Bacteriofagen voor ESBL/Carbapenemase producerend E. coli (CPE, multiresistente E. coli)
-
Beste TU Delft studenten,
Ons groepje werkt momenteel aan ons PWS over E. coli en bacteriofagen en we zijn op zoek naar begeleiding en advies. We zijn erg geïnteresseerd in de mogelijke toepassing van bacteriofagen in de bestrijding van ESBL en/of CPE producerende E. coli. We vragen ons af of dit een haalbare oplossing zou kunnen zijn en hoe dit in de praktijk zou kunnen worden toegepast.
Om ons onderzoek te kunnen voltooien, zijn we op zoek naar hulp. Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om een meeloopdag te plannen of een interview af te nemen met iemand die ervaring heeft met (multiresistente) E. coli of bacteriofagen? Ook zouden we het enorm waarderen als we wat inzicht en begeleiding zouden kunnen krijgen aangezien we ons een beetje verloren voelen omdat we nog nooit eerder aan zo'n groot project hebben gewerkt.
Onze hoofdvraag: Welke rol kunnen bacteriofagen spelen in de bestrijding van ESBL en/of carbapenemase producerend E. coli ?
(We weten niet zeker of er strengen E. coli bestaan die en ESBL en Carbapenemase produceren dus daarom en/of)
Om deze vraag te beantwoorden, hebben we de volgende deelvragen:
- Wat is ESBL en/of carbapenemase producerend Escherichia coli en wat zijn de gevolgen bij besmetting?
- Hoe wordt ESBL en/of carbapenemase producerend E. coli vandaag de dag bestreden?
- Welke bestrijdingsmethoden worden uitgezocht?
- Wat zijn bacteriofagen en de functies ervan?
- Hoe bestrijden bacteriofagen ESBL en/of carbapenemase producerend E. coli?
Als jullie ons kunnen helpen met deze vragen, zouden we erg dankbaar zijn. Alvast bedankt voor jullie tijd en we hopen snel van jullie te horen!
Met vriendelijke groeten,
Masriska en teamgenoten -
Beste @masriska
Leuk dat jullie bezig zijn met zo'n ambitieus PWS!
Eerst wil ik graag een aantal van jullie onzekerheden beantwoorden.Het produceren van zowel ESBL en carbapenemase noemen we 'co-production of co-carriage'. Met deze termen zou het al makkelijker kunnen zijn om wetenschappelijke literatuur te vinden. In studies uitgevoerd in India en Iran werden co-productieve E. coli gevonden in respectievelijk 4.4% en 2.3%. In de studie uit India werd gekeken naar E Coli isolaten. Bij de Iranese studie werd gekeken naar ziekenhuispatienten. Zoals voor jullie waarschijnlijk al duidelijk was, hebben deze bacterien een verhoogd niveau antibioticaresistentie.
Hieronder staan de namen van 4 studies die betrekking hebben tot jullie onderwerp:
- ""Prevalence and co-carriage of antibiotic resistance genes among multidrug-resistant Escherichia coli isolated from feces of hospitalized patients and healthy volunteers in Iran""
- "Coexistence of Extended-Spectrum β-Lactamases, AmpC-β-Lactamases, and Carbapenemases in Enterobacteriaceae: A Challenge to Antimicrobial Chemotherapy"
- "Co-occurrence of Extended Spectrum β-Lactamases, AmpC β-Lactamases, and Carbapenemases in Acinetobacter baumannii Strains Collected from Patients in Intensive Care Units in Tehran, Iran"
- "Prevalence and diversity of carbapenem-resistant Enterobacteriaceae in Europe: results from the European Survey of Carbapenemase-Producing Enterobacteriaceae (EuSCAPE)"
Laat me weten als jullie problemen hebben met het vinden van de volledige versie van deze artikelen, dan kan ik jullie hiermee helpen.
Verder zijn er veelbelovende resultaten voor het bestrijden van E coli met bacteriofagen. Aangezien ESBL en CPE voornamelijk effect heeft op het aangrijpingspunt van schimmels aan bacterien, kunnen jullie voor het gebruik van bacteriofagen ook kijken naar studies waarbij de E. Coli kolonie geen co-productie toont. Hieronder heb ik een aantal artikelen neergezet die resultaten tonen van het gebruik van fagen tegen multidrug resistente E. Coli.
- "Efficacy and Safety of Bacteriophage Therapy in the Treatment of Multidrug-resistant Gram-negative Bacterial Infections"
Deze studie is wat algemener en is misschien wat minder specifiek op jullie onderwerp, maar het dient wel als een uitstekende basis voor deelvraag 4. - "Bacteriophage therapy for controlling drug-resistant Escherichia coli urinary tract infections: where do we stand?"
- "Successful treatment of multidrug-resistant Escherichia coli urinary tract infection with bacteriophages and antibiotics"
De bovenstaande 3 artikelen zijn metastudies, reviews of case reports. Deze kunnen soms wat twijfelachtige betrouwbaarheid hebben. Vermeld bijvoorbeeld in je discussie hoe de betrouwbaarheid van de studies die voor jullie antwoorden gebruikt worden niet altijd zeker is. Case reports, waarbij vaak een of enkele patienten worden bekeken, zijn namelijk heel anders dan RCTs (randomized controlled trials), waarbij met een controlegroep naar een hoger aantal patienten wordt gekeken.
Deze laatste twee studies zijn meer specifiek gericht op jullie onderzoek en kunnen waardevolle details en resultaten leveren.
"Evaluation of a Phage Cocktail for Control of Escherichia coli O157:H7 in Ruminants and for Its Environmental Persistence Studied in a Model Ecosystem"
Let bij het gebruik van deze studies ook op de testomgeving: i.e. preklinisch model, gekweekte bacteriekolonie, bij mensen of bij dieren.
Het zal moeilijk worden om ergens een relevante meeloopdag te regelen, omdat in het werk met deze bacterien veelal clean-room training nodig is. Werken met pathogenen komt natuurlijk met veel eisen.
Ik ga voor jullie een lijst met contactgegevens van relevante professoren samenstellen, met wie jullie contact op kunnen nemen om een interview te plannen.
In de tussentijd hoor ik graag of jullie nog verdere vragen hebben.Tadjiro Velzel
-
Beste Tadjiro,
Sorry voor de late reactie, ik had het bericht niet gezien. Bedankt voor alle informatie en referenties, dit helpt zeker en we gaan er goed naar kijken!
Onze deadline is eigenlijk al op 26 mei dus het was sowieso al moeilijk zijn geweest om een meeloopdag te doen. Maar een interview zou volgens mij nog kunnen. Als het gelukt is om de contactenlijst te maken hoor ik het graag, dan proberen we snel een afspraak te maken met hun!
Voor nu hebben we nog niet al deze informatie doorgenomen aangezien ik alsnog zo snel mogelijk wilde antwoorden maar als we nog vragen hebben zal ik ze hier stellen.
Nogmaals bedankt voor al uw inzet, het is erg gewaardeerd!
Met vriendelijke groet,
Masriska -
Beste @masriska
De volgende professoren werken in immunologie en bloedcelvorming. Sommigen hiervan zijn niet gespecialiseerd in E. Coli, maar hebben wel relevante kennis over microscopische toepassing, bloedafwijkingen of celresistentie. Vincent van der Velden is de hoofdcoordinator van het vak 'Bloedcelvorming en immunologie' van de bachelor klinische technologie.
Ik zou in je email iets vermelden als 'Indien u ons niet kunt helpen met dit onderwerp, zou u ons kunnen refereren aan een persoon met relevante ervaring in dit onderzoeksgebied?'Dr. ir. V.H.J. van der Velden V.H.J.vanderVelden@tudelft.nl
Dr. S.C.A. van Blokland S.C.A.vanBlokland@tudelft.nl
Prof.dr. H.R. Delwel H.R.Delwel@tudelft.nl
Dr. P.J.M. Leenen P.J.M.Leenen@tudelft.nl
K. Pike-Overzet K.Pike-Overzet@tudelft.nlIk hoop dat jullie hiermee verder kunnen!
Tadjiro Velzel