profielwerkstuk kunsthart
-
Hallo,
Annelene en ik (Simone) houden ons profielwerkstuk over het kunsthart, wij hebben als hoofdvraag:
Zijn kunstharten een goed, of misschien wel beter, alternatief voor donorharten?Hierbij hebben wij de volgende deelvragen opgesteld:
- Hoe werkt een kunsthart?
- Hoe reageert het lichaam op een kunsthart (in vergelijking tot een donorhart)?
- Wat zijn de verschillende soorten kunstharten?
- Is er medicatie nodig na deze transplantatie en verschilt dit van de nodige medicatie na een
donorhart transplantatie? - In hoeverre verschilt een kunsthart transplantatie (de operatie zelf) van die van een donorhart?
- Waar moet een kunsthart allemaal aan voldoen om goed te functioneren? (denk aan materialen)
Wij vroegen ons af of jullie ons hierover wat nuttige informatie kunnen verstrekken, of ons door kunnen verwijzen naar sites of mensen die ons hierbij kunnen helpen. Tevens zijn op- en aanmerkingen op de vragen (bijv. een extra deelvraag suggereren) van harte welkom. Wij zouden graag ook een experiment opstellen, voor nu is het idee een grof model van een kunsthart nabouwen (andere suggesties zijn natuurlijk welkom!), hoe valt dit het beste te doen? Wij zijn eventueel bereid naar de TU te komen indien er een afspraak te regelen valt met iemand die verstand heeft van dit onderwerp en ons dus het een en ander kan vertellen en laten zien.
-
Hoi Simone,
Deze uitzending is zeker nuttig te bekijken. NPO zendde dit in februari 2015 uit en bespreekt de twee (!) mensen die tot dan toe een daadwerkelijk [i]kunsthart[/i] hadden. Dit geeft al aan dat de uitvinding en de werking van het hart in praktijk nog in vette ontwikkeling zijn. Misschien is het daarom een idee om n interview toe te voegen met een professional die er ervaring mee heeft. Want waarom gebruiken we het niet al meer? En hoe zit het met de pacemaker? Waarom kunnen we deze niet overal bij gebruiken?
Hoogstwaarschijnlijk zijn we nog niet zo ver in deze ontwikkeling - dat zegt echter niet dat ze daarom minder goed zijn dan donorharten. Nu nog niet in ieder geval. Misschien is het daarom een ideetje om je hoofdvraag te verdraaien naar iets in de richting van 'waarom gebruiken we het kunsthart nog niet zo vaak?'. Kijk nog even goed naar de formulering dan. In dat geval kun je alsnog bespreken (i) hoe werkt een kunsthart. Een subvraag zou hierdan kunnen zijn (i.i) hoe reageert het lichaam hierop (i.ii) waar moet het aan voldoen om te functioneren. Daarnaast passen de deelvragen hoe werkt de transplantatie en welke medicatie is er nodig.
Hypothetisch kan er dan inderdaad uitkomen dat het een goede optie is ter vervanging van het donorhart, maar dat we gewoonweg nog niet zo ver zijn.Het lijkt me goed informatie te halen bij universiteiten die veel over de biologie en het menselijk lichaam weten. Misschien is de link van sciencedirect.nl wat. Een beetje literatuurstudie kan geen kwaad. Dat ga ik niet voor jullie doen. Want hoe een kunsthart gemaakt kan worden, daar zouden jullie nog even dieper op moeten googlen. Het lijkt me vrij ingewikkeld. Maar ga eens na wat een kunsthart precies doet, welke functies. Misschien kunnen jullie daar proefjes mee doen.
Succes voor nu.
Groet,
Noor