PWS - In hoeverre kan een depressie voordelig zijn (geweest) vanuit een evolutionair perspectief voor de mens?
-
Hallo,
Ik wil in mijn pws graag onderzoeken in hoeverre een depressie nuttig kan zijn geweest voor de mens vanuit een evolutionair perspectief. Ik veronderstel dat het waarschijnlijk enigszins nut zou moeten hebben gehad, omdat er anders bijvoorbeeld niet zoveel geassocieerde genen moeten kunnen zijn gevonden en omdat selectie er dan voor had moeten kunnen zorgen dat het nu niet meer zoveel voorkomt. In mijn werkstuk wil ik hierbij wel dingen bespreken, zoals dat een toename van het aantal mensen dat gediagnosticeerd depressief is, niet hoeft te betekenen dat er relatief meer mensen depressief zijn door veranderde sociale normen, ik wil het ook bekijken vanuit de pyramide van Maslow (etc.)
Dit onderzoek om te kijken of hiermee, door depressie vanuit een (naar mijn idee) niet vaak uitgelichte invalshoek te bekijken, iets kan worden toegevoegd aan de bestaande behandelmethodes of ideeën over nieuwe behandelmethodes.
Nu is het onderzoek zoals het er nu voor staat alleen literair. Ik wil ik hier heel graag een praktisch onderdeel aan toevoegen, maar het blijkt behoorlijk lastig een goed experiment voor elkaar te krijgen, ook vanuit ethisch perspectief. In mijn onderzoek wil ik me vooral richten op de biologische klachten die met depressie worden geassocieerd. (Ik heb als vakken voor mijn pws Biologie en Engels)
Neem als voorbeeld een verminderde serotonine aanmaak. Hieruit volgt dan een van mijn deelvragen, in hoeverre kan een verminderde serotonine aanmaak voordelig zijn geweest vanuit evolutionair perspectief? Als het kan, wil ik daar een experiment omheen bouwen, door bijvoorbeeld testgroepen met verschillende hoeveelheden serotonine te vergelijken en daaruit een conclusie te trekken.Kortom, ik wil een praktisch deel toevoegen, maar ik weet niet zo goed hoe. Heeft iemand suggesties/tips? Ik ben nog druk op zoek naar andere organisaties die zouden kunnen helpen. Ik sta ook open voor het meewerken aan bestaande onderzoeken, maar heb tot dusver nog niets gevonden om me bij aan te sluiten (als dat überhaupt mogelijk is). (Of misschien moet ik mijn pws heel anders opstellen om dit te doen?)
Bij voorbaat dank,
Stefani
-
Beste Stefani,
Wat leuk dat je met zo’n ambitieus idee komt, alleen denk ik dat je onderzoek iets moet gaan vereenvoudigen. Het aantonen van verschillende serotonine levels in een persoon is waarschijnlijk erg moeilijk en zijn de verschillen binnen de testgroep zeer klein. Hier op de TU Delft is dat dan ook niet mogelijk. Je zou dit wel theoretisch kunnen onderzoeken en verwerken in je verslag. Ook is een serotonine te kort niet de enige oorzaak van een depressie, dit zou je ook nog verder kunnen uitzoeken.
Als je echt een praktisch onderzoek wil gaan doen kan je het beste opzoek gaan naar een onderzoeksgroep en daar je vraag aan stellen.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.Met vriendelijke groeten,
IsmeneScheikunde en Biologie
PWS TU Delft