bruggen en trillingen
-
wij, erik en nelleke, schrijven een profielwerkstuk over trillingen bij bruggen.
wij vroegen ons af wat voor mogelijkheden er zijn voor practica bij dit onderwerp. wij hebben nog geen idee, maar het leek ons sowieso wel leuk om iets in Delft te kunnen doen.
wat zijn ideeen en mogelijkheden?
groeten,
-
beste Erik en Nelleke,
bruggen zijn een leuk onderwerp voor je profielwerkstuk. Weten jullie al hoe de trillingen ontstaan die jullie willen testen (door de wind is namelijk erg lastig). Weten jullie ook al wat jullie willen meten?
ben benieuwd wat jullie ervan zeggen, dan kan ik jullie verder helpen.
groetjes,
Joost -
resonantie kan ontstaan door wind, regen en verkeer maar welke daarvan zou je kunnen testen?
we weten niet goed wat we voor praktische opgave moeten doen. je zou natuurlijk iets kunnen testen, een schaalmodel bouwen. maar wat is dan handig en hoe moet je dat doen?
want welke resonantie veroorzaker is gemakkelijk na te bootsen en dus meetbaar?groetjes,
-
beste Erik en Nelleke,
alle vormen van resonantie zijn ontzettend moeilijk na te bootsen en daarmee te testen. Dit omdat de eigen frequentie van een brug niet echt bekend is. Op schaal is het ook weer anders dan in werkelijkheid en het is ontzettend lastig om trillingen op een brug aan te brengen. (helemaal op schaal)
Mijn advies is om de trillingen te vergeten en meer te kijken naar de constructies van verschillende bruggen. En misschien wel een brug te ontwerpen of een onderzoek te doen naar verschillende constructies, wat ze aankunnen of wat er beter werkt in jullie geval.
Lijkt jullie dit iets?
hoor het graag,
Joost -
dit lijkt ons inderdaad beter, maar is er een mogelijkheid om de constructie in ons proefje nog te linken aan resonantie? aangezien ons onderwerp resonantie is.
ook willen wij ons proefje graag in Delft doen. hoe kunnen we het beste onze proefbeschrijving formuleren?groetjes,
-
Hey Erik en Nelleke,
Ik denk niet dat jullie het te doen is om de bruggen op resonantie te testen. Hebben jullie al met jullie begeleider gesproken hierover? Wat hebben jullie zelf al gevonden over resonantie?
Over het proefje in Delft. Ik weet niet of het mogelijk is om het in Delft te doen. Wij hebben geen faciliteiten speciaal om bruggen te testen. Hoe wij dat altijd doen is met wat gewichten en touw, zoals je dat thuis ook prima zou kunnen doen. Laat maar weten als jullie weten wat jullie precies willen testen. Dit kan je het beste beschrijven in woorden, wat je doel is van de testjes, hoe je het gaat uitvoeren en een tekening erbij van de meetopstelling. Daarnaast kan ik aanraden van te voren een blad te maken wat je kan invullen, zodat je niets vergeet.
ik hoop dat ik jullie zo weer even op weg geholpen heb.
groetjes,
Joost -
hee joost,
in jouw powerpoint staat onder het kopje staafkrachten' iets over die momenten en dan met een knik en een parabool.
hoe zat dat ook alweer? wij zijn het vergeten, maar we willen dit wel gaan gebruiken.bvd!
Erik en Nelleke
-
Hey Erik en Nelleke,
De momentenlijn heeft de vorm van de primitieve van de dwarskrachtlijn. Dus als je bijvoorbeeld een q-last hebt van 1 kN/m, dan wordt je dwarskracht een lijn met helling 1 kN/m. De momentenlijn wordt dan 0,5 kNm/m^2
Op de plek waar een kracht op de staaf werkt, zal er een knik in de momentenlijn komen. (dit geldt echter niet voor een kracht in de normaalrichting). Dus waar de dwarskracht een sprong maakt, zal de momentenlijn een knik maken.
Hebben jullie hier wat aan?
groetjes,
Joost