PWS links en rechtshandigheid in de hersenen
-
Hallo,
Wij willen voor ons PWS graag links en rechtshandigheid onderzoeken en dan vooral hoe dat werkt in de hersenen. Wij hebben hier alleen nog geen goede onderzoeksvraag bij kunnen bedenken. Heeft er iemand misschien suggesties?
Wij hadden zelf misschien gedacht om te onderzoeken of de hersenen van rechtshandige mensen anders ontwikkelt zijn dan die van linkshandigen. Maar voor ons practicum zou je dan hersenscans moeten hebben of laten maken, is dit een realistische mogelijkheid? En waar zou je dat eventueel kunnen laten doen? -
Hoi hoi,
Jullie hebben een lekker uitdagend onderwerp uitgezocht voor jullie PWS. Op zich geven jullie al een goede opzet voor een hoofdvraag, maar het kan nog wat specifieker. Wat voor ontwikkeling wil je precies bekijken? En is dit verbonden aan een bepaalde leeftijdsgroep? Het is handig om dit soort vragen aan jezelf te stellen als je de hoofdvraag aan het opstellen bent. Hebben jullie al naar het stappenplan op deze website gekeken? Dat kan je helpen bij het verfijnen van je hoofdvraag.
Wat betreft de hersenscans: er zijn verschillende mogelijkheden, zoals EEGs of MRIs etc. Welke je precies nodig hebt hangt er weer vanaf wat je precies wil onderzoeken. Qua haalbaarheid: EEGs worden op de TU volgens mij nog wel gedaan, maar MRIs niet. Ik denk dat het behoorlijk lastig wordt om deze scans echt zelf te gaan maken. Wat je wel zou kunnen doen is kijken of er ergens al onderzoek wordt gedaan en vragen of je de gegevens mag gebruiken.
Ik hoop dat deze informatie jullie een beetje verder helpt. Laat het weten als jullie nog meer vragen hebben.
Groeten,
Matthijs -
Hallo,
Wij zijn ondertussen al een stuk verder met ons pws onderwerp. Onze hoofdvraag is: is er verschil in percentage linkshandigen op verschillende schoolniveaus (vmbo tot universiteit)? En is er verschil bij alfa en beta studies? Wij wilden aan de hand van een enquête daar onderzoek naar doen. Alleen wij kunnen hier geen persoonlijke enquête van maken, want als bijvoorbeeld alle linkshandigen hem invullen en maar een paar rechtshandigen dan krijg je hele andere percentages dan in de werkelijkheid. Daarom hadden we bedacht dat het een klassikale enquête moet worden. De leraar vraagt dan hoeveel linkshandigen er in de klas zijn en vult dan het aantal linkshandigen en het totale aantal leerlingen in. Maar aangezien er op de universiteit geen "klassen" zijn zou dat moeilijk kunnen worden. Weet iemand misschien waar of bij wie we moeten zijn om bijvoorbeeld die enquête onder alle leerlingen van 1 studierichting te kunnen doen?
-
Hey,
Weet je ook wie we op de universiteit zouden kunnen mailen zodat ze onze enquete misschien willen doen? Is het dan handig om elke docent apart te mailen of is er een iemand die de enquete misschien zou kunnen verspreiden onder de docenten? En hoe zouden we aan email adressen kunnen komen?
-
Hoi!
Jullie aanpak is ook goed toepasbaar op de universiteit. Ik denk dat het verreweg de makkelijkste manier is om een college van een bepaalde studierichting uit te zoeken (of meerdere natuurlijk). Vraag vervolgens de docent om toestemming om 1 minuut een vraag te stellen aan de studenten (of laat de docent het zelf vragen). Vraag aan de studenten wie er linkshandig is en noteer het resultaat.
Colleges op de universiteit zijn eigenlijk precies hetzelfde als een klas, behalve dat er veel meer studenten zitten. Maar dat is alleen maar een voordeel voor jullie onderzoek.
Nog een opmerking over de persoonlijke enquête: als je genoeg deelnemers aan de enquete hebt dan ga je er bij dit soort dingen vanuit dat het effect van mensen die de lijst niet invullen wordt gemiddeld en dat dus net zoveel linkshandigen de lijst niet invullen als rechtshandigen. Een persoonlijke enquete zou dus ook wel kunnen, maar is een stuk meer werk.
Groeten,
Matthijs -
Hoi,
Ik denk dat je het het beste zoveel mogelijk in eigen hand kunt houden, dan ben je zeker van resultaat. Het lijkt mij dan het makkelijkst om de docenten zelf direct te mailen. Je kunt aan e-mail adressen komen via de website van de universiteit en de studiegids. Wat je ook zou kunnen doen is naar de faculteit gaan en bij de servicedesk vragen of je heel even in de pauze van het college een vraag mag stellen.
Groeten,
Matthijs -
Beste Matthijs,
we zijn tot de conclusie gekomen dat een persoonlijke enquete voor leerlingen waarschijnlijk handiger is. Zou jij misschien een manier weten om die dan onder de leerlingen te verspreiden?
Groetjes
Kirsten en Astrid -
Hoi Matthijs,
we hebben een online enquete gemaakt, met een link, maar hoe kunnen we dan aan die mailinglijst van alle studenten komen?
Groetjes
Astrid en Kirsten -
Hoi Kirsten en Astrid,
Verreweg het makkelijkste zou zijn om de enquete digitaal te doen. Je kunt dan vragen of het via de mailinglist van alle studenten verspreid kan worden. Als je de vragenlijst op papier hebt moet je eigenlijk mensen vragen de lijst ter plekke in te vullen en weer terug te geven, anders zie je 'm nooit meer terug. Dat betekent dat de lijst niet te lang moet zijn. En het helpt misschien als er wat tegenover staat voor je potentiele kandidaten.
Groeten,
Matthijs -
Hoi Astrid en Kirsten,
Dat weet ik ook niet precies. Het beste kunnen jullie op zoek gaan naar contactgegevens van bijvoorbeeld bachelor of master coördinatoren en hen vragen de enquête te verspreiden onder de studenten. Je zou ook studieadviseurs kunnen proberen. Als dat allemaal niet lukt kun je individuele docenten van een bepaald vak benaderen.
Op jullie eigen middelbare school is het misschien wat makkelijker om toegang te krijgen tot de mailing lijst.
Groeten,
Matthijs