En voor L gebruiken we dan de helft van de totale overspanning?
en dan krijgen we de hoogte van boven tot het onderste punt van de momentenlijn?
Ik dacht dat de formule 1/8ql2 staat voor de spankracht, dit klopt niet?
Groetjes
En voor L gebruiken we dan de helft van de totale overspanning?
en dan krijgen we de hoogte van boven tot het onderste punt van de momentenlijn?
Ik dacht dat de formule 1/8ql2 staat voor de spankracht, dit klopt niet?
Groetjes
Hoi Joost,
Bedankt voor je uitleg!
zou je misschien ook nog kunnen uitleggen hoe we de krachten in een hangbrug uitrekenen? en daarmee dus de hoogte van de pilaar kunnen bepalen bij een bepaalde q-last?
Kunnen we dit ook met de kettinglijn doen? Daar hebben we namelijk wel uitleg van..
Groetjes
Hoi joost!
Mijn eerste berichtje snappen we nu, dus daar hoef je niet meer naar te kijken..
Zou je misschien nog een keer kunnen uitleggen hoe we de verticale kracht en de horizontale kunnen uitrekenen? Want hebben het niet goed opgeschreven, en op school is er geen leraar die het echt snapt..
groetjes
Nog een vraagje,
bij een vakwerkbrug zijn er scharnieren en daardoor geen moment maar wel dwarskrachten toch?
Of kwamen die door de driehoekige vormen niet voor? In spaghettibruggenbouwenvoordummy's van de TU Delft staat namelijk dat er (Bijna) geen dwarskrachten voorkomen, waarom is dit zo?
Hoi Joost,
Zou je ons de powerpoint willen mailen?
En we snappen nog steeds niet echt hoe het zit met die momentenlijn en dan de kracht onderin het punt, die kan je uitrekenen met 1/8ql2 maar hoe doe je dat anders? Want in het punt helemaal aan de rechterkant hebben we dat ook nodig om dat uit te rekenen? Kan dat altijd gewoon met de formule 1/8ql2 en is het het zo dat in het andere punt die dan 2x zo groot is? Want we hebben iets onduidelijks staan met A keer FA + B keer FB maar weten niet welke krachten we moeten gebruiken in het voorbeeld met een q-last van 4 2 drukkrachten van 6 en een dwarskracht van 12.
Oke bedankt!
Ik heb de mail ontvangen :)
We willen ons ook richten op max overspanning en dan een hangbrug bouwen, heeft u suggesties wat we nu nog kunnen bestuderen?
Groetjes
Oke bedankt!
zou je ons op de hoogte kunnen houden of er nog een workshop bruggen komt?
Beste Joost,
wij zitten vast met ons Pws, we hebben besloten om ons te richten op pijlers we hebben een proefje gedaan over de ideale vorm van een pijler. Ook hebben we een aantal wetten bij niet-viskeuze vloeistoffen met laminaire stroming uitgezocht namelijk, wet van bernouilli.. weet u wetten die we uit kunnen zoeken en op die manier de ideale vorm kunnen bereken en die vergelijken met ons experiment? Is er nog een workshop bruggen?
Met vriendelijke groet
We hebben ons opgegeven voor de workshop bruggen in Delft, hiervoor moeten we het boek Toegepaste Mechanica van Coenraad hartsuijker bestuderen, dit boek kunnen we niet lenen in de bibliotheek. Kunnen we dit boek vanuit Delft lenen, of is het ook voldoende om een uittreksel te kopen en te bestuderen?
Beste Joost,
We hebben besloten om een brug te ontwerpen in het kanaal van calais. We willen niet zelf een nieuw type ontwerpen maar bedenken welk bestaande type hier het best van toepassing is. We willen dan ons verdiepen de pijlers, welke invloed de stroming hierop heeft en wat de afstand tussen de pijlers zal zijn. We hebben ons ingeschreven voor de workshop bruggen op de TU. We willen de scheepvaart in eerste instantie buiten beschouwing laten. Ook de kosten willen we buiten beschouwing laten.
Hoe moeten we nu verder met het ontwerp van de brug en de afstand tussen de pijlers? Ook willen we een proefje doen met een veerurnster in een bak water met verschillende vormen blokjes eraan en de grootste weerstand meten. En zo de vorm van de pilaar bedenken. Hoe moeten we de omvang van de pilaar en de krachten van de zee op de pilaar berekenen of meer informatie hierover vinden?
Groetjes, Anne& gwen