lichtsnelheid meten d.m.v Foucault • hallo,

  Wij zijn drie leerling van het Murmellius Gymnasium Alkmaar en wij zouden graag weten of het mogelijk is om de licht snelheid te meten via de opstelling van Foucault. Dit lijkt ons namelijk een redelijk nauwkeurige proef en niet te langdradig om te doen. Als dit kan dan horen wij graag van jullie.

  Groeten Thomas, Jasper en Michael. • Ha Thomas, Jasper en Michael,

  Leuk idee om de lichtsnelheid te gaan meten! Inmiddels weten we dat licht zich voortplant met c = 3,00 * 10^8 m/s. Om een serieuze meting te doen van de lichtsnelheid zullen jullie, zoals jullie zelf al aangeven, zeer nauwkeurig te werk moeten gaan.
  Op jullie vraag of het mogelijk is om de lichtsnelheid te meten met de opstelling van Foucault is het antwoord natuurlijk 'ja', want Foucault heeft het ongeveer anderhalve eeuw geleden al gedaan. Maar waarschijnlijk willen jullie van mij weten of ik denk dat het voor jullie haalbaar is. Ja dat denk ik wel, maar je zult er wel wat tijd in moeten stoppen.
  Op youtube.com heb ik een kort filmpje gevonden van mensen die deze proef uitvoeren in iets dat lijkt op een klaslokaal. Dit zou voor jullie dus mogelijk moeten zijn.
  http://www.youtube.com/watch?v=yPB2g3zH-SA

  Voordat Foucault zijn experiment uitvoerde was daar Fizeau met een vergelijkbaar experiment. In plaats van een roterende spiegel gebruikte hij roterende tandwielen. Jullie zouden ook kunnen overwegen om dit experiment na te bootsen. Jullie moeten zelf maar kijken waar jullie een beter gevoel bij hebben. Hieronder nog een link naar een filmpje en een pagina met uitleg over het experiment van Fizeau.
  http://www.youtube.com/watch?v=h_UMabvPrws
  http://en.metapedia.org/wiki/Fizeau_experiment_for_the_speed_of_light_(stationary_medium)

  Succes en als jullie nog vragen hebben hoor ik het graag!

  Caspar


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.