Beste student,
Mijn partner en ik hebben ervoor gekozen om ons profielwerkstuk over protheses te houden. Uiteindelijk wilden we dieper kijken naar de krachten die op een been en armprothese werken onder andere met behulp van de momentenwet , dit is dan ook één van onze deelvragen. Onze hoofdvraag luidt In hoeverre kunnen protheses verbeterd worden? Hierbij hebben we ook een aantal deelvragen geformuleerd:
Hoe kan een prothese de kracht nabootsen die een been en een arm verrichten?
→ Wat is de verhouding in krachten in een prothese?
Hoe zorgen we ervoor dat been- en armprothesen makkelijk gebruikt kunnen worden voor degene die de prothese gebruikt? (lichter maken)
Van welk materiaal worden been- en armprothesen gemaakt en kan dat duurzamer?
Welke soort been- en armprotheses bestaan er?
Waar bestaan been- en armprotheses uit?
Wat zijn klachten van de mensen die been- en armprotheses op dit moment gebruiken?
Hoe maak je been- en armprotheses zo realistisch mogelijk?
Hoe worden zenuwen aangesloten op been- en armprotheses?
→ Hoe wordt gevoel ontwikkeld in die protheses?
We zijn op dit moment druk bezig met het beantwoorden van deze deelvragen, zodat we uiteindelijk ook de hoofdvraag kunnen beantwoorden. Het enige wat nog mist is een experiment. Ons leek het te lastig om zelf een been- of armprothese te ontwikkelen, maar wel hebben we ergens langs zien komen dat het misschien mogelijk kan zijn om een kleine been- of armprothese te maken voor een diertje. Dit kan een muisje, hamster, cavia zijn. Met het ontwikkelde prothese lijkt het ons dan ook leuk om verschillende berekeningen uit te voeren door verschillende variabelen te veranderen met behulp van de momentenwet. We hopen dat dit mogelijk is ondanks de de omstandigheden (corona) op dit moment.
Met vriendelijke groet,
Iman