Floortje en ik doen ons profielwerkstuk over kweekvlees. We willen hiervoor graag bij jullie een praktijkonderzoek doen over het maken van kweekvlees. Wij willen zelf kweekvlees maken en vroegen ons af of dat bij jullie in het laboratorium kan plaatsvinden. We hebben hiervoor de stamcellen van een rund, groeimedium, foetaal runderserum (of een plantaardige vervanging), celstructuren (scaffolding), petrischalen, gel en bioreactoren nodig, maar daar kunnen we niet zelf aan komen. Dus onze vraag aan jullie is of dat mogelijk is en wanneer we daarmee zouden kunnen gaan beginnen.
We hebben op internet gelezen dat het ongeveer 3 maanden duurt om van stamcel tot een stukje vlees te komen. De deadline voor de definitieve versie van ons pws is op 26 januari 2024, dus wij willen graag voor 1 december 2023 klaar zijn met het maken van het kweekvlees. Dat zou betekenen dat we uiterlijk eind augustus willen beginnen, maar eerder zou altijd fijn zijn.
Onze onderzoeksvraag is: Wat is kweekvlees en hoe maak je het?
Onze deelvragen zijn :
- Wat is de toekomst in kweekvlees?
- Wat zijn de voor- en nadelen van kweekvlees vergeleken met traditioneel vlees? (> hoe oplossen)
- Wat voor rol speelt psychologie/ ethiek hierin? (enquête)
- In hoeverre heeft de productie impact op het milieu?
- Andere oplossingen bijv. plantaardige vervanger met de smaak van echt vlees (kroos of alg)
- Hoe wordt kweekvlees gemaakt? (praktijkonderzoek)
Lotte van Dijck en Floortje Rieborn
Mencia de Mendoza Lyceum, Breda