parkinson en pesticiden
-
Beste,
Ik en mijn klasgenoot lopen op dit moment vast met ons praktisch deel (en onderwerp) van ons profielwerkstuk. Ons onderwerp is de ziekte van Parkinson. Onze voorlopige onderzoeksvraag is als volgt: In welke mate is er een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson als een persoon te woon is in het buitengebied in regio West-Brabant?
In de medische wereld is bekend dat er een verband is tussen pesticiden (bestrijdingsmiddelen) en het ontstaan van Parkinson. Als er vanuit wordt gegaan dat deze giftige stoffen voornamelijk op het platteland worden gebruikt, betekent het dan dat mensen in het buitengebied vaker worden blootgesteld met pesticiden, en dus een verhoogd risico hebben op Parkinson?
Wij lopen vast bij ons praktisch deel. Voor een pws bij biologie is een experiment namelijk vereist. Wij hebben toestemming van een ziekenhuis gekregen om postcodes te ontvangen van patiënten met Parkinson. Wij zouden in principe dus een kaart kunnen maken, op basis van aantal mensen met Parkinson. Zodra we deze kaart vergelijken met een kaart waarop het gebruik van pesticiden zichtbaar is, kunnen wij onze onderzoeksvraag beantwoorden. Wij willen dus graag een manier vinden, waarop wij experimenteel kunnen aantonen, dat er pesticiden in water/grond/fruit etc. bevindt. Online was het lastig zoeken of het mogelijk is om deze giftige stoffen te “meten”. Is er een manier om pesticiden aan te tonen? Is er een manier mogelijk dat wij dit individueel kunnen uitvoeren? Of zouden wij bijvoorbeeld samples kunnen nemen en dit naar een bedrijf/universiteit kunnen opsturen? Of heeft u een ander voorstel?
Wij horen het graag!Met vriendelijke groeten,
Olivia -
Hey Olivia,
Wat een interessante onderzoeksvraag! Ik zie ook al dat jullie goed hebben nagedacht over de aanpak, maar ik snap ook dat jullie hier nu vast lopen. Het aantonen van pesticiden is inderdaad erg lastig. Is het misschien een idee om te kijken of er kaarten te vinden zijn waar het gebruik van pesticiden op staat weergegeven? Dan zou je die twee over elkaar kunnen leggen en daar eventueel conclusies uit kunnen trekken. Als jullie nog vragen hebben of een videogesprek in zouden willen plannen om hierover te brainstormen, hoor ik dat graag!
Groetjes,
Barbara Grinn -
@barbaragrinn
Hoi Barbara,Het probleem is een beetje dat wij verplicht zijn om een practicum/experiment uit te voeren. Twee kaarten met elkaar vergelijken en daaruit conclusies trekken is daarom niet genoeg.
Als u een ander idee heeft voor een alternatief onderzoek dat in verband kan worden getrokken met de ziekte van Parkinson en/of pesticiden horen wij het ook graag. Wij staan open voor een aanpassing in de onderzoeksvraag!
Alvast bedankt!Groetjes Olivia van Strien
-
Hoi Olivia,
Aha, ik snap het. Jullie zijn dus echt op zoek naar een proef om pesticiden aan te tonen. Ikzelf kan jullie daar helaas niet verder mee helpen, omdat we hier op de TU Delft ons niet veel bezig houden met gezondheid en voeding. Wellicht kan iemand van Wageningen University and Research verder mee helpen (https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/food-safety-research/analyseren-van-voedsel-en-diervoeder/pesticiden.htm). Als jullie een specifiekere scheikundige vraag hebben, kan ik jullie nog wel verder helpen.
Veel succes nog met jullie pws!Groetjes,
Barbara