Huidtransplantatie m.b.v. 3D-printer
-
Beste student aan de TU Delft,
Voor ons profielwerkstuk willen wij het hebben over '3D printen van levende weefsels'. De hoofdvraag van ons profielwerkstuk wordt 'Is het mogelijk om een huidtransplantatie te doen m.b.v. een 3D-printer?'. We doen dit voor het vak biologie. Omdat dit een bètavak is, moeten we ook zelf een onderzoek doen.
Zelf weten we niet zo goed wat er mogelijk is. Het liefst zouden we zelf huid printen met een 3D-printer, maar dat is waarschijnlijk erg ingewikkeld. Wel hebben we zelf een 3D-printer tot onze beschikking. Verder dachten we eraan om levende (huid)cellen te kweken en dan te kijken wat de meest ideale omstandigheden zijn om deze cellen te laten groeien. We hopen dat jullie ons kunnen helpen met het bedenken van een goed uitvoerbaar onderzoek (dat we indien nodig op de TU Delft kunnen uitvoeren).We horen graag van u!
Met vriendelijke groet,
Elise Stijger, Bieneke Hoogendoorn en Florine Buijtenhuis
Griftland College
6 vwo
Natuur en Gezondheid / Natuur en Techniek -
Hee @Florine ,
Wat een interessant onderwerp! Allereerst kan ik jullie aanraden om jullie hoofdvraag te veranderen. Begin nooit je hoofdvraag met een werkwoord, dan kun je de vraag namelijk met "ja of nee" beantwoorden. Dat maakt het meteen lastig om een onderzoek aan te hangen.
Ik help jullie graag. Echter, zou ik wat meer willen weten over jullie doel. Willen jullie met een 3d-printer huid op een mens printen? Wat voor onderzoek hebben jullie al gedaan? Hoe gaan jullie levende huidcellen kweken?
Groetjes,
Midas -
Beste @Midas-Becker
Bedankt voor je reactie! We hebben inmiddels onze hoofdvraag veranderd in: 'Hoe kan je een huidtransplantatie uitvoeren m.b.v. een 3D-printer. Het is erg lastig om een goed experiment te bedenken. Het was niet de bedoeling om met de 3D-printer huid op een mens te printen, maar losse huid die dan later op een mens getransplanteerd zou kunnen worden. Dit is waarschijnlijk alleen niet mogelijk voor ons om uit te voeren.Daarnaast hebben we opgezocht hoe je levende menselijke cellen zou kunnen kweken, maar hier zijn we niet veel wijzer van geworden. Is er op de TU Delft misschien iemand die ons hierbij zou kunnen helpen? Verder zou het een mogelijkheid zijn om met een bestaand onderzoek mee te lopen. Weet je misschien of er een onderzoek loopt over het kweken/printen van levende cellen? En zo ja, zou je ons dan met iemand in contact kunnen brengen?
We horen graag of je ons kan helpen!
Groetjes,
Elise Stijger, Bieneke Hoogendoorn en Florine Buijtenhuis -
Hee @Florine ,
De TU Delft is gespecialiseerd in techniek en niet zo zeer biologisch gericht. Ik denk dat jullie beter naar een universiteit kunnen gaan die zich focust op geneeskunde en biologie. Volgens mij kun je wel terecht in Leiden, Utrecht en Amsterdam. Ik hoop dat jullie er zo uitkomen. Je mag me altijd nog vragen stellen over andere PWS gerelateerde zaken.
Groetjes,
Midas