steriliseren van voedsel
-
hallo,
ik zit in havo 5 en doe mijn pws over stralingde hoofdvraag en deelvragen zijn:
is het steriliseren van voedsel wel een veilig proces voor de mens en omgeving
wat heeft straling voor invloed op het voedsel bij het steriliseren ervan?
is dit schadelijk voor de mens?
hoe kan d.m.v gamma straling het voedsel worden gesteriliseert?
welk proces is daar voor nodig?
hoe kan dit proces veilig verlopen zonder dat er straling vrijkomt?is het mogelijk om een proef te doen die te maken heeft met deze vragen?
alvast bedankt
-
Hoi Dick,
Het steriliseren van voedsel met straling wordt doorstralen genoemd. Beknopte informatie daarover is te vinden op wikipedia (de Engelse wikipedia is veel uitgebreider met bronnen en risico's dus probeer die ook door te nemen). Bestralen gebeurt op twee verschillende manieren: gammastraling en rontgenstraling (even klikken voor info over bijvoorbeeld waar de straling vandaan komt). Beiden vormen van ioniserende straling en beiden methoden hebben hetzelfde effect: DNA van micro-organismen in het te bestralen voedsel wordt kapot gemaakt, wardoor deze niet langer meer kunnen delen en dus vermeerderen.
Bestralen klinkt misschien gevaarlijk, maar het is simpelweg een vorm van een reactie teweeg brengen in het te bestralen voedsel. Net als wanneer je iets pasteuriseerd om te steriliseren of vervuild water kookt om microorganismen te doden voor je het drinkt. Als je thuis je magnetron gebruikt bestraal je je voedsel eigenlijk ook, alleen dan met microgolfen die moleculen alleen laten trillen en niet kapot kunnen maken. De golflengte van gamma en alfa straling is namelijk anders en dus de energie ook, zie elektromagnetische straling en een eerder post op het forum.
Het grote gevaar bij stralen is echter dat de straling zelf ook DNA kapot kan maken in het menselijk lichaam, maar aangezien de straling slechts door het voedsel heen gaat is de straling er allang uit voordat het voedsel op je bord ligt. Belangrijk is dus wanneer het voedsel wordt bestraalt dat dit goed wordt afgeschermd zoals je ook in het ziekenhuis ziet bij een rontgenfoto.
Voor een proefje zou je eigenlijk moeten proberen om twee dezelfde stukken vlees of groente te krijgen en dan kijk of nadat je een wel bestraalt en de ander niet de een langer houdbaar blijft. Dit zou je met verschillende straling kunnen doen verschillende hoeveelheid straling en verschillende soorten voedsel. Probleem is alleen: hoe kom je aan de straling. Op de TU Delft gebruiken wij ioniserende straling, maar dit is erg gevaarlijk en alleen op onze kernreactor te vinden, dus ik ben bang dat je hier niet zo makkelijk bij kunt. Wel zou je bijvoorbeeld op bezoek kunnen gaan bij een bedrijf wat voedsel bestraald (even googlen) of even kunnen kijken of je misschien in een biosupermarkt kan kijken of je onbestraald voedsel kan vinden en dit kan vergelijken in houdbaarheid met bestraald voedsel.
Succes met je PWS
Groetjes,Michiel