Duurzame initiatieven in de ruimtevaart
-
Beste Storm,
Ik en mijn vriendin Anne werken aan een profielwerkstuk over duurzame ruimtevaart. Een van onze deelonderwerpen gaat over de huidige initiatieven op dit gebied en of deze initiatieven nog te verbeteren zijn. Via de mail heeft Anne al gevraagd of een bel-interview met u mogelijk was. Hierop was het antwoord dat het handig zou zijn om eerst onze vragen op het forum te zetten en dat een aanvullend interview daarna mogelijk was.
Dus bij deze :)
Hieronder ziet u een aantal vragen die wij hebben over dit onderwerp. Wij hopen dat u ons kan helpen met het beantwoorden van deze vragen. Alvast enorm bedankt en wij kijken uit naar uw antwoord!Groetjes,
Inge en Anne-
Kleine satellieten gebruiken veel minder materiaal dan de normale satellieten. Minder materiaal is duurzamer, maar dit kan ook nadelige gevolgen hebben. Wat is uw mening over deze nieuwe satellieten? Ziet u dit als een positief of negatieve ontwikkeling? https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5239192/starlink-internet-satelliet-elon-musk-satellieten-spacex
-
Uitlaatgassen is natuurlijk een van de meest vervuilende aspecten van de ruimtevaart. Is het mogelijk om duurzamere brandstof te gebruiken zoals biobrandstof of waterstof, maar zijn deze brandstoffen ook wel echt duurzamer? Kunnen in de toekomst meer ruimtevoertuigen op deze brandstoffen werken? Of is een elektrische motor een betere optie?
-
SpaceX is bezig met een voor een groot deel herbruikbare raket, de Falcon 9. Materiaal hergebruiken is natuurlijk duurzamer. Valt hier nog te verbeteren?
-
En de laatste vraag gaat over de elektrische satellieten. Hoe duurzaam zijn deze en wat kan hier nog aan verbeterd worden?
-
-
Hi @inge-0 en Anne,
Inderdaad goed om je vragen op het forum te posten, dan kunnen medeleerlingen ook meekijken naar de antwoorden :)
Ik zal proberen antwoord te geven vanuit mijn perspectief op je vragen:
-
Nog een groter voordeel van minder materiaal is dat het bespaarde materiaal niet de ruimte ingeschoten hoeft te worden. Dit is namelijk over het algemeen het duurste en meest vervuilende aspect. Het nadeel waar je op doelt is meer space debris? Ook dit zal minder zijn en de starlink sattelieten hebben hier een oplossing voor. Vaak worden sattelieten na hun end of life naar een graveyard orbit gebrachty waar ze geen schade kunnen aanrichten.
-
Elektrisch een raket lanceren lijkt in de nabije toekomst niet echt te gaan lukken. Wel wordt gekeken naar minder vervuilende brandstoffen. Zo bestaan er raketmotoren die werken op ethanol en LOX (liquid oxygen). Dit is al een relatioef duurzame oplossing.
-
Dit is zeker een stap in de goede richting, maar er zou bijvoorbeeld nog gekeken kunnen worden hoe de raket in z'n geheel herbruikt kan worden.
-
Alle sattelieten zijn elektrisch... Ze zijn heel duurzaam aangezien ze gebruik maken van zonneenergie. De launchers daarentegen zijn een stuk minder duurzaam.
Ik hoop hiermee jullie vragen beantwoord te hebben.
Succes!
-