PWS Achtbanen
-
Hallo,
wij zijn bezig met ons PWS over achtbanen en de krachten die daarop werken. Wij hebben een knikkerbaan gemaakt als simulatie van een achtbaan met een puntmassa. Nu willen wij deze baan gaan verwerken in het programma Coach7. Wij hebben al wel een videometing verwerkt in Coach, maar wij weten niet hoe wij een achtbaan simulatie moeten simuleren met alle krachten die erop werken. Wij hebben twee verschillende banen gemaakt: één met een 'drop' en daarna een (ronde) looping en één met een heuvel.
Als iemand ons kan helpen met het modelleren van de krachten die op de knikker werken, dan horen wij dat graag!
Groetjes van Dana en Daisy -
Hallo @Daisy-en-Dana ,
Wat een gaaf onderwerp! Hebben jullie al hoofd en deelvragen van jullie PWS? Wat willen jullie onderzoeken? Ik zou beginnen met een free-body-diagram maken zodat je de krachten op de knikker kunt bepalen.
Groet,
Midas -
Hoi @Midas-Becker,
bedankt voor de tip van het maken van een free-body-diagram!
Onze hoofdvraag is: Met welke (natuurkundige) principes moet rekening worden gehouden bij het construeren van achtbanen?
De deelvraag waar wij moeilijkheden mee hebben is: Welke krachten spelen een rol op de constructie?
Wij wilden het computerprogramma Coach gebruiken om de krachten op onze knikker te berekenen. Wij weten inmiddels wel welke krachten er op de knikker werken maar wij weten niet hoe wij de formules in moeten vullen (welke waarden van de verschillende constanten bijvoorbeeld). Ook wisten wij niet welke formule voor de normaalkracht wij moesten gebruiken. Het is ook lastig om de verschillende verlopen van de banen te verwerken in ons model.
Kun je ons hierbij misschien nog helpen?
Alvast bedankt, Dana en Daisy -
Hee @Daisy-en-Dana ,
Het is inderdaad ingewikkeld om op elk punt van de achtbaan de krachten op de knikker te berekenen. Dat komt omdat deze krachten overal anders zijn. Ik weet ook niet welke waarden jullie moeten invullen want ik ken jullie systeem niet. Sommige waarden zullen constant zijn zoals de massa van de knikker. Echter zullen veel waarden constant veranderen zoals de snelheid, versnelling en de krachten op de knikker. De normaalkracht is de kracht die loodrecht op de knikker werkt en er is hier geen formule voor. In stilstand is de normaalkracht vaak gelijk aan de zwaartekracht. Als de knikker echter een helling op of af gaat zal de normaalkracht verschillen. Je kunt de normaalkracht vinden door een krachtenvergelijking op te stellen in de verticale richting. Hopelijk hebben jullie hier wat aan.
Groet,
Midas