Geachte Heer Willems,
Naar aanleiding op uw antwoord hebben we onze plan van aanpak veranderd. We hebben het vandaag ingeleverd. Graag zou ik opmerkingen van u willen.
Hoofdvraag
De hoofdvraag van onze profielwerkstuk is:
“Welke soort brugontwerp is het sterkst én lichtst op een middel tot lange afstand?”.
We willen theoretisch bepalen welke soort brugontwerp de sterkste en lichtste is op middel tot lange afstand. Achtereenvolgens willen we, nadat we de sterkste en lichtste brugontwerp hebben bepaald, deze lichte en tegelijkertijd ook sterke brug nabouwen. (maquette).
Deelvraag 1
Onze eerste deelvraag is misschien wel de belangrijkste, omdat deze ons de basiskennis verschaft voor onze hoofdvraag. De deelvraag luidt:
“Hoe zorg je voor een krachten- en momentenevenwicht in een brug?”
We zijn van plan te onderzoeken hoe de krachten en momenten in een brug verdeeld zijn en hoe je deze krachten en momenten in een evenwicht kan brengen. Op die manier hopen we erachter te kunnen komen hoe je een stabiele brug maakt, die niet alleen zichzelf, maar ook andere massa’s kan dragen. Nadat we dit onderzocht hebben, hebben we een basiskennis over bruggen die ons zeer nuttig zal bevallen bij de voortgang van de hoofdvraag. Als je immers weet hoe de krachten en momenten in een brug verdeeld zijn, kan je minder materiaal gebruiken, terwijl de brug nog steeds stabiel is.
Deelvraag 2
Onze tweede deelvraag luidt:
“Wat zijn de variabelen die de sterkte van een brug kunnen beïnvloeden?”
Het is belangrijk om voor alle te testen soorten bruggen een soortgelijke toestand creëert om op een ‘eerlijke’ antwoord te komen. Deze deelvraag zal ons helpen om op deze eerlijkheid te komen.
Deelvraag 3
Onze derde deelvraag luidt:
“Wat voor soorten middel- en langeafstandsbruggen zijn er en wat zijn de krachten- en momentenverdelingen in die soorten bruggen?”
We zullen onderzoeken welke soorten bruggen er zijn die (tegenwoordig) geschikt zijn voor een middel tot lange afstand. Van deze soorten bruggen zullen we theoretisch onderzoeken hoe de krachten en momenten verdeeld zijn. Hierbij zullen we niet alle soorten brugontwerpen onderzoeken, maar de soorten bruggen die tegenwoordig veel gebruikt worden bij middel tot lange afstanden.
Deelvraag 4
De vierde deelvraag luidt:
“Bij welke k-waarde vind je dat de brug sterk en licht is?”
De k-waarde van een brug is een getal die aantoont hoe stevig (en licht) een brug is. Wij willen graag onderzoeken bij welke k-waarde een brug sterk en licht is. Deelvraag 2 is dan ook erg van belang bij deze deelvraag, omdat de k-waarde afhangt van het gewicht van de brug, en de last van de brug.
Zoals u ziet hebben we de k-waarde opgenomen in een deelvraag en de hoofdvraag veranderd. Ook hebben we de hoofdvraag afgebakend.
Hoogachtend, mede namens mijn partner Mehmet,
Ismail