PWS medische toepassing van radioactiviteit • Hallo,

  Ik doe met mijn partner ons PWS over radioactiviteit. Wij hebben al het een en het ander uitgezocht over radioactiviteit. Over wat het precies inhoud, de soorten straling en de theoretische kennis (formules) die de mens nu weet. Verder zijn we aan de slag gegaan met de ontwikkelingen van radioactiviteit in de afgelopen decennia en hebben dus uitgezocht hoe vroeger radiotherapie eruit zag.

  Onze hoofdvraag is wat de medische toepassingen zijn van radioactiviteit. Bij het beantwoorden van deze hoofdvraag zouden we graag meer informatie willen over de medische toepassingen van nu en zouden we meer willen weten over wat we kunnen verwachten van de toepassingen van radioactiviteit op medisch gebied in de toekomst.

  Hiervoor zouden we graag als praktisch gedeelte een interview willen houden om informatie te krijgen wat nu wordt onderzocht en wat we dus kunnen verwachten in de toekomst. Wij vroegens ons daarom af of we een aantal vragen kunnen stellen aan een student of wetenschapper op de TU Delft. • Hieronder staat onze vragenlijst. Het kan zijn dat de vragen meer betrekking hebben op iemand die in het ziekenhuis werkt als radioloog, aangezien we deze vragen ook hebben gesteld aan mensen die in het ziekenhuis ermee werken. Bij voorbaat heel erg bedankt bij het beantwoorden van deze vragen!

  1. Zou u zichzelf voor kunnen stellen? (Wie bent u/wat doet u, op welk gebied maakt u gebruik van radioactieve straling en waarom heeft u voor dit beroep gekozen, wat u nu studeert of hebt gestudeerd…etc.)

  2. Zou u kunnen uitleggen wat radioactiviteit precies is voor mensen die er nog nooit van hebben gehoord/mensen met weinig achtergrondkennis (natuurkunde/scheikunde) over dit onderwerp.

  3. Wat zijn uw ervaringen bij het werken met radioactiviteit (zelf een te hoge dosis, of tevreden door veilige procedure)

  4. Heeft u bepaalde veranderingen/ontwikkelingen gezien in het gebruik van radioactiviteit van de mens op medisch gebied? Zo ja, kan u uitleggen wat precies? (alternatieve geneeswijze bijvoorbeeld, patiënten op een andere manier behandelen aan hun ziekte)

  5. Wanneer wordt er radioactiviteit toegepast op medisch gebied. (wat voor ziektes bijvoorbeeld, wanneer en hoe)

  6. Als radioactiviteit wordt toegepast op medisch gebied, welke kennis over radioactiviteit wordt gebruikt op medisch gebied? En hoe wordt deze kennis toegepast? (Bijvoorbeeld het gebruik van materialen met één bepaalde halveringsdikte wanneer iemand bestraalt wordt) (Of kennis zoals: halfwaardetijd, radioactief verval, activiteit, intensiteit, Becquerel, dosisequivalent, thalf, elektronvolt, massadefect)

  7. Hoe zou u het liefst zien hoe radioactiviteit door de mens wordt gebruikt (denk bijvoorbeeld aan kernwapens, kernenergie of andere toepassingen van radioactiviteit)

  8. Is er sprake van een toe- of afname van behandelingen met radiotherapie en kunt u uitleggen hoe dat komt? (oorzaak: nieuwe ziektes bijvoorbeeld)

  9. Wat is zijn de voor- en nadelen van het gebruik van radioactiviteit? (bijvoorbeeld: wordt er misbruik ervan gemaakt, levert het iets op voor de mens, is het slecht of juist goed voor de gezondheid, is het duur om iemand te behandelen, kost het veel tijd)

  10. Is het medisch gebruik van radioactiviteit veranderd gedurende jaren? En hoe/wat is er precies verandert? (voorbeeld: bij bestraling is preciezer geworden zodat omliggende cellen/organen niet bestraalt worden)

  11. Welke ontwikkelingen zullen we in de toekomst zien in het gebruik van radioactiviteit (bijvoorbeeld op medisch gebied)? Het liefst zo uitgebreid mogelijk antwoorden.

  12. Zijn er risico's wanneer iemand behandelt wordt met radioactiviteit/wordt bestraalt? Zo ja, welke risico's zijn er en hoe komt dit?

  13. Weet u informatie over de geschiedenis van het gebruik van radioactiviteit en zou u daar iets over kunnen vertellen? (behandelwijze, belangrijke ontwikkelingen, gebruik van andere soorten radioactief materiaal)

  14. Met welke medische toepassingen van radioactiviteit werkt u? (MRI-scan, CAT-scan, Röntgenfoto, PET). Kan u ook vertellen wanneer dit wordt toegepast en wat de functie ervan is? En kan u vertellen wat het precies inhoud/hoe het te werking gaat?

  (14. Wilt u nog extra informatie kwijt over het gebruik van radioactiviteit in de medische wereld, wat we zouden kunnen gebruiken voor ons onderzoek?)

  3, 4, 6, 7, 9, 10, 11 en 13 hebben betrekking op medische toepassingen van radioactiviteit van nu en die we kunnen verwachten op de toekomst. Deze vragen zijn voor ons het belangrijkst en hebben we het liefst uitgebreid een antwoord op.
  1 en 12, 14 (en 5) zijn controlevragen, om onze inhoud te controleren. Het zou fijn zijn hier een redelijk uitgebreid antwoord op te hebben.
  0, 2 en 8 zijn persoonlijke vragen of meningsvragen. Deze vragen vermelden we bij ons verslag, als dankwoord en als beschrijving wie deze vragenlijst heeft ingevuld. Als u uw naam niet vermeld wilt hebben bij ons verslag, dan kan u dit natuurlijk melden.


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Robin-van-Bommel,

  Dit ziet er goed uit! Ik ga kijken of ik iemand kan vinden met meer kennis over de toepassing van radioactiviteit in de geneeskunde. Mocht dit niet lukken, kan ik het wel proberen.
  Wordt vervolgd.

  Groetjes,

  Thom • Hoi @Thom,

  Bedankt voor je antwoord. :slight_smile: • Dit bericht is verwijderd!

Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.