PWS pacemaker • Mijn naam is Sana en ik zit op vwo 5 en ga volgend jaar naar VWO 6. Mijn profiel is NG/ NT. Ik wil later graag Technische geneeskunde studeren. Daarvoor wil ik mijn PWS over pacemaker houden. Het gaat over het behalen van energie uit een kloppende hart om de pacemaker van stroom te voorzien. Alleen ik heb nu moeite met het opstellen van een goed experiment. Ik wil een proef maken waarmee ik vast kan stellen hoeveel energie ik uit een kloppend hart kan behalen, maar ik weet niet welk apparaat ik daarvoor moet gebruiken. Ik zou het echt op prijs stellen als u mij suggesties geeft en mij help met mijn PWS. Alvast bedankt.


 • PWS TU Delft Team

  Hallo @Sana ,

  Wat een interessant onderwerp! Heb je al onderzoek gedaan naar hoe pacemakers momenteel van stroom worden voorzien? Is het een probleem dat ze te weinig energie hebben? Het kan namelijk riskant zijn om energie uit een waarschijnlijk verzwakt hart te halen. Je maakt namelijk een complex systeem dat een risico heeft van falen. Desondanks vind ik het een erg interessant onderwerp!

  Je zou als experiment goed kunnen onderzoeken hoe een hart beweegt en hoe je daar energie mee kunt opwekken. Een hart zet bijvoorbeeld bij elke puls uit. Je zou met die beweging energie kunnen opwekken. Je zou ook energie kunnen opwekken door het bloed dat ergens tegen aan wordt gepompt. Vervolgens kun je misschien een opstelling maken waar ook iets van dezelfde grootte als een hart elke seconde op een neer beweegt zoals bijvoorbeeld een sterke ballon of je gebruikt een waterpomp om het hart na te bootsen. Als je een testopstelling hebt gemaakt kun je hier je energie opwekkende instrument op testen zonder dat je een echt hart nodig hebt.

  Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt. Als je meer vragen hebt, dan help ik je graag!

  Groet,
  Midas


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.