Hoeveelheid acetylsalisylzuur in aspirine • Hallo,

  Wij willen de hoeveelheid acetylsalisylzuur in aspirine bepalen. Nu willen we aan een fijngemaakte aspirine NaOH toevoegen, zodat er onder andere salicylzuur ontstaat. Nu is onze vraag, hoe we de concentratie salicylzuur kunnen bepalen.

  Alvast bedankt. • Hoi,
  Bedankt voor het antwoord. Hier kunnen we iets mee.
  We hebben even verder gezocht en kwamen als indicator uit op fenolftaleïne en voor het zuur hadden we bedacht dat we HCl willen gebruiken om terug te tritreren. Zou dit geschikt zijn? • Hoi!

  Je kunthet gehalte salicylzuur bepalen met terug titratie.

  Je lost de aspirine op in een overmaat NaOH, dit zorgt voor een basische oplossing. Als je nu gaat titreren met een zuur kun je titreren tot een neutrale oplossing.

  Het is belangrijk dat je weet hoeveel NaOH je erbij hebt gedaan. De hoeveelheid NaOH die nodig was om het salicylzuur te neutraliseren is waar je naar op zoek bent.

  Nu ga je terugtitreren met een zuur. Je hebt met de NaOH een basische oplossing gecreeert, nu ga je bepalen hoeveel zuur er nodig is om de oplssing weer neutraal te maken. Dit is de hoeveelheid NaOH die je teveel hebt toegevoegd. De rest van de NaOH was precies genoeg om het salicylzuur te neutraliseren.

  Dus: totaal NaOH - overmaat NaOH = salicylzuur

  Hou er wel rekening me in welke verhouding het zuur reageert met de NaOH, dit heb je nodig om de overmaat NaOH te berekenen.

  Ik hoop dat je hier een stapje verder mee komt, ga zelf op zoek naar een geschikt zuur en een indicator zodat je weet wanneer het de oplossing van basisch naar neutraal gaat.

  Veel succes, als je meer vragen hebt hoor ik het graag! • Hoi Merel,

  Er zitten inderdaad nog extra stoffen in een aspirientje, bindmiddelen om het tablet bij elkaar te houden en het tablet op te vullen. Acetylsalisylzuur is het enige actieve bestanddeel.

  deze linkt naar de bijsluiter, onderaan bij de aanvullende informatie staan de hulpstoffen.

  Hoop dat je hier mee verder komt • Hoi!

  Sorry voor de late reactie maar je kunt inderdaad HCl gebruiken. Ik hoop dat het allemaal gaat lukken, laat maar weten als je nog meer vragen hebt. • Hallo,
  Ik heb nog een vraagje over een aspirine.
  Welke stoffen zitten er nog meer in een aspirientje?
  Op het internet kan ik dit namelijk niet vinden en het lijkt me vreemd dat er naast acetylsalisylzuur geen anderen stoffen in zitten.
  Hopelijk weet iemand hier meer over! • Bedankt voor je reactie, hier kan ik zeker wat mee!


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.