PWS Vakwerkbrug
-
Hoi,
Wij hebben besloten om ons profielwerkstuk over vakwerkbruggen te doen, we hebben doordat we op het laatste moment een nieuw onderwerp moesten kiezen helaas geen mogelijkheid gehad om aanwezig te zijn op de bruggenworkshop.
Nu willen wij op schaal verschillende vakwerkbruggen gaan bouwen en testen welke factoren invloed hebben op de draagcapaciteit van een vakwerkbrug. Wij hebben in MatrixFrame nu verschillende constructies getekend, maar we komen er niet uit hoe we nu in MatrixFrame berekeningen kunnen maken, is hier misschien ook een handleiding voor?
Nu zagen wij dat jullie het boek [i]Toegepaste Mechanica - Deel 1[/i] aanraden, maar deze is helaas bij ons in de buurt nergens te leen, maar wij kunnen wel het boek [i]Basisboek toegepaste mechanica[/i] lenen in de bibliotheek. Heeft er misschien iemand ervaring met dat boek?Alvast bedankt voor jullie hulp!
Groetjes,
Michel en Koen -
Ha Michel en Koen,
Hebben jullie al enig idee hoe zelf de constructie van bruggen te berekenen? Anders laat je immers alles over aan MatrixFrame en het is natuurlijk wel de bedoeling dat jullie snappen wat je moet doen. Theorie is de basis van zelfonderzoek, ook bij jullie. Hoogstwaarschijnlijk is het Basisboek Toegepaste Mechanica ook een goed boek om te gebruiken. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar de inhoud zal niet veel afwijken van het boek van Toegepaste Mechanica.
De basiskennis wat betreft bruggenconstructie, is het kunnen tekenen van een momentenlijn en dwarskrachtenlijn. Op deze manier wordt heel snel duidelijk welke krachten er op een brug komen te staan en aan de hand van deze 'tekeningen', kun je zelf aan de slag met het bouwen van een brug. Uiteindelijk is het bij een vakwerkbrug erg belangrijk dat de krachten op de hoekpunten aangrijpen en dat de horizontale en verticale krachten worden ontbonden in hun resultante. Stabiliteit, Sterkte en Stijfheid zijn hierbij de drie belangrijkste dimensies.
Wanneer is de deadline van jullie werkstuk? Jullie zouden, als het niet lukt, ook langs kunnen komen op het spreekuur. Volgende week ben ik niet aanwezig, maar die week erna zou kunnen.
Laat maar weten en succes voor nu.
Groetjes,
Noor
-
Hoi Noor,
We hebben zelf nog geen idee, omdat we nog geen boeken hebben. Vanaf deze vrijdag hebben wij de beschikking over een boek.
Wat wij eigenlijk wilden doen was het eerst berekenen in MatrixFrame en later zelf na te rekenen, maar we denken dat je inderdaad gelijk hebt met dat we eerst wat meer van de theorie af moeten weten.De deadline is ergens in januari, maar het is voor ons niet al te praktisch om langs te komen aangezien een reis voor ons naar delft en weer terug meer dan 4 uur bedraagt.
Groetjes,
Michel en Koen -
He jongens,
Het is goed om inderdaad de achterliggende theorie te begrijpen. Zodra het boek in jullie bezit is, kunnen jullie aan de slag. Bestel desnoods alsnog het boek Toegepaste Mechanica deel 1 als tweedehands exemplaar, dan kun je deze later weer verkopen of zelfs zelf gebruiken wanneer jullie mogelijk Civiele Techniek in Delft gaan studeren.
Jullie kunnen ook zelf aan de slag met een experiment. Wanneer je basalthout aanschaft, veelal online te koop, kunnen jullie verschillende constructies bouwen over een overspanning van bijvoorbeeld 50 cm. Jullie hebben vast gewichtjes op school, deze kun je dan een voor een in het midden van de brug hangen totdat deze bezwijkt. Op deze manier kunnen jullie zelf goed nagaan of de beschreven theorie klopt in de praktijk.
Laat maar weten als er nog vragen zijn!
Succes,
Groetjes,
Noor