geur en geheugen
-
hoi PWS hulpteam,
Wij willen ons PWS graag houden over de invloed van geur op het vermogen om stof te onthouden en wilden graag om tips vragen.- We willen kijken naar het verband tussen geur en het geheugen en daarbij ook een onderzoekje doen met leerlingen die bv. foto’s of woorden moeten onthouden met/zonder geur.
Lijkt het jullie beter om het korte- of het langetermijngeheugen te onderzoeken? En beter een groep met en een groep zonder geur, of juist de invloed van verschillende geuren onderzoeken? - Hoe stel je een goede hoofd- en deelvragen op?
Wij hadden bv. als (voorlopige) hoofdvraag: Wat is de invloed van geur (lavendel/rozemarijn?) op het geheugen/lange/kortetermijngeheugen/vermogen om stof te herinneren?
(Welk ‘’soort’’ geheugen kunnen we het beste onderzoeken? Hoe specifiek moet je de vraag maken? is deze hoofdvraag te breed? Moet je een specifieke geur noemen?)
en als deelvragen:
- Wat is een geur?
- hoe komen geuren bij ons binnen?
- Hoe zijn geurreceptie en geheugen neuraal verbonden?
- Hoe werkt het korte/langetermijngeheugen?
- Wat is het verband tussen reukzin en geheugen (bij 14-jarigen)? à proefje
- Hoe kunnen geuren mensen in de praktijk helpen om stof beter te herinneren?
(zijn dit te brede vragen?)
- Hebben jullie tips om goede bronnen en onderzoeken te vinden? Of handige websites? (vaak moet je ook betalen om bepaalde onderzoeken te mogen lezen)
- Hebben jullie verder nog tips waar jullie gedurende het maken van jullie PWS achter kwamen? Of dingen waar je extra punten mee kan scoren zoals bijv. interviews?
Alvast hartelijk bedankt voor jullie hulp!
Groetjesss :)
- We willen kijken naar het verband tussen geur en het geheugen en daarbij ook een onderzoekje doen met leerlingen die bv. foto’s of woorden moeten onthouden met/zonder geur.
-
Hoi!
Bedankt voor je vraag en uitgebreide uitleg. Graag zouden we je verder helpen, maar helaas zijn geur en geheugen net iets te biologische onderwerpen voor ons aan de TU Delft. Mijn advies zou dus zijn jullie vraag te stellen aan een pws hulpteam van een universiteit waarbij ze wel biologie studeren, zoals bijvoorbeeld Universiteit Leiden, Amsterdam of Wageningen. Die kunnen jullie waarschijnlijk een stuk verder helpen dan wij. Ik wens jullie veel succes verder met het schrijven van jullie pws!
Groetjes,
Barbara Grinn -
Hi PWS'ers,
Wat een interessant onderwerp voor jullie PWS hebben jullie gekozen.
Mijn naam is Joris, ik studeer op dit moment Technical Medicine aan de TU Delft, LUMC en EMC. Vanwege mijn medische achtergrond ben ik gevraagd om even bij te springen. Hierbij is het belangrijk om te noemen dat ik absoluut geen expert ben op het gebied van reuk en geheugen (geen idee of die er wel zijn). Ik baseer mijn antwoorden dan ook voornamelijk op de volgende twee artikelen:
- Effect geuren op brein: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198031/#:~:text=The sense of smell plays,by an electroencephalograph (EEG).
- Geurtraining voor kortetermijngeheugen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7545250/
- Geur en lange termijngeheugen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30890017/
- Als ik bovenstaande bronnen lees. Denk ik dat het voor jullie geschikter is om je te focussen op het kortetermijngeheugen. Dit is ook wat makkelijker te testen (bv met foto's oid inderdaad). Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken of/welke geuren helpen om beter woordjes oid te studeren. Laat iemand eerst zonder geur woorden leren. Overhoor hem/haar. Breng hem/haar vervolgens naar een ruimte met een bepaalde geur en geef hem/haar een woordenlijst met woorden van vergelijkbare moeilijkheidsgraad. Overhoor vervolgens weer. Om het onderzoek netjes uit te voeren doe je dit met 10-20 mensen in deze volgorde, met een even grote groep doe je het in de omgekeerde volgorde (eerst geur, dan zonder geur).
- Jullie onderwerp is erg breed. Dit maakt het extra belangrijk dat jullie goed kaderen. Ik vind dat jullie dit al erg sterk doen. Ik denk dat het wel goed is om niet te diep op alle losse onderdelen in te gaan.
- Op deze site kun je veel artikelen vinden https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/. Je kunt hier zoeken door keywords in te voeren en deze te koppelen met AND of OR. in jullie geval bv (Olfactory OR smell OR scent) AND memory. Dit geeft bijna 6000 resultaten. Aan de zijkant kun je filteren op bv alleen systematic reviews (overzichtsartikelen) of Randomized controlled trials (ene groep doet iets met geur, andere zonder). DIt raad ik in jullie geval aan. Mochten jullie niet in een artikel kunnen, stuur dan even de link. Ik zal ze dan voor jullie proberen te openen.
- Je testje gaat nooit lopen zoals je had gewild/gehoopt. Verwacht dus vooral niet dat alles vlekkeloos gaat lopen en accepteer en benoem de gebreken die komen kijken bij de beperkte tijd die je hebt. Ik had bv een testje waarbij we gingen kijken of mensen eetgedrag imiteren. Al snel kwamen we erachter dat mensen niet veel imiteerden... omdat onze M&Ms niet lekker waren. Hier leer je gelukkig van ;).
INterviews met experts zijn een goeie manier om een beter beeld te krijgen, en daarmee beter punt te halen. Jullie kunnen misschien wat neurologen/neuropsychologen contacten. Wie weet is er iemand die graag mee wil werken!
Heel veel succes nog met jullie PWS. Hopelijk is mijn hulp nog op tijd. Als er nog vragen zijn, hoor ik het graag.
Groetjes, Joris