PWS Robot bouwen
-
He Nynke!
Als ik het goed begrijp wil je voor je PWS dus uiteindelijk niet de robot gebruiken die in de NLT module gebouwd wordt maar in plaats daarvan een robot van begin tot eind ontwerpen en programmeren?
Wij hebben hier in Delft een mooie werkplek waar je inderdaad kunnen helpen met het bouwen van zo'n robot. Als jij dan zelf voor het materiaal zorgt kunnen we een datum afspreken en je zo verder helpen met je PWS.
Voordat we zo'n afspraak maken is het voor ons alleen noodzakelijk om iets meer te weten over jouw profielwerkstuk. Wat is het bijvoorbeeld dat je precies wilt gaan onderzoeken? Wil je je vooral op de elektrotechnische aspecten van de robot focussen of wil je ook in het programmeren van de robot duiken? En wat is dan precies je hoofdvraag?
Zodra ik dit weet is het voor mij makkelijker om verder te kijken wat het precies is waar je naar op zoek bent.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt en ik hoor graag snel van je!
Groetjes,
Joost -
Hoi Joost,
Ik heb alle benodigdheden voor de robot van de NLT module al gekregen. In de workspace staan onder andere FleeBehavior.java en CuriousBehavior.java. De robot zelf is al gebouwd en ik hoef het bestand alleen maar aan te passen zodat het werkt.
Ik had inderdaag het plan om zo'n Arduino te kopen, maar dan losse onderdelen, omdat het zelf bouwen een groot onderdeel van het profielwerkstuk is. Ik vroeg mij eigenlijk af of TUDelft mij misschien zou kunnen helpen met het bouwen van een robot. Op www.robotshop.com kan je allerlei onderdelen bestellen en als jullie mij kunnen helpen, kan ik de onderdelen bestellen en dan kunnen jullie mij helpen met het in elkaar zetten ervan.
Kan je me laten weten of dit mogelijk is?
Groetjes,
Nynke -
Beste Nynke,
Klopt het dat jullie dus veel meer voor een sociaal onderzoek gaan dan een technisch onderzoek?
Het bouwen van een robot als deelonderwerp lijkt mij persoonlijk vrij lastig omdat er veel tijd in gaat zitten om dit te doen en jullie zo misschien niet direct toekomen aan het sociale onderdeel.Is het misschien een idee om er voor te kiezen om ofwel een gemonteerde robot te kopen en deze te programmeren zoals jullie dat willen, ofwel een geprogrammeerde robot in elkaar te zetten met de focus op de elektronica?
Ik snap dat jullie het liefst alles zelf doen maar het klinkt voor mij nu te breed om je profielwerkstuk over alle drie de onderwerpen te doen. Probeer daarom te bedenken wat jullie precies willen gaan onderzoeken en wat haalbaar is binnen jullie tijd.
Zodra jullie de focus/hoofdvraag van jullie project hebben bepaald kunnen we kijken hoe zo'n onderzoek het best kan worden ingedeeld.
Ik hoop dat ik je zo verder heb geholpen en ik wacht je reactie af!
Groetjes,
Joost -
Hoi Joost,
Fijn dat je ons wilt helpen. Ik heb even nagedacht over hoe ik het beste duidelijk kan maken wat ons idee is, en ik denk dat het dit filmpje daaraan voldoet.
Omdat we dus nog een sociaal experiment willen doen met de robot, is het robotica onderdeel niet het aller belangrijkste. We hebben dus drie aspecten die aan bod komen:
- Robot bouwen (alleen de base)
- Uiterlijk van de robot vormen (hoe ziet hij er uit, is dat aantrekkelijk?)
- Interactie met de mens
Dit zijn onze deelonderwerpen, maar we weten dus nog niet precies een hoofdvraag.
Ik hoop dat je hier verder mee kan!
Groetjes,
Nynke -
Hoi Joost,
Wij denken (voor nu) dat onze hoofdvraag iets zal zijn in de richting van "interactie tussen mens en robot". Hierbij komt dus het uiterlijke aspect van de robot iets meer aan bot dan de dingen die hem "in leven houden". Misschien is het dan wel een slimme keuze om een geprogrammeerde/gebouwde robot te kopen, maar omdat wij zo graag de robot zelf willen bouwen, leek het ons dus wel leuk om beide zelf te doen.
Er is dus wat minder focus op de elektronica, maar niet zo weinig dat wij dat weg laten.
De eerste versie van ons profielwerkstuk moet ingeleverd worden op 1 december 2014. De definitieve versie op 1 februari. Er is denken wij dus wel voldoende tijd om beide zelf te doen.
Laat me weten wat je hiervan denkt en of het misschien haalbaar is om in de herfstvakantie (de week van de open dag) een afspraak te maken.
Groetjes,
Nynke -
He Nynke!
Dus jullie zijn van plan jullie onderzoek te doen over de interactie tussen mens en robot en als praktisch onderdeel willen jullie kijken hoe mensen omgaan met robots zonder dat de robot hierin hoeft te communiceren met de mens (als ik naar het filmpje kijk). Klopt dit?
Natuurlijk zijn jullie nog steeds van harte welkom om een dagje naar Delft te komen en hier aan jullie robot te klussen. Er moet echter wel nog een discreet plan komen over hoe jullie de robot gaan bouwen. Ik begrijp dat de focus niet op de elektronica ligt dus aarzel dan ook niet om hier een stapje terug in te doen qua onderzoek en tijdsbesteding, anders ben ik bang dat jullie jezelf toch te veel op de hals halen.
Er zijn bijvoorbeeld veel robot bouwpakketten zoals deze die je hier waarschijnlijk met wat hulp van ons wel binnen een dag in elkaar zou kunnen zetten. Daarna kun je dan nog voldoende tijd stoppen in het programmeren en uiterlijk van de robot (bijvoorbeeld zoals in het filmpje) om het gewenste resultaat te bereiken.
De herfstvakantie is wat mij betreft goed maar ik zal even voor jullie checken of de werkplaats en docent die jullie kan helpen deze dagen ook beschikbaar zijn.
Ik hoor graag snel van jullie wat jullie hiervan vinden!
Groetjes,
Joost -
Hoi Joost,
Ik denk dat het dan wel moet lukken met het programmeren. Het zou fijn zijn als we met jou of een andere student als jij geen jij tijd hebt, de robot zouden kunnen bouwen. Kan dit dan in week 42? Dan heb ik herfstvakantie en dan komt het ons het beste uit.
Nynke
-
He Nynke!
Je kunt inderdaad een volledige tutorial van zowel het in elkaar zetten als het programmeren van de robot vinden op de website. Ik denk dat wanneer jullie deze helemaal doorlopen, en dan vooral steeds goed naar de Tutorial code kijken en deze begrijpen dat jullie een heel eind moeten kunnen komen!
Zouden jullie met dit bouwpakket nog steeds graag langs willen komen in Delft om hier aan jullie robot te werken? In dat geval moeten we daar even een datum voor proberen te vinden. Mochten jullie er op school of thuis aan gaan werken dan kunnen jullie natuurlijk altijd hier vragen blijven stellen wanneer jullie vastlopen met het programmeren!
Succes!
Groetjes,
Joost -
Hoi Joost,
Dat klopt helemaal!
Het is inderdaad wel beter om een stapje terug te doen qua elektronica. Wij hebben besloten om inderdaad een kit te gaan kopen, omdat wij gewoon nog niet de ervaring hebben om van een aantal onderdelen een robot te bouwen. Nu is het ook zo dat wij graag ook een beetje houvast willen hebben bij het programmeren van de robot, zoals bij de NLT module, waar je alleen de workspace af en toe moet aanpassen.
De kit die jij hierboven in de link hebt gezet voldoet daar volgens mij wel aan, maar dat weet ik niet zeker. De Boe-Bot, waar de Shield Kit op gebaseerd is, wordt volgens mij ook geleverd met een boek waarin staat hoe je de robot moet bouwen en hoe je deze moet programmeren, maar deze wordt niet bij de Shield Kit geleverd. Je kan wel op de website van de maker (Parallax) bouwinstructies en een "tutorial code" downloaden, maar ik weet niet of dat net zo uitgebreid is als dat boek. Weet jij hier misschien antwoord op?
Groetjes,
Nynke -
Beste Nynke,
Ik ben nog even voor je aan het navragen of deze dagen mogelijk zijn, hierover kom ik zo snel mogelijk bij je terug! Verder wat betreft de taal, dit is de Arduino Programming Language waar jullie hier een reference over kunnen vinden. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben!
Groetjes,
Joost -
Hoi Joost,
Het liefst woensdag of donderdag als dat kan. En ik heb nog een vraag over die kit: In welke taal programmeer je die? Ik heb dat zelf niet kunnen vinden. Weet jij dat?
Nynke
-
Hoi Nynke,
Week 42 moet geen probleem zijn! Dan kun je hier in het Robotica lab aan de slag met de docent die verantwoordelijk is voor dit lab. Heb je een voorkeur voor een dag?
Groetjes,
Joost -
Hoi Nynke,
Ik heb je een email gestuurd om een definitieve afspraak te maken!
Groetjes,
Joost