Nieuwe uitdagingen in de moderne architectuur. • Hallo,

  Ik hou mijn profielwerkstuk over de nieuwe uitdagingen in de moderne architectuur. Hiermee doel ik op gebouwen als de 'Capital Gate Tower' in Abu Dhabi die schuiner staat dan de toren van Pisa en de 'cctv Tower' in Shanghai. Mijn hoofdvraag is; Hoe worden gebouwen in de moderne architectuur zo ontworpen dat ze stevig in hun schoenen blijven staan? Mijn hypothese is; Ik veronderstel dat men met behulp van computersystemen kan berekenen of dergelijke gebouwen stevig in hun schoenen kunnen blijven staan.

  Ik dacht dus eigenlijk meer aan een onderzoekend profielwerkstuk (hoe werken architectuur programma's en hoe berekenen ze krachten enz.), dan aan een praktisch profielwerkstuk, maar ik kan er niet zoveel op internet over vinden. Mijn eerste gedachte ging uit naar de cctv tower vanwege de redelijk simpele vorm ten opzichte van de capital gate tower, maar architectenbureau OMA van o.a. Rem Koolhaas, die de cctv tower heeft ontworpen, wilde of kon geen afspraak met mij maken.

  Daarom vroeg ik mij af of jullie me konden helpen. Ik vroeg me af of jullie me meer kunnen vertellen over het ontwerpen en berekenen van de moderne architectuur. Ik sta ook open voor een praktisch deel (ik zag dat er al iemand was die iets over de cctv tower deed). Verder zijn tips en suggesties natuurlijk ook heel erg welkom.

  Met vriendelijke groet,

  Jasper de Bles • Hey Jasper,

  het klinkt als een erg leuk en uitdagend onderzoek. Wat het belangrijkste is voor je onderzoek is om te weten hoe de constructies werken.

  Er zijn een aantal belangrijke dingen. Als een constructie blijft staan, moet het in balans zijn. Daarnaast moet de fundering goed zijn, zodat het moment dat waarschijnlijk ontstaat opgevangen kan worden en het gebouw niet kantelt.

  Zelf denk ik dat het uitzoeken hoe een programma werkt niet zo interessant is, maar vooral de theorie erachter. Dit is in principe dezelfde als wanneer je met de hand alles gaat doorrekenen, alleen kan de computer het veel sneller en betrouwbaarder.

  Dus ik denk dat het voor jou allereerst interessant is om de theorie te leren. Hiervoor is het boek constructiemechanica 1, evenwicht, van Coenraad Hardtsuijker een erg goed boek, waarin de basis van de theorie over evenwichten goed uitgelegd.

  Dan is het voor jou belangrijk om te kijken wat voor krachten er opspelen en wat voor gevolgen deze hebben en hoe je die gevolgen kan voorkomen/gebruik van maken om ervoor te zorgen dat het gebouw blijft staan.

  Ik hoop dat ik je zo een beetje heb kunnen helpen. Mocht er nog iets onduidelijk zijn, of je hebt nog niet echt een goed beeld van waar je heen wilt, dan hoor ik het graag. Ik wil jullie graag helpen.

  groetjes,
  Joost


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.