PWS protheses • Beste studenten,

  Wij, Lisa, Seyma, Seyda en Patricia hebben als onderwerp van ons PWS gekozen voor protheses. Echter weten wij hier niet heel erg veel vanaf en zouden wij graag ondersteuning krijgen bij het maken van ons PWS. Ook zouden wij graag in de praktijk wijsheid opdoen en ons PWS afronden als een super gaaf project waar je de rest van je leven iets aan hebt.
  Ook sluit dit onderwerp heel goed aan bij onze vervolg studies, omdat we allemaal iets willen doen met techniek en het menselijk lichaam.

  Ik hoop dat er een leuke student is die ons wilt helpen.

  Groetjes

  P.S let niet op spel- en grammatica fouten aub. Bedankt


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Lisa, Seyda, Seyma en Patricia,

  Ik zie nu pas dat jullie deze vraag 2 keer hebben gesteld. Laten we binnen dit topic verder gaan!

  Bij het ScholierenLAB krijgen we meerdere vragen omtrent protheses. Ik heb zelf een bachelor werktuigbouwkunde gedaan en hoewel dit niet alles met protheses te maken heeft, zijn er overeenkomstige vakgebieden. Ik kan jullie zeker helpen in je onderzoek, maar vergeet niet dat jullie het zelf moeten doen!
  Ik zou graag van jullie weten hoe ver jullie op dit moment zijn. Dus hebben jullie al een hoofdvraag en misschien al wel deelvragen?

  Groetjes,
  Joris Kersten • Beste Joris,

  Wij hebben als hoofdvraag: hoe kunnen we de protheses zo goed mogelijk verbeteren op verschillende aspecten?
  Ook hebben we al een aantal deelvragen:

  • Hoe kunnen we protheses duurzamer maken? (welke materialen)
  • Hoe kunnen we protheses goedkoper maken en ook een goedkoper productieproces?
  • Hoe kunnen we protheses gemakkelijk in het gebruik maken voor diegene die een prothese nodig heeft?
  • Hoe kunnen we protheses een mooi uiterlijk geven?

  en eigenlijk als belangrijkste

  • hoe kunnen we een prothese maken die werk als een echte voet, zodat je leven gemakkelijker wordt met een prothese?

  Ik hoop dat je een beetje begrijpt welke kant we uit willen.
  Ook hadden we als vraag of we uiteindelijk ook een echte prothese kunnen maken?

  Groetjes
  Lisa, Patricia, Seyda en Seyma


 • PWS TU Delft Team

  Hoi meiden,

  Jullie hebben al aardig nagedacht wat je zou willen doen. Ik ga jullie allereerst helpen met de 'scope' van je onderzoek beter te focussen. Ondertussen kunnen we kijken of het mogelijk is dat jullie en keer op de faculteit werktuigbouwkunde bij de afdeling protheses komen kijken en daar wat vragen stellen.

  In de praktijk denk ik dat het heel moeilijk wordt om een echte prothese voor een mens te maken. Maar wat wel zou kunnen is dat je een mock-up of prototype prothese voor een kleiner wezen, een dier gaat maken! Belangrijk is wel dat je over het volgende even goed na denkt:
  Een prototype maken moet een doel dienen. Dit kan dus niet zijn, dat je het gewoon vet vindt om het te doen, maar je moet een deelvraag beantwoorden. De makkelijkste vraag om een prototype te maken zou zijn: Werkt de prothese die wij hebben ontworpen? Om te meten of het werkt, moet je dan een lijst met criteria vooraf opstellen waaraan de prothese en zijn performance moeten voldoen.

  Nu kom ik weer terug bij de scope van jullie onderzoek. Jullie moeten namelijk jullie vragen nu SMART maken. Ik zou jullie willen vragen om de deelvragen, te focussen op 1 soort protheses voor 1 type gewricht. Vervolgens zul je onderzoek moeten gaan doen naar deze protheses. Je kunt hierbij denken aan wat zijn de specificaties van het product en van het productie systeem. Wat zijn eigenlijk volgens het bedrijf de voordelen en wat zijn vanuit de patiënten de ervaringen met een dergelijke prothese. Vanuit deze informatie ga je kijken of je bepaalde klachten kan verhelpen door een verandering in het ontwerp te maken.

  Dit is natuurlijke en ideaal plaatje, want het is niet gezegd dat er iets te verbeteren valt. Maar je zult er wel naar op zoek moeten.

  Ik hoop dat ik jullie hier enigszins mee op weg help. Als laatste wil ik jullie nog vragen wat de planning is in verband met de zomer. Wanneer zijn jullie deadlines en wanneer willen jullie er zelf aan werken?

  In principe zijn wij in de zomer maar beperkt beschikbaar dus daarom moeten we het even goed afspreken.

  Groetjes,

  Joris


 • PWS TU Delft Team

  Hoi dames,

  Jullie hebben al een heel eind nagedacht! Na de vakantie zal een collega van mij jullie gaan helpen. Hij heeft een naast zijn bachelor Werktuigbouwkunde een minor in Biomedical Engineering gedaan. Dit gaat voor een groot deel ook over protheses. Ik wil jullie vragen om via dit forum weer contact op te nemen zodra jullie er klaar voor zijn. Ik zorg dat hij dan met jullie aan de slag gaat. Het is zeker mogelijk dat jullie naar de TU Delft komen voor hulp!

  Groetjes en fijne vakantie,

  Joris • heey joris,

  Dankjewel voor het antwoord. Wij zullen het zeker leuk vinden om in aanraking te komen met de protheses. Ook wilde wij inderdaad een verkleinde versie maken van een prothese. Hierbij hebben wij gekozen voor de onderbeen prothese, onder de knie. Echter kijken wij vooral naar de duurzaamheid, materialen en uiterlijk, omdat wij het vak scheikunde moeten betrekken en hierbij zullen we de klachten van de patienten etc niet betrekken.

  Onze criteria zijn dan ook:

  • duurzaamheid
  • recyclebaar
  • langere levensduur
  • sterk en stevig materiaal
  • goedkoper en duurzamer productie proces
  • uiterlijk
  • gebruiksgemak
  • etc

  Wij hopen dat het een beetje duidelijk is wat ons doel is. Ook hebben we al schetsen en een eerste versie met wat basis elementen. Nu zijn we bezig met het uitwerken van onze criteria.

  Vandaag is onze laatste dag en dan hebben wij vakantie. Seyda en Seyma zijn op vakantie dus na de vakantie willen wij graag verder werken hieraan en ook onder begeleiding van jou. Onze deadlines is 28 oktober. Eventueel kunnen wij in onze herfstvakantie een aantal dagen langs komen bij werktuigbouwkunde en eventueel onder begeleiding van industrieel ontwerpen een prothese in het klein printen.

  Wij hopen dat we je voldoende hebben geïnformeerd en we kijken erg uit naar onze samenwerking na de vakantie.

  Groetjes,
  Lisa, Seyda, Seyma en Patricia • Heey Joris,

  Top dat we zo goed geholpen worden. Wij zijn nu weer met school begonnen en zouden het inderdaad tof vinden om snel langs te komen. Kunnen we daar iets voor regelen? Maakt niet echt uit wanneer.

  Ik hoor graag wat van je.

  Groetjes
  Lisa • Hoi Joris,

  Vakantie was erg leuk. Nu weer hard aan de slag. Leuk dat je in Madrid zit. Het klinkt allemaal goed geregeld. We horen het dan vanzelf wel.

  Groetjes


 • PWS TU Delft Team

  Hoi dames,

  Fijne vakantie gehad? Ik zit zelf op het moment in Madrid voor een half jaar, maar zoals ik al had aangekondigd is een collega van mij bereid jullie te helpen met jullie onderzoek. Zoals ik al zei heeft hij ook een werktuigbouwkunde gedaan en daarnaast een minor in biomedische technologie. Hij kan jullie dus perfect helpen. Ik zal zorgen dat hij zeer snel met jullie contact opneemt. Doordat wij een dezer dagen op een andere website overgaan kan het zijn dat dit even duurt. Mocht er nou iets mis gaan, stuur dan over 3 dagen even een mailtje naar info@scholierenlab.nl. Vermeld mijn naam en een link naar dit topic, dan moet het allemaal goed komen!

  Succes!

  Groetjes,

  Joris


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Lisa,

  Ik wil je vragen een mail te sturen naar info@scholierenlab.nl. De overgang verloopt een beetje moeizaam en jullie moeten natuurlijk ook door, dus lijkt dat me nu even het handigst. Nogmaals zet erin dat je met mij contact hebt gehad en dat dit nu overgedragen wordt aan een collega, dan weten zij wat je bedoelt. Geef verder even een linkje naar dit topic in het forum.

  Groetjes,

  Joris • Hoi Joris,

  Ik heb een mailtje gestuurd. Nu hopen dat alles geregeld wordt.

  Wij horen het vanzelf wel.

  Groetjes


 • PWS TU Delft Team

  Hee Lisa, Seyma, Seyda en Patricia,

  Mijn excuses voor het lange wachten. Door de chaos van de vakantie en de opkomst van de nieuwe site zijn er een paar projecten verwaarloosd. Hopelijk kunnen we snel aan de slag en maken we er een top project van!

  Mijn naam is Midas, zoals Joris al heeft aangekondigd heb ik dus wat meer kennis van Protheses.

  Ik zou graag een update van jullie willen wat er veranderd is aan jullie project in de afgelopen tijd en wat jullie verder nog willen bereiken. Ook zou het me fijn lijken een tekening van het model van de prothese te zien.

  Ik heb alle voorgaande berichten gelezen. Het klinkt allemaal zeer interessant. Zo te zien willen jullie dus vooral scheikundig naar protheses kijken, oftewel de materiaalkunde.

  Jullie hebben al veel goede criteria genoemd zoals: duurzaamheid, langere levensduur, gebruiksgemak en uiterlijk. Ik denk vooral dat je moet specialiseren in het kijken naar het lichaam zelf bij deze criteria. Recyclebaar zal heel lastig zijn omdat het materiaal waarschijnlijk beschadigd zal zijn door slijtage. Het materiaal zelf zo ook niet zo veel kosten maar vooral de manier waarop het gemaakt en bewerkt is voor optimaal wrijvingsloos gebruik in het lichaam.

  Kijk dus vooral ook naar criteria zoals: Is het giftig in het lichaam, is hij slijt-vast, heeft het materiaal een lage wrijvingscoëfficiënt, is het goed aan te brengen in een lichaam.

  Ik zag ook dat jullie graag iets willen printen. Bedenk je wel dat dit printen niet zo veel tijd kost maar het ontwerpen van het model op de computer wel. Dit gaat met een programma genaamd SolidWorks en het is niet makkelijk dit zo maar onder de knie te krijgen.

  groetjes,

  Midas • Heey Midas,

  Er is nog niet veel veranderd na de vakantie echter hebben we wel de deelvragen een beetje aangepast en moeten we nu gaan kijken welke materialen wij willen gebruiken in onze prothese.

  We hebben al ontwerpen gemaakt en uitgewerkt. Dus als je die wilt zien zal ik die meenemen als we naar de tu komen.

  Het lijkt ons het handigst ook voor de communicatie zo snel mogelijk langs de tu te komen voor meer informatie en uitleg van beide kanten want hier kunnen we ons project niet goed weergeven.

  Lijkt jou dit iets?
  Wij kunnen in principe volgende week al en het liefst op donderdag of vrijdag. Als het echt niet anders kan een andere dag is ook mogelijk.

  We horen graag van je.

  Groetjes


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Lisa,

  Midas is er dit weekend niet, maar ik kan je wel even helpen.
  Donderdag 6 Oktober is er een pws middag. Je kunt je hiervoor inschrijven op de website.
  Midas kan jullie hier dan verder helpen met de ontwerpen.

  Groetjes,

  Joris


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.