palenwoning/ steltenhuis • Hallo,

  Wij zijn op het moment bezig met ons profielwerkstuk over overstromingsbestendig bouwen.
  Wij waren van plan om eerst een literatuuronderzoek te doen en vervolgens een ontwerp te maken. We zijn nu bezig met een literatuuronderzoek ( waar we bijna klaar mee zijn ). We zijn nu op de volgende vraag gestuit:
  Hoe bereken je de krachten van een huis op palen? Dus de kracht van het huis op de palen , en die van de overstroming tegen de palen?

  Verder willen we dus graag een maquette maken van een Aquavilla, oftewel een luxueuze waterwoning. Daaraan moeten we natuurlijk iets onderzoeken, nu is onze vraag wat zou men daaraan kunnen testen en hoe?
  Zelf dachten we bijvoorbeeld aan de meest voordelige vorm, met zo min mogelijk weerstand en zoveel mogelijk ruimte. Helaas heeft onze school dan niet de materialen om dat te onderzoeken, denken we.

  Met vriendelijke groet,
  Ilona en Sanne. • beste Ilona en Sanne,

  het klinkt als een leuk onderwerp. De krachten op palen zijn relatief gemakkelijk te berekenen. Je kan in jullie geval uitgaan van een vereenvoudigd model van het huis. Dan is het total gewicht van het huis gedeeld door het aantal palen de kracht per paal.

  De waterstroming erlangs, kan je ook relatief gemakkelijk berekenen. Hier is een formule voor. Dit is hetzelfde als wanneer er wind langs een gebouw waait.

  Wat voor vorm gaan de palen hebben. Of gaan jullie verschillende vormen testen? Hebben jullie er al over nagedacht?

  In een maquette is het lastig om krachten te testen, omdat je vaak andere materialen gebruikt en alles wordt geschaald. Wel zou je de stroming langs de palen kunnen testen. Kijken waar de stroming het mooist er langs gaat. Bijvoorbeeld als je palen in verschillende formaties neerzet en verschillende vormen.

  Hier kan je wel even naar kijken.

  ben benieuwd naar wat jullie gaan doen en help jullie graag verder. Ik kan jullie ook wel helpen voor die formule voor de belasting van het water op de palen.

  met vriendelijke groet,
  Joost


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.