Draadloze elektrische energie (Tesla)
-
Hallo,
Deze post gaat over ons PWS (Felix en Siawosh). Wij hadden wat vragen over ons onderwerp: het elektromagnetisme en de elektrotechniek, en dan specifiek om de praktische haalbaarheid van draadloze elektrische energie vast te stellen. Wij willen het doen zoals Nikola Tesla—de “crazy scientist”—het zich voorstelde.
Het begrip is tamelijk complex, en de technieken erachter van aardig niveau; het is ons ook dan aangeraden om hulp te zoeken.
Wij vroegen ons af of wij misschien de praktische haalbaarheid van ons concept konden testen aan de TU, en moge het nodig zijn, ook theoretische ondersteuning te krijgen. Informatie over draadloze elektrische energie zouden wij erg op prijs stellen, zowel als de toegang tot praktische faciliteiten voor practica.
Bedankt voor het nemen van de moeite om het te lezen :)
Felix en Siawosh -
Hallo Berend,
Bedankt voor de steun die jullie ons kunnen bieden. We willen je graag ons plan van aanpak sturen, waarin ook onze hoofd- en deelvragen in staan. Echter, voor het practicum, weten wij nog niet goed wat voor opstelling wij kunnen maken.
Wij hebben wel van school een budget van €100,- gekregen om een proefopstelling te maken. We hoopten dat we met wat extra informatie/theorie die we wellicht van jullie kant krijgen een practicum kunnen verzinnen.MVG,
Felix en Siawosh
-
Beste Felix en Siawosh,
Wij kunnen jullie zeker meer vertellen over de praktische haalbaarheid van jullie project en in sommige gevallen is het ook mogelijk om een keer naar de TU te komen. Maar daarvoor is het in elk geval van belang dat jullie een goed voorbereid en uitgedacht plan hebben. Dan kan ik jullie verder helpen met de haalbaarheid en praktische zaken. Wat hadden jullie precies in gedachten? En wat zijn daarbij jullie onderzoeksvragen?
-
Hoi Felix,
Dat lijkt me een leuk plan! Eventueel kunnen jullie wel langskomen in Delft, maar de kans dat je spullen kan lenen om bij de presentatie te laten zien is nihil. Misschien kunnen jullie het wel halen met jullie budget, maar dan moeten we even een exact uitgetekend schema hebben met alle componenten die jullie nodig hebben en hoe die opstelling eruit ziet. Dan kan ik controleren wat hier nodig is.
Wat voor een versterker heb je nodig, wat voor spoelen, etc.
Kunnen jullie zo'n overzicht maken?
-
De vorige link is een voorbeeld van hoe wij willen dat onze proefopstelling eruit zal zien. Deze link laat de theorie hierachter zien. Onze school heeft geen apparatuur om spoelen te laten resoneren, we hopen dat de TU dat wel heeft.
-
Hee Berend,
bedankt voor alle informatie tot nu toe. We denken dat we qua theorie al genoeg weten op dit moment, (mocht dit niet zo zijn zullen we het later nog wel vragen). Echter, wij willen ook een proefopstelling maken die we o.a. kunnen gebruiken bij onze presentatie. Nu hebben wij wat onderzoek gedaan en hebben we dit fragment gevonden wat ons enorm zal helpen.
Wij zouden graag een kleinere/miniatuur opzet willen maken waarbij we bijv een led lampje laten branden m.b.v. draadloze elektriciteit. Wij vragen jou of we een afspraak kunnen maken om eens langs te gaan bij de faciliteiten van de TU. Zoals al eerder vernoemd hebben wij een budget van €100,- dus mocht er gebruik moeten worden gemaakt van onderdelen, is dit geen probleem gezien wij het kunnen vergoeden.
Wij hopen van harte dat deze afspraak nog in December gemaakt kan worden.
M.v.g.
Felix Lebbink
-
Ha jongens,
Dat ziet er al goed uit, maar misschien is het goed om 'haalbaarheid' uit te werken/te definiëren door middel van een aantal criteria. Wanneer is het haalbaar? Bijvoorbeeld als er a) niet te veel energie verloren gaat (hoeveel is het maximaal toelaatbare?), b) er niet te veel dure apparatuur nodig is (wat is de max.?), c) de apparaten niet te groot worden (hieruit komt waarschijnlijk naar voren dat het voor bepaalde apparaten wel geschikt zal zijn en voor andere niet). Daar kan je dan de vraag naast leggen of het toegevoegde waarde heeft en dan kan je hier een mooi overzicht van maken: wegen de voordelen op tegen de nadelen?
Om draadloze energie te testen is er veel mogelijk. Jullie weten inmiddels waarschijnlijk al dat draadloze energie meestal wordt overgedragen van spoel naar spoel. In dat proces zijn een aantal parameters zeer belangrijk. Kijk bijvoorbeeld eens hier.
Je kan natuurlijk een leuke proef doen door twee spoelen te nemen en de parameters van invloed te veranderen (afstand tussen de spoelen, grootte van de spoelen, aantal wikkelingen,..). Dat moet met dat budget lukken!
Kunnen jullie daar een mooi plan mee maken?
-
Beste Berend,
Wij begrijpen dat wij in alle waarschijnlijk geen spullen kunnen meenemen uit het lab van de TU en dat de onderdelen van onze schakeling nog ongedefinieerd zijn. Wij hoopten hiervoor op hulp van jullie kant, want sites met informatie over draadloze elektriciteit zijn niet bepaald eensgezind. Ook begrijpen wij de onderdelen zoals condensatoren en nano-onderdelen niet volledig, als we de onderdelen überhaupt kennen. Wij hoopten voor de schakeling en het practicum op veel advies van de TU Delft, bijv. de specificaties van de spoelen of de AC-motor of de versterker.
Wij hebben ook een gesprek gehad met onze begeleider, die ons vertelde in de richting van een RLC-kring te gaan denken (waarin een resonerende spoel in het formule werk is verwerkt); als dat niet te hoog gegrepen is. In die kring zit ook een condensator, en dat zou een theoretisch ‘moeite’punt kunnen zijn.
Wat wij menen te zeggen is dat een exact uitgetekend schema nog niet mogelijk is. We gaan in de eerste instantie uit van een RLC-kring, maar wij vertrouwen eerlijk gezegd op jullie ingevingen en expertise. We willen ook zo snel mogelijk langs komen voor het practicum, eigenlijk volgende week al, want de deadline voor ons pws begint te dringen.
Groetjes,
Felix en Siawosh
-
Beste Felix en Siawosh,
Jullie kunnen langskomen op een spreekuur om hulp te krijgen, maar een heel practicum kunnen we jullie niet zomaar aanbieden. Bovendien zijn er niet zomaar onderdelen of lab-ruimtes beschikbaar. Dus het lijkt me toch belangrijk dat jullie zelf beginnen met het maken van de schakeling, want het heeft geen zin om langs te komen zonder een goed begin van jullie kant. Kijk maar eens goed naar deze site, die neemt je wat meer stap voor stap bij de hand.
Kom je daar verder mee?