profielwerkstuk bio-gas en bio-ethanol
-
Hallo,
Wij doen ons profielwerkstuk over bio- energie en willen uit mais bio-ethanol en bio-gas maken.
We zijn begonnen met de proef en hebben een proefopstelling gemaakt.
Dit is de proefopstelling voor ethanol:We willen bio-ethanol maken door middel van de vergisting van mais zonder zuurstof. We hebben 100 gram kleingemaakte mais in een erlenmeyer gedaan met 500 ml gedestilleerd water en een klein theelepeltje gist erbij gedaan, er zit een waterslot op.
Maar er gebeurt niks, er is geen gas ontwikkeling, er zou gas moeten ontstaan als het vergistingsproces bezig is. wij denken dat het komt omdat de glucose in de mais is opgeslagen als zetmeel en dat de gist dit niet kan afbreken.
heeft iemand een idee hoe we ervoor kunnen zorgen dat er ethanol gaat ontstaan? En dat het vergistingsproces goed verloopt?Dit is de proefopstelling voor bio-gas:
We hebben 100 gram kleingemaakte mais en 500 ml gedestileerd water in een erlenmeyer gedaan, en daar hebben we 25 gram koeienmest bij gedaan. We hebben de proefopstelling zo gemaakt dat er geen zuurstof bij kan. Als er bio-gas zou ontstaan gaat het via het buisje in de maatcilinder en kan je het volume aflezen. Alleen gebeurt hier ook niks. wij dachten dat het misschien kwam doordat we te weinig mest erbij hebben gedaan.
Heeft iemand een idee hoe we dit kunnen verbeteren zodat er bio-gas ontstaat?Alvast bedankt,
Marinka en Sanne -
@Marinka-en-Sanne
Hallo Marinka en Sanne,Wellicht komt het ook doordat de gist niets kan met het maïszetmeel. Jullie zouden ook even kunnen kijken of het verschil maakt of dat je het maïsprutje van het voren even aan de kook brengt. Dan is het waarschijnlijk wat makkelijker om alles af te breken. Voor het biogas geldt waarschijnlijk hetzelfde.
Wat jullie ook zouden kunnen proberen is kijken naar het gebruik van GFT afval, dus bijvoorbeeld appels en ander fruit. Als jullie dit onder zelfde omstandigheden doen kunnen jullie vergelijken of dit verschil maakt.
Groetjes,
Sanne