PWS microplastics
-
Beste Sanne, Ik ben Irene en ik zit in 5havo en ik moet dit jaar mijn profielwerkstuk inleveren. Het onderwerp gaat over microplastics en we hebben als vak daarbij scheikunde gekozen. Dit is best een breed onderwerp, maar ik wilde de scheikundige kant van microplastics onderzoeken. Ik loop vast met een idee voor een practicum. Zelf dacht ik om water uit verschillende omgevingen te halen en dan onder een microscoop zien waar microplastics zich het meest bevinden, maar dit gaat dan ook een beetje die biologie kant op. Heeft u misschien nog een idee over hoe ik met microplastics een leuk practicum zou kunnen uitvoeren? Alvast heel erg bedankt!
-
@irene12345
Hoi Irene,Wellicht kan ik wel helpen met iets bedenken. Kun je een beetje aangeven welke richting je op gaat? (aangezien het niet bio is). Aan de andere kant heeft de microscoop niet perse alles te maken met biologie. Microplastic valt namelijk onder materiaalkunde. In het geval van plastic is dit veel scheikunde (voor het maken ervan) en natuurkunde (alle fysische kenmerken van het materiaal). Dus ik denk dat we er zeker wat mee kunnen.
Zou je miss kunnen aangeven wat je hoofd- en deelvragen zijn, want dan krijg ik een beetje een beeld van je onderzoek? Als deze nog niet volledig zijn kan ik natuurlijk ook hierbij helpen.
Als je dit even aangeeft, dan kunnen we vanaf daar er even verder aan werken.
Groetjes,
Sanne -
Hoi Sanne,
Bedankt voor het helpen! Wij hoeven van onze begeleider geen deelvragen te doen omdat een hoofdvraag genoeg is. Wij hebben als hoofdvraag: Hoe toon je microplastics aan. We focussen meer op waar je microplastics kan vinden en hoeveel. Ik zat te denken om als practicum te doen dat we een alternatief plastic kunnen maken, bijvoorbeeld plastic uit zetmeel van een aardappel en dan vervolgens ons plastic vergelijken met huidige microplastics en met andere biologische plastics. Ik weet nog niet zeker of dit een goed practicum is en hoe ik de nadruk kan leggen op de scheikunde hiervan en hier loop ik een beetje op vast. Groetjes, Irene -
@irene12345
Het zelf plastic maken kan wel een goede praktische opdracht zijn. Hebben jullie al wat kunnen vinden over het zelf maken van plastsic? Google scholar kan wellicht helpen omdat hier veel wetenschappelijke artikelen staan.Houdt wel rekening met het verschil tussen plastic, bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic. De eerste twee zijn namelijk vrijwel exact hetzelfde. Het enige verschil is de grondstoffen. Plastic uit olie en bioplastic uit biomassa. Biologisch afbreekbaar plastic is wel anders omdat het eindproduct afbreekbaar is. Wel op een niet zo heel milieuvriendelijke manier: afbreken duurt 49 dagen op 60 graden celcius.
Groetjes,
Sanne