Lichtgevende algen kweken • Hallo,

  Ik ben Xander en ik moet voor mijn examen jaar een profielwerkstuk maken. Hiervoor moest ik een onderzoek opstellen en een onderzoeksvraag. Mijn onderzoeksvraag is: Hebben abiotische factoren invloed op het lichtintensiteit van luminescerende bacteriën? Hiervoor wilde ik zelf lichtgevende bacteriën kweken, maar ik kan nergens vinden hoe en welke soort bacterie. Ik wilde graag weten of er iemand is die mij kan helpen om te weten te komen hoe ik lichtgevende algen kan kweken.

  alvast bedankt

  gr. Xander


 • PWS TU Delft Team

  Beste Xander,

  Met deze proef kun je zelf lichtgevende bacteriën kweken.

  Met vriendelijke groet,
  Ismene
  PWS TU Delft • @Ismene-Usman
  Dag Ismene,
  Ik heb al een tijdje zitten kijken en proberen uit te vogelen hoe de proef nou in z’n werking gaat, maar ik kom er niet uit, doordat het in Engels is hoe ik de proef moet uitvoeren en de benodigdheden niet allemaal weet. Ik ben bang dat ik een stap verkeerd doe, omdat ik de uitvoering niet begrijp. Zou u mij hier misschien mee kunnen helpen, want ik kom er echt niet uit.

  Alvast bedankt!

  Gr Xander • @Ismene-Usman Beste Ismene,

  Wij hebben het zelfde probleem als Xander, we hopen dat u ons kan helpen met dit onderzoek.

  Ik hoop graag van u te horen!

  Groet, Koen


 • PWS TU Delft Team

  Beste Xander en Koen,

  Zouden jullie beiden misschien iets beter kunnen uitleggen wat jullie hebben gedaan en wat er mis gaat bij jullie proef? Anders wordt het een beetje moeilijk om jullie te helpen. En hebben jullie ook al aan jullie docent gevraagd of ze jullie kan helpen?

  Met vriendelijke groet,
  Ismene • @Ismene-Usman
  Beste Ismene,

  Ik heb met mijn docent overleg gehad en hij zegt dat het mogelijk is de proef uit te voeren. Het enige waaraan hij twijfelt is wat voor soort zeedier het meest geschikt is. Volgens hem zijn de zeedieren die in de link staan niet de beste keuze.

  Ik zie graag een reactie van u tegemoet.
  Groet,
  Koen • @Ismene-Usman Daarnaast zag ik op dit forum een ander soort proef. Echter als ik op die link klik, moet ik inloggen in een leeromgeving.
  https://forum.pwstudelft.nl/topic/1438/bioluminescentie/4


 • PWS TU Delft Team

  Beste Koen,

  Wat voor een zeedieren denkt jou leraar aan die wel goed zou werken? Want ik heb al andere groepjes gehad waarbij deze proef met de inktvissen wel gelukt is. Helaas kom ik ook niet in die andere link en ik heb daar ook geen inlog gegeven voor want dat bericht is van mijn voorganger.

  Groetjes,
  Ismene • Beste Ismene,

  Inmiddels heb ik een inktvis in een 3,0% NaCl oplossing gedaan en deze staat in een bekerglas in een donkere ruimte bij ons op school.

  Ik zal dit bericht aanpassen als ik tegen problemen aanloop of nog vragen heb.

  Groet,
  Koen • @safari02 zegt in Lichtgevende algen kweken:

  Beste Ismene,

  Inmiddels heb ik een inktvis in een 3,0% NaCl oplossing gedaan en deze staat in een bekerglas in een donkere ruimte bij ons op school.

  Ik zal dit bericht aanpassen als ik tegen problemen aanloop of nog vragen heb.

  Groet,
  Koen
  @Ismene-Usman

  Het is inmiddels 24 uur geleden dat ik de inktvis in de 3,0% NaCl oplossing heb gedaan. ik heb nog niets kunnen waarnemen. Ik weet niet wat er mis is gegaan, kunt u mij nog helpen


 • PWS TU Delft Team

  Beste Koen,

  Het zou kunnen dat de inktvis bevroren is geweest, en dan zou het kunnen dat de luminesecente bacteriën niet meer werken. Misschien moeten jullie naar opnieuw naar de visboer gaan en vragen om inktvis wat niet bevroren is geweest.
  Misschien kan het ook zijn dat het te koud is geworden, als snachts de verwarming uitgaat.

  Ik hoop dat jullie hier misschien wat aan hebben!
  Laat maar weten of het lukt

  Groetjes,
  Ismene • Beste Ismene,
  Volgens de visboer was de inktvis vers. We hebben de bacteriën in een 20 graden warmte kast gedaan. Echter hebben wij geen gewenst resultaat bereikt.
  Heeft u misschien nog enig idee waaraan dit kan liggen en/of heeft u nog tips voor wat we anders nog kunnen doen?

  Vriendelijke groeten,
  Koen • @Ismene-Usman @safari02
  Beste Ismene en safari02,

  Ik had 4 garnalen in een groot glas gedaan met zout, maar had na 24 uur niets gezien. Misschien dat ik de hoeveelheid zout verkeerd had toegevoegd. Ik had namelijk eerst de garnalen in het glas gedaan, daarna had ik het water in het glas gedaan tot dat er een klein beetje van de garnalen boven het water staken. Toen had ik er 3% zout in gedaan, maar ik wist niet of dat genoeg zout was, want is dat dan bijvoorbeeld van 100ml water moet je er dan 3 gram zout in doen, omdat 100:100x3=3 gram?

  Gr Xander • @xanderputters

  Wij hadden een 3% NaCl oplossing gemaakt met 1,0 L water met daarin 30 gram zout. Dat is dan 3%. Daarna hebben wij de vissoort in een bekerglas gedaan en daarna hebben wij de NaCl oplossing toegevoegd.

  Groet,

  Koen • @xanderputters

  Wij hebben ook onder andere garnalen gebruikt. Daarnaast ook nog inktvis en een schol. Alle drie de vissoorten waren geen succes.


 • PWS TU Delft Team

  Beste Koen en Xander,

  Ik heb helaas ook geen idee waar het aan zou kunnen liggen. Wel heb ik nog twee website gevonden waar jullie misschien wat aan hebben de eerste geeft vooral informatie over luminicentie en de tweede is een artikel waar ze ook een proef uitvoeren over luminicentie. Alleen halen ze hier deze baterieën uit zee water en niet van zeedieren.

  Ik hoop dat jullie hier iig wat aan hebben en misschien zouden jullie elkaar ook nog verder kunnen helpen als het bij de ene uiteindelijk wel lukt.

  Met vriendelijke groet,
  Ismene


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.