PWS: 3D printen met gerecycled plastic
-
Hoi Astrid en Romee,
Wat een leuk idee voor een pws. Zeer actueel en oplossingsgericht. Wat betreft jullie vragen:
-
Een sportschoen heeft een bepaalde afmeting en bestaat uit veel verschillende onderdelen en materialen. De 3D printers die wij hebben zijn maar van beperkte afmeting. Hier zal je dus mee uit moeten kijken. Eventueel zou je op zoek kunnen naar bedrijven die grotere 3D printers hebben.
-
Een 3D model noemen wij ook wel een CAD model. Dit maak je met het programma solids works (onder andere). Zo gauw jullie een schets op papier hebben kan ik jullie helpen om het in 3D te zetten. (Let op! Ik kan jullie helpen met het programma te begrijpen, de schoen moeten jullie zelf modelleren)
-
Wat betreft de soort plastic moet ik jullie nog een antwoord schuldig blijven. Maar ik weet wel waar jullie dit kunnen vinden. Wij hebben op het Science Centre op de TU Delft een bedrijfje zitten dat zich bezig houd met 3D print techniek. Als jullie een goede vragenlijst op papier zetten, kan ik dit wel aan hun voorleggen!
Hopelijk helpt dit,
Groetjes,
Joris
-
-
Hoi Astrid en Romee,
-
Dit is de grootste 3D printer waar ik de beschikking over heb. Ook heb ik nog wat kleinere varianten. Voor de vraag of het mogelijk is of je je schoen uit 1 onderdeel kan maken, zul je naar je programma van eisen en je ontwerp moet kijken. (Bijvoorbeeld: Instappers lijken mij wel mogelijk te maken uit 1 onderdeel, maar veters en inlegzolen niet)
-
Jullie schets moet een overal beeld van de schoen geven. Daarnaast zijn een vooraanzicht en zijaanzicht zeer handig. Voor de rest is de maatvoering van groot belang. De maten worden afgeleid uit de berekeningen die je maakt omtrent gewicht van een persoon en verhoudingen van voeten. Echter denk ik dat het ontwerp van een schoen niet het hoofddoel van jullie onderzoek is, dus adviseer ik gewoon de afmetingen van een bestaande schoen te kopiëren.
-
Ik zal jullie vragen voorleggen aan mijn contactpersoon. Na het weekend krijgen jullie reactie.
Gr
Joris
-
-
Hoi Joris,
Bedankt voor je antwoord!
-
De afmeting is inderdaad iets waar rekening mee moet worden gehouden. Wat voor verschillende 3D-printers hebben jullie qua afmetingen en materialen? Daarnaast vragen wij ons af of het mogelijk is een schoen te maken van één onderdeel en één soort plastic.
-
Fijn dat je ons hiermee wil helpen! Waaraan moet onze schets voldoen om deze succesvol om te zetten in een CAD-model? Hoe gedetailleerd moeten de schetsen zijn: wat voor berekeningen moeten we uitvoeren?
-
Hier volgt onze vragenlijst:
- Is het mogelijk om een sportschoen 3D te printen met het filament van gerecycled plastic?
- Mocht er geen filament van gerecycled plastic zijn, uit welk soort plastic is het filament dan opgebouwd dat jullie gebruiken voor de 3D-printers?
- Gezien onze sportschoen zijn wij opzoek naar een filament dat flexibel is. Welk filament is hier het meest geschikt voor?
We zien je antwoord graag tegemoet!
Groeten,
Astrid en Romée -
-
Hoi Joris,
We hebben de 3D-printer bekeken. Wel viel ons op dat het filament van deze printer hard PVC is, wat niet erg handig gezien het feit dat we een flexibele sportschoen willen produceren. Zou je ons misschien de gehele lijst van beschikbare 3D-printers kunnen sturen? Dan kunnen we even bekijken welke mogelijkheden er zijn qua afmetingen en filament.
We zijn benieuwd wat het Science Centre zegt!
Groeten,
Astrid en Romée -
Hoi Joris,
Volgende week dinsdag 6 oktober hebben wij een studiedag op de TU Delft. Wij maken ons PWS namelijk in samenwerking met Worldschool. We zagen in het programma van de studiedag staan dat het ScholierenLab dit mede organiseert. Inmiddels zijn we al ver gevorderd in ons onderzoek, voor ons is het dus niet zo relevant om over een onderzoeksvraag of deelvragen na te denken.
We berichten je nu omdat we hopen dat jullie ons volgende week op een andere manier verder kunnen helpen. Op dit moment zijn we namelijk bezig met het onderzoek naar het meest geschikte filament voor onze 3D-geprinte schoen. Hiervoor hebben we verschillende eisen opgesteld waar we elk filament (thermoplasten en thermoplastische elastomeren) aan willen testen. Zouden we een blik mogen werpen op jullie filamenten en de 3D-printers of misschien zelfs een testje met het filament mogen doen?
We horen het graag!
Groeten,
Astrid en Romée -
Dames,
Het heeft even geduurd maar ik heb veel informatie omtrent jullie eerdere vragen:
Bij ons in het gebouw zit bedrijf Frank & Frens; gespecialiseerd in 3d printen. Zij printen geen schoenen maar wel steunzolen voor in schoenen, wat weer een ander soort flexibiliteit vereist. Je mag hun contacten voor specifieke vragen. Zet mij wel even in de CC van jullie mail en laat weten dat het vanuit het ScholierenLAB is.
Verder staan er op festivals regelmatig een paar gasten die ter plekke plastic bekertjes recyclen en door 3d printer voeren.Bijvoorbeeld deze en deze.
Ook zijn er een paar amsterdamse jongens die zonnebrillen maken uit recycled plastic; niet flexibel dus en niet per se over 3d printen, maar wellicht kunnen zij meer vertellen over gebruik van recycled plastic.
Wat betreft het materiaal dat jullie willen gebruiken:
Ninjaflex is filament dat flexibel blijft; wij gebruiken dat niet. Gebruik schijnt ook niet eenvoudig te zijn. Wellicht weten Frank & Frens hier meer over. Maar de printers waar ik beschikking over heb, kunnen daar waarschijnlijk niet printen. Ik heb de beschikking over een Ultimaker Original en een Ultimaker 2.
De beheerder van die twee printers is half oktober terug. Hij kan misschien beter inschatten wat er wel en niet mogelijk is met jullie idee.Om dan nog even terug te komen op de Worldschool middag van Dinsdag. Er komen ongeveer 60leerlingen dus ik heb niet zomaar de tijd om met jullie in een andere ruimte de 3D-printers te testen, maar ik zal zien wat ik voor jullie kan doen. Ik ga maandag even navragen of ik niet iets kan regelen. Jullie horen in de middag meer van mij.
Groetjes,
Joris
-
Hoi Joris,
Bedankt voor je hulp dinsdag, we hebben er veel aan gehad!
Het is ons gelukt behoorlijk wat informatie (elasticiteitsmodulus, treksterkte en dichtheid) te vinden over de thermoplasten en thermoplastische elastomeren. Toch hebben we nog niet alles compleet. Kan je ons nog wat meer vertellen over de licentie van Scholar? Ook vonden we deze database, die helaas geld kost http://www.grantadesign.com/products/ces/index.htm. Weet jij hier meer over?
Ook hebben we het dinsdag even gehad over de eisen die we aan ons filament gesteld hebben. Je zei dat deze verbeterd konden worden door een exacte waarde aan te geven in plaats van "zo groot mogelijk" etc. Heb jij enig idee waar we deze uitgangswaardes vandaan kunnen halen?
Wat betreft 19 oktober, moeten we ons daarvoor aanmelden? Wat moeten we precies voorbereiden/meebrengen voor die middag?
Horen het graag!
Groeten,
Astrid en RoméePS. Als je mailen handiger vindt: romeepostma@hotmail.nl
-
Hoi Joris,
We hebben op Google Scholar al redelijk veel informatie gevonden over thermoplasten. Inderdaad blijkt dat we een licentie nodig hebben om verdere informatie over de thermoplastische elastomeren te vinden. Hierin zijn we op dit moment het meest geïnteresseerd. Wat betreft onze vraag over de eisen aan het filament: we zijn er inmiddels uit.
De 19e hopen we dit met je te kunnen doen:
- Met behulp van de Scholar licentie onze tabellen over de specificaties van filament compleet maken.
- De filamenten die jullie op de TU hebben bekijken en zo mogelijk een eenvoudig testje doen (bv. de elasticiteitsmodulus, de treksterkte en de dichtheid bepalen).
- We willen graag Solid Works met je bekijken. We zorgen dat we de 19e zo ver mogelijk zijn met het ontwerp. Mocht dat niet zo zijn, dan is een introductie op het programma wel handig. In dit geval kunnen we het thuis downloaden en zelf al wat uitproberen. Graag komen we dan nog een andere keer terug om daadwerkelijk het model om te zetten in een CAD-model.
Met vriendelijke groet,
Astrid en Romée -
Hoi dames,
Ik kan die database helaas ook niet openen. Geen idee hoe dat verder werkt. Het heeft in ieder geval weinig te maken met Google Scholar. Scholar is namelijk een initiatief van google. De website hiervoor is scholar.google.nl. Als hier zoekt dan krijg je enkel en alleen wetenschappelijke stukken te zien. Veel van deze stukken komen uit databases waar universiteiten licenties voor hebben, maar die voor particulier gebruik niet te betalen zijn. Ik zal voor jullie enkele artikelen uitprinten als jullie 19 Oktober naar Delft komen. Jullie meoten je daarvoor aanmelden op onze website.
Help me even met jullie vraag over de eisen aan jullie filament. Dit ging volgens mij over de hoofdvraag die jullie iets te globaal hadden gesteld, maar hoe luidde die ook alweer precies?
De vraag wat jullie nodig hebben de 19de is geheel afhankelijk van wat jullie idee is dat we gaan doen. Dus waar zouden jullie mij allemaal voor willen gebruiken maandag?
Groetjes,
Joris
-
Hoi Dames,
Ik wacht nog op reactie van Teun. Zodra ik dit heb laat ik het jullie weten.
Wat betreft de CES-selector, heeft de TU Delft dit jaar geen licentie en dus kan hij dit niet meer gebruiken.
Ik ga nog even uitvogelen of het op computers van de TU Delft zelf wel nog werkt, maar dit duurt even. Jullie horen hier nog over.Groetjes,
Joris
-
Hoi Joris,
We gaan weer aan de slag met ons PWS! We hebben twee vragen:
- We hebben de laatste keer gesproken met Matthijs. Hij zou voor ons thuis op zijn computer bekijken of hij uit CES-selector informatie kon halen over onze resterende thermoplastische elastomeren. Weet jij of dit hem is gelukt?
- De laatste keer hebben we ook kennisgemaakt met de nieuwe beheerder van de 3D-printers: Teun. Hij wilde ons gaan helpen met het 3D-model van onze sportschoen in het programma Rhino. Via jou zouden we contact met hem opnemen. Zou jij aan hem kunnen vragen wanneer hij beschikbaar is?
Groeten,
Astrid en Romée