Crispr-Cas9
-
Hallo allemaal,
Ik zit nu in vwo 6 en ben net met mijn pws begonnen. Ik zou het graag over Crispr-cas9 willen hebben. Mijn hoofdvraag is tot nu toe erg breed, namelijk: Wat voor invloed zal Crispr op genetisch gebied van de mens over 10 jaar hebben? Ik zu de hoofdvraag graag iets specefieker willen maken, wardoor ik meer gericht kan werken en onderzoek kan doen. Ik heb een klein probleempje, de theoretische kant van dit onderwerp lukt wel, maar wat kan ik doen voor het praktische deel? Hebben jullie ideeen? Dat zou erg goed van pas komen. Verder sta ik nog open om mijn hoofdvraag/deelvragen te veranderen want ik net met dit onderwerp begonnen ben.Met vriendelijke groet,
Laurensz -
Beste Laurensz,
Heb je misschien jou hoofd en deelvragen dan kan ik mij verdiepen op het gebied wat jij wil weten, want zelf weet ik niet heel veel van dit onderwerp af.
Met vriendelijke groet,
Ismene
PWS TU Delft -
Hoi Ismene!
Heel erg bedankt voor de reactie. Tot nu toe heb ik als hoofdvraag: Wat voor invloed zal Crispr op genetisch gebied van de mens over 10 jaar hebben? Ik weet dat dit een onrealistisch is en ik zou graag mijn hoofdvraag willen inkorten/ specificeren tot iets dudelijkers. Mijn deelvragen luiden:Op welke genetische ziektes is CRISPR toepasbaar? (ik dacht eraan om op een ziekte te focussen.) en:En Wat zijn de belemmeringen van de Crispr methode waardoor het nu nog niet wordt toegepast?.
Ik hoop dat je me kan helpen,
Laurensz -
Beste Laurensz,
Op zich is je hoofdvraag specifiek genoeg, alleen is het wel een moeilijk onderwerp.
Een van onze studenten bij PWS is lang een professor geweest en heeft hem wat vragen gesteld. Daar kwam dit uit.
Graag wil ik nog benadrukken dat het gebruik van de crispr-cas9 methode op menselijke cellen momenteel een groot ethieke kwestie is. Zeker als je kijkt naar wat er in china is gebeurt met de eerste GM baby. Dit is zeker iets wat je in je profielwerkstuk kunt meenemen om het belang hiervan te laten zien.
• kunnen plasmiden in specifieke eukaryotische cellen (en met nadruk op menselijke cellen) worden ingebracht, die dan ook werkzaam zijn en blijven?
Er zijn plasmides die ook in eukaryotische cellen kunnen delen en voor gen expressie gebruikt kunnen worden. Deze gebruiken wel andere replicatie mechanismen dan bacteriele plasmide.• delen deze plasmiden dan ook mee met de celdeling?
Ja• als een gfp gen d.m.v. de crispr-cas9 methode in het dna wordt ingevracht van een menselijke cel, moet het gemodificeerde cas9 eiwit samen met het gen voor de aanmaak van gfp dan heel precies in de celkern worden gebracht?
Voor de duidelijkheid: het gen wordt vaak ingebracht in het genoom van de cel (dus in de chromosomen), niet in een plasmide. Daarvoor moet het Cas9 eiwit, een gidsRNA en het integratie fragment aanwezig zijn in de cel. Cas9 kan daarbij als DNA toegevoegd worden (als plasmide, of in het genoom) of tegelijkertijd met de andere onderdelen als eiwit. Welke methode het beste werkt is onder andere van het type cel en van het type modificatie afhankelijk.• of kan een cas9 eiwit samen met een gfp gen 'gewoon' in een cel worden gespoten en vind het zelf zijn weg naar het DNA?
In theorie kan dat maar het is niet heel makkelijk. Vaak is de “transformatie” (dus de injectie) niet triviaal.• tot hoe ver kan Uv licht door het menselijk lichaam dringen?
Waarvoor wil je dit precies weten? UV licht is namelijk niet nodig voor het gebruik van GFP. In princiepe volstaat licht van een laser met een golflengte van 488 nm, die dus minder energie-dragend is en daarom dieper het menselijk lichaam binnendringt. Je kan GFP op zich wel exciteren met UV, maar dat is niet erg efficient en UV bestraling is gevaarlijk voor de menselijke huid (met name vergroot het de kans op DNA schade en dus op kanker).• tot hoever zou, wanneer een cel gfp kan uitscheiden in het lichaam, dit kunnen doordringen dat kan worden gezien op het blote oog wanneer uv licht op het lichaam wordt geschenen?
Ten eerste wordt GFP niet vanzelf door cellen uitgescheiden, het blijft in princiepe in de cel zelf. Je kan het wel laten secreteren, maar daar moet je dan extra voorzieningen voor treffen, zoals een zogenaamde export tag. Verder is GFP met het blote oog niet goed zichtbaar. In heel extreme gevallen kan je het wel zien, zoals als je ‘fluorescent gfp rabbit’ googled, maar dat is alleen in het donker en met zeer efficiente expressie van GFP. Als je de expressie van GFP op cellulaire schaal wil zien kan dat wel goed, met name door een fluorescentie microscoop of flow cytometer te gebruiken.Ook raadde hij nog dit artikel aan0_1567798645315_CRISPR.pdf. En als je nog meer artikelen zoek kan je ook altijd nog op google scholar zoeken.
Ik hoop dat je iets aan deze info heb. Als je nog vragen heb hoor ik het graag!
Met vriendelijke groet,
Ismene
PWS TU Delft