Achtergrondstraling • Geachte meneer/mevrouw,

  Naar aanleiding van het Metis Montessori Lyceum moesten wij als studenten een profielwerkstuk bedenken om uiteindelijk te kunnen slagen. Wij hebben voor ons profielwerkstuk het onderwerp radioactiviteit gekozen. Ons profielwerkstuk gaat vooral over de effecten van stralingen uit de omgeving op organismen. De onderzoeksvraag is als volgt: ‘In hoeverre beïnvloedt de achtergrondstraling organismen?’ Om de invloed van straling te kunnen waarnemen, hebben wij hiervoor een stralingsmeter nodig. Daarom leek het ons geschikt om contact op te nemen met een instelling die zich hier onder andere in heeft gespecialiseerd. Hierbij vroegen wij ons af of wij bepaalde apparatuur dat u tot uw beschikking heeft, kunnen gebruiken om elektromagnetische of ioniserende straling te meten. Dit willen wij graag waar laten komen, omdat wij een proefje willen uitvoeren voor ons profielwerkstuk. Ons proefje is als volgt: Wij willen de verschillende soorten stralingen uit de omgeving meten, waarmee we de invloed van straling op organismen kunnen achterhalen. Wij zouden het fijn vinden als u ons hierbij zou kunnen assisteren. Inlichting over dit onderwerp zou ook prima zijn. We horen graag zo snel mogelijk van u.

  Met vriendelijke groeten,
  Talha Kuruoglu en Oguzhan Kobya • Beste Thom,

  Wij hebben geprobeerd om onze hoofdvraag en deelvragen concreter te maken en dit is het resultaat.

  Hoofdvraag

  Is de hoeveelheid straling die een persoon gedurende de dag binnenkrijgt schadelijk?

  Deelvraag
  Welke soorten stralingen krijg je dagelijks binnen?

  Hoe meet je straling dat gedurende dag in de omgeving aanwezig is?

  In hoeverre beïnvloedt straling het menselijk lichaam?

  Hoe berekenen we de invloed van straling op het menselijk lichaam?

  Hypothese

  Als de straling een persoon bereikt, dan zullen er geen schadelijke gevolgen zijn. Wij verwachten dit omdat de golflengten van de stralingen van de apparatuur die een persoon gedurende de dag gebruikt te lang zijn om cellen te beïnvloeden .

  Dankjewel voor je aandacht en hulp.

  Met vriendelijke groeten van

  Talha Kuruoglu en Oguzhan Kobya • Beste Thom,

  Dankjewel voor je antwoord we zullen zo snel mogelijk onze pws concreter maken en daarna zullen wij de deelvragen en hoofdvragen hier op dit forum vermelden.

  Groetjes van

  Talha Kuruoglu en Oguzhan Kobya


 • PWS TU Delft Team

  Beste Talha en Oguzhan,

  Radioactiviteit is een leuk onderwerp, maar erg breed.
  Als ik op dit moment kijkt naar jullie hoofdvraag "in hoeverre beïnvloedt de achtergrondstraling organismen?", denk ik dat deze iets te breed en te vaag is. Jullie moeten eigenlijk jullie hoofdvragen en deelvragen (deze zijn ook belangrijk!) wat concreter maken, dan kunnen jullie ook concreter onderzoek doen.
  Zouden jullie dit voor mij kunnen doen, dan kijken we daarna samen verder naar proefjes die gedaan kunnen worden!

  Groetjes,

  Thom


 • PWS TU Delft Team

  Beste Talha en Oguzhan,

  Hoe gaan jullie de hoeveelheid gemeten straling (welke soort dan ook), in verband brengen met een maat van schadelijkheid. Jullie opzet ziet er beter uit en is concreter, maar wat verstaan jullie onder schadelijk en hoe willen jullie dit meten/waarnemen?
  Ik hoor van jullie!

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  Wij zullen onderzoeken hoe we de vragen die je hebt gesteld te beantwoorden, wij zullen zo snel mogelijk proberen te antwoorden.

  Dankjewel voor je aandacht en hulp.

  Met vriendelijke groeten van

  Talha Kuruoglu en Oguzhan Kobya • Beste Thom,

  Wij hebben jouw vraag besproken met onze docent en de docent raadde ons aan om de maat van schadelijkheid via andere bronnen te achterhalen. Hierbij kun je denken aan de effecten van de kernramp van Tsjernobyl en de bommen op Hiroshima en Nagasaki. Onze eigen experimenten om effecten van straling te onderzoeken doen we dan doormiddel van modelorganismen. Wij zouden graag de hoeveelheid straling in de omgeving willen meten en het verschil van de stralingen wanneer wij bijvoorbeeld een telefoon of laptop gebruiken. Ook staan wij open voor een suggestie van jouw voor een proefje als je vindt dat jouw idee beter past bij onze onderzoek

  Bedankt voor je aandacht en hulp

  Met vriendelijke groeten van

  Talha Kuruoglu en Oguzhan Kobya


 • PWS TU Delft Team

  Beste Talha en Oguzhan,

  Zouden jullie nog een keer netjes, misschien in een word-bestand, stap voor stap jullie proef uitleggen en beschrijven (dus met concrete meet tijden etc.)! Als jullie jullie proef helemaal concreet met een stappenplan hebben dan weet ik wat jullie precies allemaal nodig hebben en dan ga ik uitzoeken of dit mogelijk is!

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  Wij willen graag gebruik maken van de meetapparatuur en een stralingsbron die er op dit moment in TU Delft beschikbaar is. De metingsduur willen wij graag variëren, hierbij kun je denken aan metingen om de halfuur, daarna een uur etc. Ook zouden wij graag zelf elektrische apparatuur (telefoons, laptop, rookmelder) meenemen om de straling hieruit te meten. Wij zouden graag een datum met u willen prikken waarop we het zouden kunnen uitvoeren.

  Met vriendelijke groeten,

  Talha en Oguzhan


 • PWS TU Delft Team

  Ha Talha en Oguzhan,

  Dit ziet er al stukken beter uit, hoe willen jullie de straling precies meten?
  Denk aan de benodigde apparatuur, metingsduur, het doen van verschillende metingen etc.
  Ik hoor van jullie

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  Wij beseften ons dat het sturen van de bestand door ons best wel lang duurde. Dit komt door allerlei schoolopdrachten. Wij zullen onze best doen om deze week het bestand te sturen.

  Alvast bedankt door je hulp.

  met vriendelijke groet

  Talha en Oguzhan • Beste Thom,
  Wij hebben in een word-bestand genoteerd hoe wij het proefje willen uitvoeren. Helaas wisten wij niet hoe wij het word-document aan u konden tonen, daarom hebben wij besloten om het hieronder te plakken. Hierbij ons stappenplan voor het proefje:

  Straling meten

  Uitvoering
  Gebruik de stralingsmeter om de straling van de omgeving te meten. Dit is je controlegroep. Noteer je metingen. Hierna neem je de telefoon erbij en meet je de straling van de omgeving op dit moment. Dit doe je vervolgens met de andere elektrische apparaten dat je meeneemt. Meet de straling van de telefoon, laptop etc. gedurende een kwartier, hierna en halfuur en een uur. Vergelijk de metingen per tijdseenheid en vergelijk ook de metingen van de omgevingsstraling zonder apparatuur en met apparatuur.
  Stappenplan

  • Gebruik de stralingsapparaat om de omgevingsstraling te meten, noteer je meting
  • Pak als eerste een klein elektrische apparaatje en meet nu de straling van de omgeving voor gedurende 15 minuten, hierna 30 minuten en daarna een uur. Noteer je metingen
  • Doe hetzelfde als hierboven, maar dan met een grotere elektrische apparaat.
  • Vergelijk nu de controlegroep met de groep waarbij er potentieel extra straling aanwezig is vanwege de apparatuur.
   Benodigdhedenlijst
  • Stralingsmeter (Nog niet bekend)
  • Elektrische apparatuur ( telefoon, laptop, etc.)
  • Stopwatch

 • PWS TU Delft Team

  Ha jongens,

  Sorry voor de late reactie, dit komt door de migratie naar de nieuwe site.
  Van "rare" benodigdheden hebben jullie eigenlijk alleen een stralingsmeter nodig? Een Geiger-Müller teller is hier een voorbeeld van. Ik acht de kans eigenlijk erg groot, dat deze gewoon bij jullie op school aanwezig is.
  Laat mij even weten op dit zo is!

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  Op onze school is er helaas geen geigenmullerteller, dit hadden wij aan onze begeleider/ natuurkundedocent gevraagd.

  met vriendelijke groet

  Oguzhan en Talha


 • PWS TU Delft Team

  Beste Oguzhan en Talha,

  Ah dat is vervelend. Ik ga even rondvragen of we op het science center een gm-teller hebben en anders kijken of deze op TU te vinden is!

  Groetjes,

  Thom


 • PWS TU Delft Team

  Ha jongens,

  Even een kleine update, morgen weet ik of we een GM-teller hebben om te gebruiken.
  Jullie horen van me!

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  Wij vroegen ons af of je de geigenmullerteller hebt kunnen vinden. Dit vroegen wij ons af omdat er al een paar dagen zijn verstreken, bij het antwoord dat je had gegeven.

  alvast bedankt en met vriendelijke groeten van

  Oguzhan en Talha


 • PWS TU Delft Team

  Ha jongens,

  Mijn excuses, ik was helemaal vergeten te reageren. Vorige week probeerde ik de apparatuur man te zoeken om het te vragen, was niet gelukt. Ik zal het vandaag weer proberen. Jullie horen nu echt vandaag van me...

  Groetjes,

  Thom


 • PWS TU Delft Team

  Ha jongens,

  Een kleine update, de materiaal man was er gister en vandaag niet.
  Morgen zal ik weer langs gaan!

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  De deadline van onze eerste versie van PWS moet uiterlijk 30 november ingeleverd worden. Zou je graag zo spoedig mogelijk kunnen antwoorden?

  Alvast bedankt,

  Oguzhan en Talha


 • PWS TU Delft Team

  Beste Oguzhan en Talha,

  Mijn excuses ik ben helemaal vergeten jullie op de hoogte te houden. Ik heb de materiaalman dus nog niet gesproken (steeds elkaar misgelopen). Ik heb z'n nummer nu en zal hem morgen bellen.
  Ik heb even nog een keer gekeken naar jullie proefschrift. En zag dat jullie de metingen wilde vergelijken met de aanwezigheid elektrische apparatuur. Ik kan jullie wel vertellen dat van laptops telefoons etc. géén radioactieve straling komt. Je zult dan ook weinig verschil zien tussen de metingen. Wat misschien een idee is, om de meting ook uit te voeren op verschillende de plekken (zoals vlakbij de kern-reactor van de TU).
  Wederom mijn excuses.

  Groetjes,

  Thom


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.