PWS Biometrisch systeem (gezichtsherkenning)
-
Hi,
Wij zijn 3 leerlingen van het VWO uit 's-Hertogenbosch. Momentueel zijn wij aan het werken aan ons PWS. Hierbij hebben wij al een hoofdvraag bedacht: "In hoeverre kan kunstmatige intelligentie menselijke taken vervangen?". We dachten er aan om een gezichtsscanner te maken die gekoppeld is aan een schakeling wat een "deur/slot" moet voorstellen. We hebben hierbij al het een en ander onderzocht zoals het biometrische systeem, AI zelf, aantal toepassingen van AI alleen we weten nog niet of hetgene wat wij dus willen maken haalbaar is. Een aantal vragen die wij dus voor u hebben zijn:
-Welke bronnen betrouwbaar voor AI?
-Welk onderdeel van AI is haalbaar om te creëren?
-Hoe/waar start je zo’n groot project mee?
-Welke systemen zijn nodig om dit project te behalen/maken?
-Welke benodigdheden zijn nodig en waar kun je die het beste halen?
-Waar haal je op deze universiteit nog meer hulp vandaan?Verder rest vroegen wij ons of het mogelijk is binnen nu en twee weken een bezoek te mogen brengen aan de universiteit en of dat er een student/professor is die ons eventueel kan helpen hiermee.
Om een goed beeld te krijgen van onze visies zijn hier de deelvragen:
Wat houdt intelligentie in?
Hoe werkt het biometrisch systeem?
Wat is kunstmatige intelligentie?
Waarvoor wordt kunstmatige intelligentie toegepast?
In hoeverre is kunstmatige intelligentie ethisch gezien verantwoord?
Wat zijn de toekomstverwachtingen op het gebied van kunstmatige intelligentie?Wij hopen nog graag van u te horen en zien uw reactie tegemoet!
Met vriendelijke groet,
Lisa, Felice en Maria -
Hey @lisa-jba
Het klinkt alsof jullie al goed bezig zijn geweest met jullie PWS. Maar ik maak me wat zorgen over de haalbaarheid. Uit je bericht komen er een hoop vragen dus ik hoop dat ik alles weet te omvatten in mijn antwoord.
Jullie vertellen dat jullie hoofdvraag is: "In hoeverre kan kunstmatige intelligentie menselijke taken vervangen?". Wat klinkt als een onderzoek naar AI en zijn mogelijkheden, maar vervolgens is jullie proef daar maar een ontzettend klein gedeelte van. Ik zou denk ik 1 van de 2 kiezen, want een hele gezichtsherkenning AI is zeker PWS-waardig als onderwerp op zich, met al het onderzoeken naar andere AI en zijn mogelijkheden daar gelaten.
Ik zou dus aanraden om je hoofdvraag wat aan te scherpen en daarna je deelvragen daarop aan te passen. Bekijk ons stappenplan om te kijken hoe je daar het best mee aan de slag kan gaan.
Met dat gezegd hebbende vragen jullie langs te komen op de TU voor wat vragen aan een student/proffessor, dat moet zeker kunnen. Maar de vragen die jullie daarbij noemen klinken verdomd veel als een soort interview, dat kan al een goed begin zijn van een onderzoek, anders zou ik de vragen herzien om iets meer richting een ontwerp te gaan.
Ik hoop dat dit jullie goed op weg helpt, laat maar horen hoe het gaat!
Groetjes,
Jip -
Beste Jip,
Bedankt voor uw antwoord. Wij hebben als onderwerp echt alles omtrent AI genomen waarbij wij een onderdeel van het AI systeem willen maken. Het liefst een gezichtsscanner alleen wij zouden graag willen weten of eventueel een ander experiment is die we kunnen doen in geval dit niet haalbaar is. Ons verslag zal dan ook gaan over alles omtrent AI maar ons praktische gedeelte is een klein deel van het geheel. Wat betreft langs de TU komen. Heeft u een geschikte student voor ons en wanneer zou het eventueel mogelijk zijn? De vragen die wij hebben zijn ook de vragen die we het liefst willen stellen omdat wij daar een beetje vastlopen. Ik hoop nog graag van u te horen!
Met vriendelijke groeten,
Lisa, Maria en Felice -
Hey @lisa-jba
Omdat het practicum gedeelte van jullie onderzoek zo klein is zal ik veel kleiner nadenken over de opties van zelf een AI bouwen. Gezichtsherkenning bouwen is ontzettend moeilijk dus ik zou aanraden om dat idee te laten schieten. Misschien is een robot die objecten ontwijkt al voldoende als practicum gedeelte, maar zoiets kan al heel lastig zijn als je het echt zelf wil bouwen.
Behalve als jullie al veel ervaring hebben met code schrijven, is het zeer lastig om zelf een AI te bouwen, wel zullen er genoeg kant en klare bouwpakketten online staan waar jullie eventueel naar kunnen kijken. Daarnaast zou je misschien als practicum gedeelte kunnen gaan kijken naar andere robots, of in een tentoonstelling, of een makkelijke robot hier op het Science Centre, of ik zou contact kunnen zoeken met het robot departement van de TU Delft.
Denk daar maar over na en dan ben ik benieuwd waar jullie op uit komen, laat dat dan vooral weten.
Voor het interview, ben ik benieuwd naar jullie vragen, zouden jullie die kunnen opsturen? Dan kijk ik ernaar en kan ik kijken of ik jullie al verder kan helpen, of dat ik contact zoek met een professor. Op het moment dat ik weet wie er geïnterviewd moet gaan worden kunnen we een afspraak maken dat jullie langs komen, of hier over het forum de vragen afhandelen, dat zien we nog wel.
Ik hoop van jullie te horen,
Jip