Ha Noor,
Heel erg bedankt voor de site en het boek! Ik woon in Middelburg, niet echt in de buurt van Delft dus. Wie weet ben ik binnenkort een keer in de buurt of kan iemand het een keer voor me meenemen.
Nogmaals dank,
Melle
Ha Noor,
Heel erg bedankt voor de site en het boek! Ik woon in Middelburg, niet echt in de buurt van Delft dus. Wie weet ben ik binnenkort een keer in de buurt of kan iemand het een keer voor me meenemen.
Nogmaals dank,
Melle
Ha Noor,
Je hebt me zeker op weg geholpen, maar snap nog steeds een paar dingen niet.
Ik snap dat alle knooppunten in evenwicht moeten zijn en dat de oplegging zo in evenwicht komt met gewicht G.
mijn vragen:
-wat bedoel je precies met 'een staaf geeft enkel krachten in zijn lengterichting door'?
-Ik snap niet helemaal hoe het middelste knooppunt aan de onderrand in evenwicht is. Want de krachten F zijn toch in evenwicht met elkaar?
-Is het altijd zo dat de staven in het knooppunt waarop gewicht G drukt drukstaven zijn?
Sorry dat ik zoveel moet vragen, maar weet er gewoon niet veel van.
Heel veel dank,
Melle Haak
Ha Noor,
Dank voor je heldere uitleg!
Ik had nog een vraag over een andere afbeelding. Het plaatje op bladzijde 8, waar een groot gewicht G op een vakwerk drukt. De diagonale nemen het gewicht G op. In de tekst staat dat de hierdoor opgeroepen diagonaalkracht doorgegeven moet worden. Betekent dit, dat de onderrand van het vakwerk nu de kracht van de diagonale niet opneemt, maar doorgeeft? En wijzen de pijlen om die rede nu naar elkaar?
Alvast bedankt!
groet, Melle
Ha Noor,
Het bijvoegen van het bestand gaat hele tijd mis.
Het gaat over een afbeelding in de link die je me doorstuurden, over draagconstructies. Op bladzijde 7 staat een serie plaatjes over het ontstaan van het vakwerk. Het onderste plaatje is het plaatje waar mijn vraag over gaat.
Sorry hoor, dat het op deze manier moet. Maar weet het even niet anders.
Groet Melle
Ha Noor,
Het eerste probleem waar ik tegenaan loop:
Ik kwam dit plaatje tegen (zie bijlage). De balk neemt de horizontale kracht op die de diagonalen veroorzaken. Naar mijn idee moeten de pijlen van de trekkracht in de balk de andere kant op wijzen om de spatkrachten op te vangen. Ik zal er absoluut naast zitten, maar zou graag willen weten hoe het zit.
Groet Melle
Ha Noor,
Bedankt voor de links! Ik ga ze goed bestuderen en zal met vragen komen als ik tegen iets aanloop.
groet,
Melle
Ha Noor,
Dank voor je reactie!
Ik ben zelf ook lekker op vakantie geweest en ben dus niet enorm veel verder gekomen.
Momenteel ben ik Nederlandse stadionconstructies met elkaar aan het vergelijken. Ik focus me dus op Nederland. Ik probeer de constructies zo goed mogelijk te analyseren, maar hier kan ik zeker hulp bij gebruiken.
In mijn vervolg stap wil ik graag gaan rekenen met de geanalyseerde constructies, om te kijken welke de meeste stevigheid biedt.
Het idee van een eigen ontwerp maken is eigenlijk pas gekomen na het opstellen van mijn werkplan. Ik snap dat het eigenlijk een heel profielwerkstuk opzich is, maar ik zie het als een leuke bonus. Het ontwerp is dus een beetje van ondergeschikt belang.
Groet,
Melle
Beste mensen,
Ik ben Melle en zit komend jaar in vwo 6 op het SSG Nehalennia in middelburg. Ik ben momenteel druk bezig met mijn profielwerkstuk. Omdat ik van plan ben om na mijn middelbare school bouwkunde te gaan studeren en omdat ik ontzettend veel van voetbal houd, heb ik besloten om mijn profielwerkstuk te schrijven over voetbalstadions.
Als hoofdvraag heb ik gekozen voor: welke stadionconstructie biedt de meeste veiligheidsgarantie?
In eerste instantie heb ik gekeken naar de evolutie van het stadion. Momenteel ben ik bezig met het analyseren van verschillende stadionconstructies, daarbij probeer ik de voor en nadelen tegen elkaar af te wegen. Verder wil ik graag nog kijken naar de krachten die vrij komen in een stadion gevuld met mensen en wil ik onderzoeken wat er mis ging bij stadionrampen in het verleden.
Tot slot wil ik graag nog een praktisch deel doen. Excelsior (een club waar ik vaak kom) heeft ruim een half miljoen euro ontvangen voor de transfer van Jordy Clasie. Ik heb het plan om van dit geld de lege hoeken van het stadion te vullen met een zelfontworpen Clasie-tribune.
Dit is hoe ik mijn profielwerkstuk momenteel voor me zie.
Ik zou heel graag een keer willen spreken met een student van civiele techniek, omdat ik nog niet veel weet over constructies en nu al tegen problemen aanloop.
alvast hartelijk dank,
Melle Haak