'Twee spleten' experiment van Young met elektronen • Hallo iedereen,

  Wij (4 jongens uit 6VWO) hebben als PWS-onderwerp Kwantummechanica gekozen, en het leek ons interessant om hierbij het 'Twee spleten' experiment van Young uit te voeren, maar dan met los afgevuurde elektronen in plaats van licht.

  Helaas waren de faciliteiten voor het experiment niet beschikbaar op onze school (het Amstelveen College te Amstelveen). Daarom vroegen wij ons af of het mogelijk is om dit experiment uit te voeren op de TU Delft, omdat ik eerdere topics op dit forum heb gelezen over een soortgelijk experiment.

  Het doel van dit experiment is om aan te tonen dat elektronen, waarvan iedereen dacht dat het deeltjes waren, met zichzelf kunnen interfereren en dus eigenlijk ook golfeigenschappen bezitten. Ook willen we aantonen dat het meten zelf ook de resultaten beïnvloed, door bijvoorbeeld een detector bij de dubbele spleet te zetten om te kijken door welke spleet hij nou gaat.

  Mocht het mogelijk zijn, dan zouden wij het graag zo spoedig mogelijk willen uitvoeren, echter hebben wij ook een paar weken speling.

  Met vriendelijke groeten,

  Jaron, Bram, Martijn, Dennis • We kunnen helaas geen elektronenkanon gebruiken voor proeven met VWO leerlingen. Als ik jullie op een andere manier kan helpen hoor ik het graag! • Hallo jongens,

  Heel cool dat jullie dit experiment in gedachten hebben. Maar een elektronenkanon is helaas niet makkelijk voor handen. Ik heb het al aan een paar mensen van Natuurkunde op de TU Delft gevraagd, maar die zeiden dat wij hiermee niet konden helpen. Vandaag spreek ik nog 1 iemand, dus ik zal jullie laten weten wat daaruit komt.

  Groet,


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.