PWS (Profielwerkstuk): De downforce op een Formule 1 wagen • Ha Marc en Bas,

  Jullie kunnen de tekeningen prima gebruiken als je dat wil. En wat cool dat jullie naar CERN gaan!

  Wat de auto betreft; ik zou niet de moeite doen om zelf een auto te maken. Ik vind dat een windtunnel bouwen al best wat werk is. Aan de andere kant zou het best kunnen dat een modelauto met echte dimensies te kleine vleugels om er echt van te merken. Dus in dat geval zou je inderdaad zelf een autotje moeten bouwen met extreem grote vleugels. Reden hiervoor is dat je waarschijnlijk niet de gewenste snelheden zal bereiken en dus moet je de lift ergens anders vandaan halen (door dus het oppervlak S te vergroten).

  Wat je laptop vraag betreft; dit had ik inderdaad niet gelezen. Er is inderdaad een winkeltje op de TU campus waar je voor een scherpe prijs HP laptops kunt kopen als je student bent. Ook kun je allerlei programma's gratis verkrijgen via het studentschap aan de TU. De laptops die ze verkopen zijn heel erg goed, een aantal medestudenten hebben de duurste van 800 euro gekocht en die schijnt heel goed te werken. Mocht je dus een nieuwe laptop willen aanschaffen, zou ik daar nog mee wachten tot dat je student bent.

  Veel plezier in Geneve nog!

  Groet, Hubert • Hallo Hubert,

  Het is weer een tijd geleden maar hier zijn we weer! We hebben het heel leuk gehad in Geneve en we moesten daar ook nog een opdracht voor maken en dit was een hele klus. Nu is dat weer afgerond en kunnen we weer vol aan het profielwerkstuk werken.

  Vandaag kunnen we weer werken aan de windtunnel. We hebben al een plan over hoe we de windtunnel moeten bouwen en hebben al een klein stukje. De auto die we er in gaan plaatsen zullen we dan met extra grote vleugels maken, dit vinden wij een goed plan. Het is natuurlijk heel moeilijk om hoge snelheden te bereiken, zoals je al zei, in zo'n kleine windtunnel. We willen proberen een grote ventilator erin te plaatsen of een met behulp van een stofzuiger. Als jij misschien andere betere ideeën hebt, horen we het graag!

  En over de laptop. Bedankt voor de informatie en ik zal wachten met een laptop kopen, want dat via de TU Delft klinkt heel aantrekkelijk.

  Groetjes,
  Marc en Bas • Hubert,

  Wij denken dat we een goede oplossing hebben voor de wagen in de windtunnel. Wij willen in de windtunnel 4 staven plaatsen (in de lengte) en daar de wagen aan vastmaken. Hierdoor kan de wagen dus alleen maar omhoog en omlaag en niet naar voren of achteren. We hebben alleen nog een beetje moeite met het maken van de wagen zelf. We zaten te denken aan een bouwpakket te kopen zoals deze: http://nl.opitec.com/opitec-web/articleNumber/101751/ksfz/p/2 en dan de vleugels te vergroten. Is dit een goed idee of heb jij andere tips?

  Marc en Bas • Hallo Marc en Bas,

  Wat de eigen windtunnel betreft; blijf vooral ook in het engels zoeken, er zijn genoeg do-it-yourselfers die hier en daar goede tips hebben. Ik weet trouwens dat zij bij bo-rent wel aardige 'blowers' hebben. Als je deze op een windtunnel aansluit en je dus de test sectie kleiner maakt dan waar de aanzuiging/afzuiging is, kun je denk ik een aardige snelheid bereiken.

  Groet,

  Hubert • Hallo Marc en Bas,

  Ja mooi plan! Ik zou inderdaad de vleugels er vanaf zagen en je eigen vleugels erop zetten. Wat misschien nog beter zou zijn is als je de vleugels zo bevestigt, dat je ze kunt weghalen. Op die manier zou je bijvoorbeeld een test kunnen doen zonder vleugel, een met degene die er al op zit, en een met je eigen vleugel? Als je dat allemaal in een plot zet kun je het effect van de vleugel op de kale auto aantonen. Wat een goed project jongens, ben benieuwd!!!

  Groet,

  Hubert • Hubert,

  Wij hebben besloten om die wagen een beetje na te bouwen met behulp van de handleiding. Dit doen we omdat we er tijdens het bestellen er achter kwamen dat je een minimum bedrag moest besteden om iets op die site te kunnen bestellen. Dit betekende dat we 4 van die auto's moesten bestellen en dat vonden we een beetje overdreven. We gaan nu met behulp van de handleiding en eigen materialen het zo goed mogelijk na te bouwen.

  En over die workshop. Is dat dezelfde workshop of iets anders? Wij willen wel langskomen misschien, als we ook iets kunnen bespreken in het algemeen over het PWS. Ik weet niet of dit mogelijk is, maar op zich lijkt het ons wel een goed idee!

  Marc en Bas • Oh en trouwens; er komt eind januari februari nog een workshop aan; misschien een idee om dan nog een keer langs te komen? of is dat te laat? • Ha Marc en Bas,

  Sorry voor de late reactie, ik ben op vakantie geweest. Per 1 januari ga ik helaas stoppen met het scholierenlab, maar een maatje van mij, Wouter, gaat het overnemen en kan jullie vanaf dan helpen.

  Jullie hebben de workshop al een keer gevolgd en weten dus goed hoe de opstelling eruit ziet. Wat mij betreft kunnen jullie dus zelf een vorm bouwen die op de opstelling moet passen. Jullie hoeven de workshop ook niet opnieuw te volgen om testen te doen. Je zult wel op dezelfde dag moeten komen van de workshop, omdat we alleen op die dagen de tunnel mogen gebruiken.

  Het PWS kunnen jullie zeker ook in het algemeen komen besproken. Hiervoor hebben we speciaal de spreekuren voor ingericht. Als je dit formulier invult (linkje) kunnen we in januari wat inplannen. Geef even aan dat je al een en ander met mij hebt besproken hier op het forum, dan kan Wouter zich beter voorbereiden!

  Fijne jaarwisseling.

  Groet,

  Hubert • Dat maakt niet uit hoor, want wij hebben ook gewoon vakantie ;) Wel heel jammer om te horen dat je ermee gaat stopen, want wij voelen ons toch vertrouwd bij jou. Hopelijk is Wouter net zo behulpzaam als jij. Is er misschien wel een mogelijk om op een manier contact te houden met jou. Dan kunnen we soms misschien nog wat kleine updatejes doorgeven, want jij hebt ons bovendien toch erg veel geholpen.

  Hier dan nog wel de laatste update. Gister hebben we toevallig nog aan de windtunnel gewerkt. We hebben ons schaalmodel af er zitten alleen nog geen spoilers op. We willen deze in verschillende maten maken, zoals jij had voorgesteld. We willen ze maken uit pvc buizen zodat je een mooie kromming hebt. We hebben ook nog in de schuur een ventilator van 55cm diameter gevonden die werkt op krachtstroom. Dus die doet het wel aardig! De windtunnel moeten we nog in elkaar zetten, maar dan is alles gereed om te testen met ons eigen ontwerp!

  Waarschijnlijk zit er een fototje bij van ons auto model. Er hoort nog een bovenkantje op en de spoilers natuurlijk maar daar hebben we geen foto van gemaakt.

  Alvast een fijne jaarwisseling!

  Groetjes,
  Marc en Bas


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.