenbosch en wij zijn bezig met het maken van een profielwerkstuk. In ons profielwerkstuk onderzoeken wij een mogelijke afname van de geluidshinder rondom snelwegen.
  Wij zijn begonnen met een bronnen onderzoek om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van dit onderwerp. Nu willen we dus beginnen met het experimentele deel, omdat er volgens ons nog veel verbeterd kan worden op dit gebied.

  Om dit te onderzoeken hebben wij een hoofdvraag met een aantal deelvragen opgesteld.
  hoofdvraag: hoe kun je geluidshinder van de snelweg minimaliseren voor omwonenden?

  deelvragen:
  Wanneer is er sprake van geluidsoverlast (waar ligt de grens?) en op wie heeft dat dan betrekking?
  Door welke (on)natuurlijke factoren wordt die geluidsoverlast beïnvloed?
  Wat doen andere landen om de geluidshinder te minimaliseren?
  Wat zijn de huidige maatregelen, en is dit voldoende?
  Wat zijn mogelijke manieren om dit op te lossen? (experimentele deel)
  - hoeveel geluid wordt er geproduceerd op autosnelwegen en welke (on)natuurlijke factoren zijn hierbij van invloed.
  -hoeveel geluid wordt er tegengehouden door geluidswallen en andere hindernissen.
  -kunnen autobanen geluidswallen verbeterd worden?
  -kunnen andere factoren verbeterd worden om geluid beter tegen te houden?
  -geluidswal van de toekomst.

  Voor onze laatste deelvraag zullen wij een aantal proefjes moeten doen, om erachter te komen welk materiaal en welke vormen geluid het beste tegenhouden of van richting doen veranderen. Voor deze proefjes hebben wij dus een aantal materialen nodig die zowel op de wegdek als voor geluidswallen gebruikt kunnen worden. denk hierbij aan: , beton, hout, glas, plastic, bamboe, metaal etc etc. Ook hebben wij een geluidsbron en een geluidmeter. Op basis van de verkregen informatie via internet en de proefjes zullen wij een geluidswal gaan maken die nog efficiënter is dan de geluidswallen die er nu zijn. 'de geluidswal van de toekomst'

  helaas beschikt onze school niet over de juiste meetinstrumenten en materialen om dit onderzoek te verrichten. Wij hopen daarom dat jullie ons hiermee kunnen helpen.

  Met Vriendelijke Groet,

  Tess Broos en Jop Bolsius • Ha Tess en Jop,

  Jullie hebben een leuk orgineel onderwerp te pakken en zijn goed op weg. De hoofdvraag is netjes opgesteld, maar ik mis in de deelvragen nog een uitleg over wat geluid(overlast) eigenlijk is. Het lijkt me namelijk dat, met de proefjes die je wil gaan doen, kunt aantonen dat het ene materiaal absorberend of geluidsdoorlatend werkt. [i]Maar wat gebeurd er dan precies?[/i] Deze site heeft een architectonische focus, maar is zeker interessant. Dit en dit mogelijk ook.

  Wat betreft jullie laatste vraag. Op de TU hebben ze een afdeling Transport&Planning genaamd, waarbij ze zich voornamelijk focussen op het beheersen van verkeersstromen en het ontwerpen van vervoerssystemen. Geluidsoverlast kun je niet meten, geluid zelf wel. Wat denken jullie hier van?

  Nog vragen?

  Groet,
  Noor • Hoi Noor,

  Bedankt voor je reactie en top dat je ons wil helpen!
  We zullen de vraag over wat geluidsoverlast precies is zeker meenemen.
  We zouden het liefst wat proeven doen met verschillende soorten geluidsisolatiemateriaal. Met een luidspreker en microfoon, en dan kijken welke tussenwand (dikte, hoogte, soort materiaal) het beste werkt.
  Dit is bij ons op school lastig, want we hebben geen geïsoleerde ruimtes (zou buiten moeten).

  Is er de mogelijkheid dat we dit donderdag doen, of in ieder geval er een begin mee kunnen maken?

  Groetjes,

  Jop en Tess • Beste Jop en Tess,

  Wat bedoelen jullie met een geïsoleerde ruimte? En hoe hebben jullie over de proefopzet nagedacht? Want wanneer jullie bijvoorbeeld kleine dozen maken van verschillende materialen en daarin een geluidsbron zetten, kunnen jullie vrij eenvoudig thuis deze proef uitvoeren. Hier heeft de TU, voor zover ik weet, niet een specifieke ruimte voor beschikbaar op dit moment. En aan welk geluidsisolatiemateriaal denken jullie nu?

  Grt.
  Noor

 • Beste Tess en Jop,

  Zojuist ontving ik jullie verzoek om langs te komen op de PWS-middag. Dit is zeker mogelijk, maar ik ben benieuwd wat jullie er van verwachten. Waar hebben jullie hulp bij nodig?

  Groet,
  Noor


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.