Drijvende woningen (ondergrond en maquette-huisjes)
-
Hallo,
Onze PWS gaat over duurzaam wonen op water. Dit houdt in dat de woningen drijven en zelfvoorzienend zijn. Om deze woningen te kunnen laten drijven, moet de ondergrond zodanig sterk zijn dat het door het gewicht van het huis niet zinkt en dat het stabiel is.
In het archief van de TU Delft hebben wij een artikel gevonden over de ondergrond van deze drijvende woningen. Woorden als polystyreen (volgens mij is dit gewoon piepschuim) en piepschuim met cement kwamen hier naar voren als mogelijk materiaal voor de ondergrond.
Heeft u enig idee hoe de ondergrond van een drijvende woning in elkaar zit en is het mogelijk om hier een vierkante meter van na te maken?
Ten tweede willen wij als eindresultaat op de PWS-markt een wijk met drijvende woningen tentoonstellen in een grote (glazen) bak. Deze is uiteraard op kleine schaal maar hiervoor hebben wij maquette-huisjes nodig om dit te kunnen realiseren. Heeft de TU Delft (faculteit Bouwkunde of faculteit Civiele techniek) deze maquette-huisjes ter beschikking?
Alvast bedankt voor uw medewerking,
Tim Booij en Erik Post
-
beste Tim en Erik,
een drijvende woning is relatief gemakkelijk te funderen. De bodem kan van allerlei materialen zijn, belangrijk is dat de wet van archimedes altijd moet gelden. Deze wet vertelt dat het draagvermogen van een onderwerp in water gelijk is aan de verplaatsing van het water.
Dus de diepte van de fundering speelt een goede rol. Verschillende materialen hebben verschillende eigenschappen. Zo kan je ook denk en aan een betonnen bak die hol is van binnen. Dit kan ook een prima fundering zijn.
Ik kan aanraden om dan even uit te zoeken wat de eigenschappen van verschillende materialen zijn en dan een simpele berekening te maken voor het drijfvermogen van verschillende materialen en alle verschillende opties afwegen om vervolgens 1 drijfmechanisme (en dus je fundering) kiezen.
Over de model huisjes. Deze hebben wij niet tot onze beschikking. De studenten kopen deze voorwerpen zelf als ze een maquette bouwen en het grootste gedeelte wordt altijd zelf gemaakt van karton, piepschuim, hout of plastic.
Ik hoop jullie zo even geholpen te hebben. Als jullie meer vragen hebben, help ik jullie graag.
groetjes,
Joost