Proef Isolatiemateriaal PWS duurzame bouw
-
He,
Wij zijn Joanna en Marjolijn en wij maken dit jaar ons profielwerkstuk over duurzaam bouwen.
Één van onze deelvragen luidt: hoe kun je het energieverlies zo goed mogelijk beperken. Deze deelvraag gaat over isolatie en welke isolatie materialen het beste zijn. We wilde hieraan een experiment koppelen waarin we zelf een paar isolatie materialen willen testen.
Onze vraag aan jullie is hoe we dit het beste kunnen doen. We hadden een stuk gelezen over een box met een dubbele wand waarin je isolatie materiaal zit, waarmee je vervolgens het warmte verlies kunt meten (?).alvast bedankt!
:cool:
-
Ha Joanna en Marjolijn,
Duurzaam bouwen is [i]trending topic[/i]. Leuk dus dat jullie je daar in gaan verdiepen. Hoe hebben jullie je hoofdvraag geformuleerd? Misschien goed om deze nog even na te gaan; is hij niet te breed, en niet te smal. Je zou in het stappenplan van deze site kunnen zoeken naar een goed handvat om de vraag op te stellen.
Benoem daarnaast wat jullie onder 'duurzaam' verstaan. Het beste kun je de verschillen in betekenis terugvinden in het engels. Duurzaam is immers te vertalen als [i]durable[/i] en als [i]sustainable[/i]. Iets kan heel duurzaam zijn, in de zin van durable, dan gaat het lang mee, maar totaal niet duurzaam op sustainable gebied. Let hier goed op!
Jullie noemen de deelvraag 'hoe kun je het energieverlies zo goed mogelijk beperken' en geven direct al aan dat het hier om isolatiemateriaal draait. Mogelijk kun je dit ookal in je deelvraag verwerken. Energieverlies is nu nog een te brede term. Het kan immers ook om energieverlies in de keuken of in de douche. Ik neem aan dat jullie doelen op het warm houden van een ruimte.
En dan een experiment. Hebben jullie hier al goed over gebrainstormd? Wat willen jullie graag als resultaat zien bijvoorbeeld. Wat jullie noemen over een box met dubbele wand is inderdaad een goede optie. Je kunt een test doen voor luchtdoorlatendheid, of voor bijvoorbeeld temperatuur. Het ligt ook aan welk materiaal je zou willen testen. Misschien is het juist leuk om een groene wal te onderzoeken. Hoe werkt dit?
Voor nu succes.
Bij meer vragen hoor ik dat graag.
Groet,
Noor -
Hi Noor,
Fijn dat je zo snel op ons bericht hebt kunnen antwoorden!
Onze hoofdvraag luidt: Hoe kan je van een eengezinswoning een duurzame energie centrale maken.
met de verschillende deelvragen;- Wat is duurzaamheid
- Hoe kun je de energievraag zo klein mogelijk maken ?
- Hoe kan je het warmte verlies van een huis zo klein mogelijk maken? (isolatie, ramen)
- Hoe kan je de energie opwekking zo groot mogelijk maken ?
Zou het dan beter zijn om de derde deelvraag te veranderen in: Hoe kan je het warmte verlies van een huis door middel van isolatie zo klein mogelijk maken ?
Het experiment gezien, daar zijn we nog niet helemaal uit.
We willen eigenlijk onderzoeken welk isolatie materiaal het beste is (beste warmte weerstand), maar tegelijkertijd zitten we een beetje met dat het ook goed voor het milieu moet zijn. We zouden dan bijvoorbeeld 3 verschillende materialen willen uitkiezen en dan, gebaseerd op de metingen en een kleine berekening, kiezen welke het beste te gebruiken is.
Verder zitten we nog met het probleem dat we niet weten hoe we aan zo'n dubbelwandige bak moeten komen. Is het de bedoeling dat je die zelf maakt?Nogmaals bedankt,
Joanna en Marjolijn -
He Noor,
We hebben even nagedacht over onze deelvragen, zo hebben we ze nu geformuleerd:
De eerste deelvraag over duurzaamheid hebben we al beantwoord maar is redelijk kort, dus we willen even overleggen met onze begleider of we die als een deelvraag tellen, of meer als een inleiding voor ons verslag wat wij in dit verslag verstaan onder duurzaamheid. Dit zijn onze deelvragen nu:Hoe kun je elektriciteitsvraag van het huis zo klein mogelijk maken?
Hoe kun je de warmtevraag van het huis zo laag mogelijk maken, onder andere door isolatie?
Hoe kan je in de resterende energievraag voorzien met behulp van eigen duurzame energieopwekking?We willen dus een huis ontwerpen die meer energie oplevert dan dat hij gebruikt, onze isolatieproef is daar dus een onderdeel in, deze moet dan ook niet te groot worden en te veel tijd in beslag nemen.
Denk je dat onze deelvragen zo goed zijn?groetjes
-
Ha Joanna en Marjolijn,
Jullie eerste deelvraag is goed. De tweede is nog een beetje te algemeen, probeer deze iets verder te specificeren. Of willen jullie juist bespreken hoe je 'in het algemeen' de energievraag kunt verkleinen? Dit is een heel groot onderwerp namelijk. Jullie doelen denk ik op de energievraag van een woning toch? De derde vraag kunnen jullie inderdaad verder verkleinen naar de isolatie. Heel goed. Bekijk ook de vierde vraag nog eens; vinden jullie deze juist op deze manier?
Daarnaast ook nog de hoofdvraag. De vraag neigt naar een antwoord op de vraag, verkort gezegd 'hoe wordt een huis een energiecentrale'. Dit betekent ook opwekken van energie, terwijl jullie eigenlijk neigen naar het isoleren van een woning. Misschien een idee om de [i]centrale[/i] los te laten en volledig voor het isoleren te kiezen. Het duurzame kan er dan ook nog goed in blijven. Denk er over na; een goede basis is belangrijk!
Jullie optie om uit drie materialen te kiezen is heel leuk. Doen! De bak zouden jullie zelf kunnen ontwerpen. Een leuk klusproject. Na jullie onderzoek is het leuk een aanbeveling te schrijven nav de bevindingen. Welk materiaal is het beste en welke is in de kosten-kwaliteit-verhouding beter voor te schrijven?
Gr,
Noor -
Hoi dames,
Een [i]inleiding[/i] of eerste deelvraag, het is in ieder geval goed te noemen wat jullie onder duurzaamheid verstaan. Goede zet.
Jullie deelvragen zijn beter zo. Misschien nog goed om ook in de inleiding te noemen wat jullie onder 'n huis verstaan. Een huis/flat waar vier gezinsleden in wonen verbruikt immers meer energie dan een woning voor een gemiddeld huishouden (2,2 personen). Specificeer dit nog goed. Een gezin, vier mensen, is het meest algemeen en in jullie geval misschien het leukst. Het nibud heeft hier al goede cijfers voor. Jullie kunnen echter ook kiezen voor het opsplitsen - hoeveel kun je besparen per wasmachine, droger, oven etc. Dit vergt echter wat meer onderzoek en kost mogelijk te veel tijd.
De tweede vraag is aangevuld met 'onder andere isolatie'. Dit laatste mag je best weglaten. Kies er of voor drie opties te geven waarop bezuinigd kan worden, of laat je leiden door de algemene uitkomst van de vraag.
De derde vraag duidt al teveel op een conclusie, namelijk; er zal een resterende energievraag zijn. Het is netjes geformuleerd, maar probeer hooguit een algemene vraag te stellen als 'Hoe kun je de woning voorzien van energie met behulp van eigen duurzame energieopwekking?'. Er zal in de conclusie blijken dat er niet op alle energie bezuinigd zal worden. Jullie zouden dan een algemeen advies kunnen geven dat de energie die nog aangeleverd moet worden - mogelijk ook duurzaam opgewekt kan worden.
Jullie zijn hartstikke goed op weg. Hebben jullie al bestaande [i]nul emissie woningen[/i] op het internet opgezocht als voorbeeld? Dit is er eentje. Misschien een leuk idee om met hen contact op te nemen. Eventueel leuk om een interview aan het onderzoek toe te voegen. Als extraatje.
Succes.
Gr,
Noor