Beste Pauline,
Allereerst onze excuses voor de late reactie. Pas laat kregen wij door dat zo spoedig al door het scholierenlab was gereageerd en voorafgaand aan onze reactie moest nog het een en ander worden geperfectioneerd.
Bijgevoegd leest u onze hoofd- en deelvragen (zie bijlage 1). Zoals in de deelvragen aangegeven zijn wij van plan om zelf een installatie te bouwen die de kinetische en/of zwaarte-energie van zeegolven omzet in elektrische energie, zoals een installatie volgens ons het beste op een boorplatform zou kunnen werken. Na het bedenken en beoordelen van verschillende optionele modellen hebben wij een theoretisch optimaal model bedacht (zie bijlage 2). We willen proberen hiervan een zo efficiënt mogelijke versie bouwen. In het bètalab van onze school doen we vanaf week 43 op schaal van decimeters onderzoek naar enkele basale eigenschappen van het ontwerp, zoals de geschiktheid van verschillende materialen om te functioneren als drijver. Tussentijds worden kleine modellen gebouwd en bepaalde eigenschappen daarvan getest, om d.m.v. een aantal aanpassingen een zo goed mogelijk werkende installatie te construeren. Het zou namelijk kunnen dat bijvoorbeeld het gebruiken van kabels in plaats van stangen op onze schaal onnodig of te moeilijk blijkt te zijn of dat de verticale balken op de drijver en pilaar onnodig blijken te zijn.
Eenmaal het tot zover geoptimaliseerde ontwerp op schaal van meters gebouwd hebbende, zouden wij dit graag in het waterlab in Delft testen. Met het onderzoek dat in Delft zou worden uitgevoerd, hebben wij twee doelen voor ogen: het ontwerp nog enigszins optimaliseren door een bepaalde eigenschap te variëren, en de efficiëntie bepalen van onze installatie. Momenteel overwegen we om de radius (afstand tussen drijver en pilaar) en de grootte en dus de massa van de drijver te variëren en de verschillende versies van de installatie met elkaar te vergelijken op efficiëntie (zie bijlage 3). Anderzijds zouden wij, ervanuitgaand dat de installatie werkt, van de versie die het beste uit de verf komt, het rendement willen bepalen. Daarvoor is het nodig om de toegevoerde energie te bepalen en daarmee een schatting te maken van de energie die een bepaald oppervlakte van het golfslagbad bevat. Vandaar aan jullie de vraag of de mate van golfbeweging die tot stand wordt gebracht, kan worden afgelezen.
Wij horen graag van jullie.
Met vriendelijke groeten,
Charlie Estourgie en Laurens Haffmans