Hoverboard • Hey,

  Wij zijn drie leerlingen van de 5de klas van het Stedelijk Gymnasium Leiden en gaan ons PWS over het hoverboard houden. Onze inspiratie is het filmpje dat Lexus een tijd geleden gemaakt heeft waarin zij dus een hoverboard hebben. Wij begrijpen dat het maken van een hoverboard als die van Lexus veel te duur is en willen daarom een veel kleinere maken, maar wel door gebruik van supergeleiding. Wij vroegen ons af of jullie daar bij kunnen helpen?

  Groetjes,
  Daan Eggenkamp


 • PWS TU Delft admin

  Hey @Daan-Eggenkamp

  Het klinkt alsof jullie nog heel vroeg in jullie PWS zitten, zoals je zegt is zelf zo'n hoverboard als Lexus maken heel erg duur maar ik zie wel mogelijkheden voor een PWS die er onderzoek naar doet. Je kan bij ons stappenplan kijken voor hoe je het beste verder kan gaan en op zoek kan naar een goede hoofdvraag of plan van aanpak.

  Ik weet dat wij hier op het Science Centre een magneet baan hebben maar onze Natuurkunde expert Thom weet daar meer van, ik zal kijken of de metingen of mogelijkheden met die baan toereikend zijn voor jullie.

  Groeten,
  Jip • Het @jip_rietveld

  Bedankt voor de snelle reactie. We zijn inderdaad nog maar net begonnen maar hebben wel al een hoofdvraag in gedachten en ook al wat deelvragen daar bij. Het zou wel fijn zijn als jij met Thom kan kijken of metingen of andere mogelijkheden toereikend zijn voor ons.

  Groeten,
  Daan Eggenkamp


 • PWS TU Delft admin

  Hey @Daan-Eggenkamp

  Omdat Thom op vakantie is hebben we alleen een expert van de TU Delft achter de knoppen staan van onze supergeleiding baan. Die wil ik dan ook liever niet lastig vallen met algemene vragen over de baan maar wil ik graag concrete echte vragen stellen.

  Mijn idee nu is dat jullie concreet jullie hoofd- en deelvragen uitwerken met daarbij de vragen op zoek naar de gegevens die jullie eventueel bij ons kunnen meten. Dan kan ik die doorspelen naar onze expert en dan laat ik jullie wel weten hoe we verder kunnen.

  Klinkt dat als een plan?

  Groeten,
  Jip • Hey @jip_rietveld

  Dat klinkt als een prima plan. We zijn al begonnen en proberen zo snel mogelijk met wat concreters te komen. Het is alleen wel zo dat woensdag onze pww begint en dan eventjes niet aan ons PWS kunnen werken. Daarom kan het nog eventjes duren voor dat we verder kunnen.

  Groet,
  Daan Eggenkamp • Hey @jip_rietveld

  Oké we zijn weer wat verder in ons PWS. we hebben een hoofdvraag en een aantal deelvragen. Maar voor een ontwerp stuiten we op een paar vragen. Wat zijn de afmetingen van jullie supergeleidende magneten en hoeveel gewicht kunnen die aan? Verder vroegen we ons af welk materiaal jullie gebruiken als bakje om de magneten in af te koelen en of dat handig kan zijn om in een hoverboard te gebruiken?

  Groet,
  Daan Eggenkamp


 • PWS TU Delft admin

  Hey @Daan-Eggenkamp

  Ikzelf weet de precieze afmetingen niet, maar dinsdag hebben wij met het team vergadering en zal ik ernaar vragen. Je hoort van me!

  Groeten,
  Jip


 • PWS TU Delft admin

  Hey @Daan-Eggenkamp

  Onze expert op het Science Centre Erwin heeft een mooi stukje geschreven waarin hij de precieze specificaties beschrijft.

  De diameter van de supergeleidende pillen is 0,0245 m en de hoogte is 0,0064 m
  We hebben een "treintje" dat bestaat uit een doosje van zamak l x b x h = 0,10 x 0,03 x 0,02 m
  in het treintje zijn op de bodem twee supergeleidende pillen gemonteerd
  Het treintje weegt, gevuld met vloeibare stikstof, 0,160 kg
  Het zweeft ongeveer 0.005 m boven een baan van neodymium magneten met aan het oppervlak ca 1,2 tesla
  Je zou het treintje waarschijnlijk nog wel met 0,06 kg kunnen belasten voordat het begint aan te lopen op de baan.
  Een ander treintje in het Science Centre is gemaakt van polyuretaanschuim
  Het voordeel is dat het van nature lichter is zodat je wat zwaarders kunt laten zweven en dat omgevingswarmte minder snel toestroomt waardoor je langer plezier hebt van de vloeibare stikstof
  Je kunt ook de pil van Barium Yttrium Cupraat in een bakje van polystyreenschuim leggen
  De pil overgieten met vloeibare stikstof en een neodymium magneet boven de afgekoelde pil laten zweven
  Ik schat dat bovenop het gewicht van de magneet nog wel 0,08 kg aan gewicht gedragen kan worden en blijft zweven
  Ook zijdelings glijdt de magneet niet weg

  Kan je hier verder mee? Anders komt volgende week onze student expert Thom terug van vakantie en zal hij je goed verder kunnen helpen.

  Groeten,
  Jip


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.