werking sigarettenfilter • Wij hebben een vraagje. Wij willen voor onze practische opdracht onderzoek doen naar de werking van sigarettenfilters en de opbouw. We hoeven hier in totaal maar ongeveer 10 uur aan te werken.
  Wij willen onderzoek doen naar de hoeveelheid teer en nicotine die wordt tegengehouden en doorgelaten. Om te kunnen bewijzen dat hier nicotine en teer inzit, hebben we de apparatuur op school niet. Volgens onze leraar hebben we een gaschromatograaf nodig die op de een of andere manier deze stof(fen) aan kan tonen. Wij hebben ook geprobeerd om dit bij de Gilde te kunnen doen, maar dit is niet mogelijk.
  Nou is onze vraag of we de proef op de TU kunnen uitvoeren en of jullie goede opties hebben om dit te kunnen onderzoeken. Ik hoop dat jullie ons verder kunnen helpen!!!
  Groetjes,
  lonneke en joost • He willem!!!!!

  bedankt voor het uitzoeken. Ik had zelf nog niets ontdekt maar ik zal gaan uitzoeken welk een middel we nodig hebben om het op te lossen. Fijn dat we op de TU de proef kunnen uitvoeren.

  Liefs,
  lonneke • Hallo daar!

  Ik heb even geinformeerd en het is op zich wel mogelijk.
  We moeten alleen nog wel even wat uitpuzzelen. Je kan namelijk niet meteen een sigaret anayleren.

  Wat we zouden kunnen doen is de sigaret aansteken en met een pomp het inhalen naboosten. De stoffen die je inademt (als je rookt) moeten dan geadsorbeerd worden, aan bijvoorbeeld actieve kool.
  Het probleem is echter hoe je de stoffen van de actieve kool afhaalt en oplost in een oplosmiddel. Ik weet nog niet welk oplosmiddel je daarvoor nodig hebt. Weten jullie al meer?
  Als we het in oplossing hebben kunnen we het door een gaschromatograaf laten analyseren en vervolgens door een massaspectrometer. Hier kunnen jullie gebruik van maken op de TU Delft.

  Verder moet je maar eens hier kijken. Hier hebben studenten uit eindhoven onderzoek gedaan naar sigaretten. Misschien hebben jullie daar wat aan.

  Succes in elk geval!

  Willem Groendijk • Bese Lonneke en Joost,

  We zullen eens kijken hoe je dit kan aantonen. Ik zou denken met een gaschromatograaf met daarachter een massaspectrometer.
  Ik ga eens vragen of dit mogelijk is.

  Succes!

  Willem Groendijk • jodel willem,

  wij hebben gezocht naar een vloeistof om de nicotine ed in op te lossen. Op de site, die je had genoemd, stond geen stof maar onze leraar zei dat het waarschijnlijk wel kon met een apolaire stof, zoals benzine. Weet jij of dit mogelijk is?
  Wij willen voor de proef een sigaret aan een buisje doen die als het ware inhaleert. Dan willen we het achtergebleven spul (nicotine ed) oplossen en door middel van een gaschromatograaf laten analyseren en vervolgens door een massaspectrometer doen. Zo willen wel aan kunnen tonen dat er schadelijke stoffen in zitten en dat de filter dit deels tegenhoudt.

  liefs,
  lonneke • Hallo,

  Ik denk dat het wel mogelijk, maar ik zal het even proberen na te vragen (misschien weten de sigaretten fabrikanten het ook wel).

  Verder zal ik proberen te regelen dat jullie een dagje langs kunnen komen. Maar voordat ik dat ga doen, zou ik graag willen weten wanneer jullie langs kunnen komen.

  Groet,

  Willem Groendijk • Hoi,

  Jullie kunnen het beste een ether gebruik om de spullen in op te lossen, benzeen had ik in gedachte maar dat is kankerverwekkend en is dus geen goed idee.
  Maar we moeten nog even nadenken over hoe we die stoffen precies gaan opvangen (actieve kool)en wat de opstelling dan wordt.

  Misschien kunnen jullie alvast een goede schets maken met precies erin wat jullie nodig hebben. Ik heb morgen uitsluitsel wanneer het mogelijk is en wie jullie contactpersoon daarvoor wordt.

  Succes • Hoi Joost en Lonneke,

  Als jullie de proefopstelling en het plan van aanpak afhebben, dan kunnen we ermee naar mevrouw Knol gaan, die de GCMS beheert.
  Met haar kunnen jullie ook een afspraak maken wanneer jullie langs kunnen komen.

  Haar email adres kan ik je toesturen

  Succes!

  Willem • Hallo,

  wij hebben dankzij jullie (Met name Willem) onze proef kunnen uitvoeren. daarvoor willen wij jullie bedanken en we zullen het resultaat spoedig opsturen.

  groetjes,
  joost en lonneke[][][:p][^][:X][][:I][)] • Hoi,

  Ik heb vandaag de analyse methode die jullie willen doen neergelegd bij mevrouw Knol, dus ik hoop daar snel antwoord op te krijgen.

  Hebben jullie haar al gecontact? Zou ik in elk geval wel doen.

  Groet en suczes

  Willem Groendijk • Hallo,

  Wij zijn met het profielwerkstuk bezig, en houden het over zo goed als het zelfde onderwerp. Ons onderwerp is: Hoe functioneren de sigarettenfilters tegenwoordig. We willen dan de filters van verschillende merken gaan vergelijken. Wij moeten dan uiteraard ook de rook analyseren (met behulp van gaschromatograaf en massaspectrometer). Wij hebben al contact gehad met mevr. Knol, en ze zei dat we het wel op de TU konden uitvoeren. Het leek haar wel handig om iemand te zoeken op dit forum die ons verder kan helpen. (in hoeverre we het zelf moeten voorbereiden en hoe). Vandaar onze vraag hier of wij misschien hulp kunnen krijgen??[]
  Alvast hartelijk bedankt.
  Sven Duijsters en Peter Beltman • Beste Sven en Peter,

  Leuk onderzoek!
  Jullie zullen zelf flink wat moeten voorbereiden voordat je de proef eventueel kan uitvoeren. Dat hangt namelijk ook af van de beschikbaarheid van alle apparaten en medewerkers om jullie te helpen. In het algemeen moet je eerst duidelijke (hoofd)vragen hebben die je wilt uitzoeken, een plan van aanpak hoe je dit wilt doen en tevens is het heel handig als jullie deze proef uiteindelijk gaan doen om ook te weten hoe de analysemethoden werken.

  Een klein wedervraagje:
  Waarom willen jullie weten hoe de filters tegenwoordig werken, hebben jullie dan ook filters van vroeger?

  Succes • Hoi willem,

  Nog even over dat "wedervraagje"[]

  We bedoelen met "van tegenwoordig" eigenlijk verder niets. Gewoon de sigaretten die nu verkocht worden, we hebben dus ook geen filters van vroeger. []
  Het is iderdaad voor de volledigheid mischien beter om deze vraag een beetje aan te passen.

  Alvast bedankt,
  Peter en Sven • Beste Willem,
  heel erg bedankt dat je even wilde reageren en ons verder wilt helpen.
  Wij gaan een onderzoek doen of verschillende sigaretten merken verschillende kwaliteit filters hebben, we selecteren de

  merken op duur en goedkoop en veel gerookt en luxe uiterlijk.
  We hebben al een plan opgesteld met een onderzoeksvraag en deelvragen, als dat makkelijk is kunnen we dat even mailen.
  Maar wij zitten al met een probleem, we willen een machine maken die zelf de sigaretten rookt, met behulp van een

  vacuumpompje of iets dergelijks. Alleen hebben we een filter nodig die alle rook na de sigaretten filter opvangt zodat we

  die kunnen analyseren. Misschien weet jij wel wat voor filter hier geschikt voor is, of heb je een beter idee hoe we dat

  kunnen doen.
  Alvast bedankt,
  Peter en Sven. • Hoi,

  Zelf zouden we het niet weten, welke oplossing. Maar op die link, die hierboven ergens staat hebben ze dus dezelfde proef gedaan, en daar stond volgens mij welk oplosmiddel ze gebruiken.
  Maar wij vroegen ons af, of wij dit hier/op school moesten voorbereiden of dat het op de TU kan?? Mevrouw knol had gezecht dat er eind november mischien plek zou zijn, denk jij dat ook??
  En wil je onze deel en hoofdvragen nog hebben?? is mischien wel handig, dan weet je wat preciezer hoe en wat. (bedankt voor de tip over het active carbon)

  Alvast bedankt, Peter en Sven • Heren,

  Wat jullie het beste kunnen doen is actieve koolstof (active carbon) gebruiken, waar de rook doorheen gaat. Dit adsorbeert dan de componenten van de rook. Hierna moet je deze stoffen oplossen in een oplosmiddel en dan pas kan je ze analyseren. hebben jullie zelf enig idee wat voor oplosmiddel dit dient te zijn?

  Succes! • Peter en Sven,

  Wat het makkelijkste zou zijn, is dat jullie de gehele proef op school en dan alleen een analyse op de TU Delft laten doen. Ik zal eens met de rest overleggen hoe zij hier over denken, want een van ons zou jullie dan moeten begeleiden.
  Ik heb geen idee hoe het qua plek is, als mevrouw Knol jullie eind november kan helpen, dan is dat hartstikke mooi voor jullie, ik heb dara geen zicht op.
  En graag zou ik jullie hoofd en deelvragen zien, ben wel benieuwd.

  Ciaociao • Dit zijn onze onderzoek en deelvragen:

  Onderzoeksvraag:Hoe functioneren de sigarettenfilters van verschillende merken?
  Deelvragen:

  1. Hoe bepalen we welke sigarettenmerken we gebruiken voor filters en tabak.
  2. Hoe kan je de rook die door de filter komt analyseren?
  3. Hoe werkt een gaschromatograaf?
  4. Welke stoffen worden er door de verschillende merken doorgelaten en zijn er verschillen tussen de verschillende merken filters en zo ja hoe groot en op welke punten?
  5. Wat is de best filterende sigarettenfilter en was dat te verwachten?

  Sven en Peter • Klopt idd, is goed dan zullen we weer contact met Mevr. Knol zoeken.

  Bedankt Sven en Peter • Jullie hebben de contactgegevens van mevrouw Knol, toch? Het is het makkelijkst als jullie contact met haar hierover houden, dan moet toch wel lukken?

  Succes! Gr. Inge

  P.S. Laat na afloop maar even weten hoe het gegaan is! • Hey Willem,

  Wij zouden graag een beetje meer zekerheid willen over de datum waarop wij de proef zouden kunnen uitvoeren op de TU Delft. Wij hebben dus al van mevrouwe Knol gehoord dat er eind november weer plek zou zijn, weet jij mischien echt een datum, of zou je dat kunnen uitzoeken. Alvast bedank

  Sven en Peter


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.