PWS Levitatie d.m.v het Meissner effect • Hallo,Hulp gezocht! :)
  Wij zijn op dit moment bezig met onze PWS met als onderwerp levitatie. Hierbij kregen wij het idee om een 'zweeftreintje' te bouwen waarbij wij eerst dachten aan de klassieke methode (elektromagnetische velden dmv magneten). Alleen toen kwamen we het Meissner effect tegen en ook dat je daarmee een soort zweeftreintje kan maken, en dit zouden wij dus ook in praktijk willen uitvoeren. Jammer genoeg hebben wij op onze school de materialen er niet voor. (Stikstof & supergeleiders).
  Dus hierbij de vraag of het mogelijk is om het in een lab uit te voeren?
  Met vriendelijke groet,
  Mitchel Beishuizen en Aryna Kolodyazhna
  (6VWO Oostvaarderscollege, Almere)


 • PWS TU Delft Team

  Beste Mitchel en Aryna,

  Willen jullie zelf een baan maken, of gewoon de bestaande opstelling testen?
  Stikstof en supergeleiders heb ik!

  Groetjes,

  Thom


 • PWS TU Delft Team

  Beste Mitchel en Aryna,

  Het leukste is natuurlijk zelf een baan maken! Hierbij moeten jullie natuurlijk wel magneten etc. zelf aanschaffen!
  Laat maar weten wat jullie van plan zijn.

  Groet,

  Thom • we zouden graag zelf een baan willen maken! (als dat kan)
  Als dat niet mogelijk is, zou testen ook echt geweldig zijn!

  (p.s sorry voor de late reactie, ik dacht dat je een mail kreeg als er gereageerd werd op je bericht) • Ik denk dat dat wel lukt. Ik moet dan wel eerst met mijn docent overleggen.
  Welke magneten hebben wij dan nodig? • We hebben wel de werking van het meissner effect, maar weten eigenlijk niet welke magneten ervoor nodig zijn... We kunnen het wel opzoeken of als u wat weet zou het ook fijn zijn!
  gr. Aryna


 • PWS TU Delft Team

  Ha Mitchel en Aryna,

  Dat weet ik ook niet precies, ik ga daar even naar kijken. Of hebben jullie dat zelf als uitgezocht/opgezocht?

  Groetjes,

  Thom


 • PWS TU Delft Team

  Beste Aryna,

  Ik ga even zoeken welke nodig zijn, zou fijn zijn als jullie in de tussen tijd zelf ook even kijken welke magneten er nodig zijn!

  Groetjes,

  Thom

 • wij hebben permanente magneten nodig, en hebben hiervoor ook een betrouwbare site gevonden. Er bestaan alleen heel veel soorten en maten, en gezien wij de maten van uw supergeleiders niet weten kunnen wij ook niet die van de magneten kiezen. Welke vind u het best? (link site)
  https://www.supermagnete.de/dut/kubusmagneten-neodymium • zullen we vandaag doen!! dankjewel!


 • PWS TU Delft Team

  Beste Mitchel en Aryna,

  Het ziet er naar uit dat deze goed zijn. Ik zal nog even vragen aan mijn voorganger of hij weet of dit de beste magneten zijn! Ik zal jullie snel contacten!

  Groetjes,

  Thom • wij denken dat deze het handigst zijn voor een baan.
  https://www.supermagnete.de/dut/blokmagneten-neodymium/blokmagneet-40mm-x-18mm-x-5mm-neodymium-n35-vernikkeld_Q-40-18-05-N

  wat denk jij?
  gr. Mitchel en Aryna • Beste allemaal,
  wij doen dit jaar ook ons PWS over Supergeleiding. Hierbij willen wij onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van supergeleiding in de toekomst.

  Eerst hebben wij een heel onderzoeksplan gemaakt. Hierin stond ook dat wij willen onderzoeken hoe een supergeleider zich op een magnetische baan. Toen ik op dit forum kwam, zag ik dat alle benodigdheden er al waren (inclusief magnetische baan). Ons lijkt het ook leuker om zelf deze baan te maken.

  Wij zaten eraan te denken om samen (met jullie groepje) die magneten aan te schaffen omdat ze op die site al best prijzig waren. Ik weet niet hoe toegankelijk het lab is (kunnen wij de magneten baan daar zomaar laten liggen?). Als dat kan, zouden wij er afzonderlijk onze proefjes op kunnen doen.

  Nu heb ik ook een vraag voor Thom. Wat voor opstelling hebben jullie in lab? Als deze ook bestaat uit magneten die samen een baan vormen, weet ik niet wat voor toegevoegde waarde het heeft om deze zelf aan te schaffen?

  Ik hoor van beide graag een antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Thijs Bastiaansen
  tcac.bastiaansen@gmail.com

  p.s.
  wij hebben ons ingeschreven voor een proefdag op 27 oktober • Beste Thijs,
  Dit zou natuurlijk heel goed uitkomen!
  Wij zijn dan ook zeker bereid om samen te werken!
  gr. Aryna • @Thom Dat zou fijn zijn! Als u wilt kan het ook via mijn mail : akolodyazhna@outlook.com


 • PWS TU Delft Team

  Beste Aryna en Thijs,

  Sorry voor de late reactie, dit komt door de migratie naar de nieuwe site en er ging bij mij van alles mis...
  Er is een magneetbaan aanwezig (gewoon een simpele parabool-achtige vorm). Het ligt er een beetje aan wat je wilt onderzoeken of een baan maken nodig is. Als je alleen de beweging wilt bestuderen is een baan bouwen niet nodig. Als je meer over de transport mogelijkheden wilt onderzoeken dan is een baan bouwen wel een stuk leuker.
  Dus het is een beetje de vraag wat jullie allebei precies willen onderzoeken.
  Ik mail jullie vandaag even over 27 oktober, misschien moeten we samen, als jullie samen willen werken, even kijken of we misschien een andere datum moeten prikken!

  Groetjes,

  Thom • @Thom
  Beste Tom,
  Onze PWS gaat over allerlei levitatie methodes waarbij wij vooral de focus leggen op het meissner effect. Wij passen dit allemaal toe op het 'zweeftrein' concept. (Welke methodes zijn het best etc. etc.)
  Wij wilden met het meissner effect eigenlijk een soort kleine zweeftrein maken. (Daarbij zouden wij graag willen uitrekenen hoeveel massa het maximaal kan dragen, wat de maximale snelheid is, minimale temperatuur etc etc) Waarna wij daarna uitrekenen hoe groot de mogelijkheid is om een zweeftrein dat werkt dmv het meissner effect te hebben.

  Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor u het handigst is. Zelf vinden wij een eigen baan maken het leukst gezien wij dan een soort 'treinbaan' kunnen nabootsen.
  gr.
  Aryna • Beste Thom,
  Enig idee hoeveel magneten wij ongeveer nodig hebben? Dan kunnen we die alvast bestellen.
  gr.
  Aryna Kolodyazhna • @ArynaKolodyazhna

  Hallo,

  Wij lazen dat jullie op dit moment bezig zijn om die neodymium magneten te kopen. Zoals @ThijsBastiaansen al aangaf zijn die magneten nogal duur. Wij hebben voor ons pws ook neodymium magneten nodig. We zitten dus allemaal in hetzelfde schuitje. Als we de prijs voor die magneten kunnen verdelen over 6 personen dan zou dat erg voordelig zijn. Misschien dat we elkaar wel kunnen helpen met de proeven, dit kan ons allemaal tijd besparen. Laat ons even weten wat jullie er van denken?

  Met vriendelijke groet,
  Maarten en Carl • @MaartenCarl
  Wij vinden het prima. Er moet echter dan wel rekening worden gehouden met de datum waarop het proefje is. (wij zouden het graag deze maand willen doen, gezien ons pws 12 december af moet zijn.
  gr. Aryna Kolodyazhna


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.