Landingsgestel voor maanlander • Beste student,

  Onze namen zijn Thies Caljé, Tycho den Hartog, Samuel Karskens en Robbin Baauw. Voor O&O zijn wij bezig met onze meesterproef op S.G. Spieringshoek te Schiedam. Daarvoor zijn wij op zoek naar een expert die ons verder kan helpen met ons project.

  De opdrachtgever is Eda Illeri van RecycleValley, als opdracht moeten wij een landingsgestel ontwerpen voor een maanlander, die afval op de maan op zal ruimen. De hoofdvraag is het volgende: op welke manier kan je als beste een landingsgestel voor een maanlander ontwerpen in de vorm van een cubesat? Deze lander moeten wij ontwerpen, bouwen en testen in een zwembad.

  De deelvragen zijn de volgende:
  o Hoe kan de maanlander een schok op het water overleven?
  o Hoe kan de maanlander onder water stabiliseren?
  o Hoe kan de maanlander vlak voor de bodem ‘zachtjes’ landen?
  o Hoe kan je de maanlander laten voldoen aan de afmeting 10x10x10 cm of een veelvoud daarvan?

  Wij hebben al een aantal metingen uitgevoerd in het zwembad. Aan de hand daarvan is ons plan is op dit moment om door middel van een luchtcompartiment met perslucht de lander, voort te laten bewegen, te stabiliseren en af te remmen in het water in het water en ook te stabiliseren en af te remmen. Dit zou ook – in een iets aangepaste versie - werken in de ruimte en is daarom een handige middenweg voor deze opdracht. De lucht zou door middel van buisjes door de kubus worden gepompt en per buisje is regelbaar hoeveel lucht doorgelaten wordt. Uiteindelijk zal het ook afstandsbestuurbaar worden, zodat je de kubus vanaf een afstand naar de goede plek kan voortbewegen. Helaas hebben wij geen idee hoe we dit qua hardware zouden kunnen realiseren, gebruiken we motoren om deze buisjes dicht te drukken of zouden daar andere oplossingen voor zijn? Voor uitwerkingen hiervan zouden wij graag in contact komen met een expert.

  De expertise waarvan wij denken die daarbij past is een expert op het gebied van elektrotechniek.

  Bijgevoegd is de flyer van de opdracht.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Samuel Karskens, Thies Calje, Tycho den Hartog en Robbin Baauw


 • PWS TU Delft admin

  Hey Thies, Tycho, Samuel en Robbin

  Ik ben Jip, 3de jaars informatica student hier op de TU Delft. Het klinkt als een tof onderwerp en ik hoop dat ik jullie goed kan helpen. Ik ben hier vooral voor inhoudelijke vragen en niet zozeer verslagen te checken voor jullie, dus vraag maar raak!

  Ik hoor van jullie,
  Jip • Beste Jip,

  Alvast bedankt voor het helpen! Wij hebben nagedacht over hoe wij ons project konden realiseren en waar wij hulp bij nodig zouden hebben. Daarvoor hadden wij wel een aantal vragen, misschien niet 100% in het informatica straatje, maar ik hoop dat het toch mogelijk is om ons te helpen.

  Ten eerste hebben we het systeem voor de voortdrijving, waarbij we buisjes willen gebruiken waar lucht of water doorheen loopt. We willen d.m.v. een raspberry pi of Arduino (raspberry is handiger voor een ander deel van het project) kunnen bepalen waar de lucht / water uit de kubus komt. Hiervoor hebben we motoren nodig die platen voor de uitgangen van de kubus schuiven of deze juist weghalen. Aangezien we ervaring hebben met stappenmotoren dachten we daar direct aan. Toen hebben we gebruik gemaakt van de A4988 drivers, die prima werkten. Is een stappenmotor in combinatie met een dergelijke driver de beste optie of zijn er betere alternatieven?
  Verder vroegen we ons af hoe wij het beste 6 verschillende motoren (voor elke kant van de kubus 1 motor) aan batterijen kunnen bevestigen. Is het handiger om 6 verschillende drivers te gebruiken en deze dan aan te sluiten aan op 1 grote powerbank / batterij, of voor elke motor een aparte batterij? Wij denken dat een centrale powerbank handiger is, omdat deze vaak meer spanning kunnen leveren, alles moet op 12v draaien.

  Daarnaast vroegen wij ons af hoe wij het beste kunnen bepalen welke kant van de kubus meer kracht nodig heeft dan de ander. Op dit moment denken wij aan een gyroscoop in het midden van de kubus, die dan signaal naar de raspberry / arduino stuurt, waar een stukje code op gerund wordt die dan bepaalt hoe de kubus gedraaid moet worden en dit doorstuurt naar de motoren. Is dit de beste manier of zijn er alternatieven die beter kunnen werken? Qua software komen we er waarschijnlijk wel uit, daar hebben we al behoorlijk wat ervaring mee.

  Nogmaals bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Samuel Karskens, Thies Calje, Tycho den Hartog en Robbin Baauw


 • PWS TU Delft admin

  Hey @Robbin-Baauw

  Ik denk dat in de implementatie elke motor een geldige optie zal zijn. Ik kan @Midas-Becker vragen of er nog expliciete voordelen zijn maar het lijkt me dat het op deze schaal een stappenmotor goed zal werken.

  Ik denk dat de motors aanslioten op 6 verschillende batterijen niet efficient is. Die zullen los van elkaar leeg lopen en dat is onhandig om bij te houden. Dus ik ben het met je eens, een centrale powerbank is een betere implementatie, als dat een batterij of een powerbank is maakt dat niet veel uit.

  En dan jullie laatste vraag. Ik denk dat een gyroscoop een goede keuze is. Maar ik zal in de implementatie misschien denken aan een expliciete onderkant van de maanlander. Dat jullie daar altijd heen proberen te roteren. De software zelf zal inderdaad niet heel lastig zijn maar ik gok dat het combineren met de hardware lastig wordt. Hoe lang moet een motor aan staan om de gewenste draai te krijgen?, dat zal lastig te bepalen zijn gok ik.

  Ik hoop dat dit jullie verder helpt,
  groetjes,
  Jip


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.